Klaipėdoje – precedento neturintis susitikimas

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Penktadienį Klaipėdoje pirmą kartą į Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų šalių susitikimą atvyko tiek gynybos ministrai, tiek kariuomenių vadai. Tokiame precedento neturinčiame formate svečiai pažymėjo šių pajėgų veikimo pirmąsias metines.

Alfredo Pliadžio (KAM) nuotr.

2014 m. per NATO viršūnių susitikimą įkurtos Jungtinės Karalystės vadovaujamos pajėgos pilną operacinį pajėgumą pasiekė pernai, kai Londone buvo pasirašytas galutinis Susitarimo memorandumas dėl jų sukūrimo ir paskelbta apie pilną jų parengtį. Šiandien šias aukštos parengties 10 tūkst. karių greitojo reagavimo pajėgas galima bet kada pasitelkti reaguoti į krizines situacijas Europoje ir už jos ribų. Jungtinės ekspedicinės pajėgos gali veikti savarankiškai ar kartu su tarptautinėmis organizacijomis, įskaitant NATO, JT, ES ir Šiaurės šalių grupę.

Gynybos ministrai ir kariuomenių vadai Klaipėdoje sutarė, kad šiuo metu esminis dėmesys yra skiriamas Baltijos jūros regionui, toliau tęsiant pratybų organizavimą ir dalyvavimą jose, planų sinchronizavimą ir pajėgų įtraukimą į praktines veiklas. Taip pat nuspręsta, kad JEF padaliniai bus deklaruojami ir NATO parengties iniciatyvai, taip prisidedant ir prie kolektyvinės gynybos stiprinimo.

„Šis susitikimas yra puikus mūsų solidarumo ir vienybės pavyzdys. Mums ypač džiugu, kad šis susitikimas vyksta būtent Lietuvoje. Jungtinės ekspedicinės pajėgos yra dar vienas atgrasymui ir gynybai skirtas įrankis, kuris prisideda prie Lietuvos ir viso Baltijos jūros regiono saugumo didinimo“, – sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis bendroje spaudos konferencijoje su Jungtinės Karalystės gynybos sekretore Penny Mordaunt.

Krašto apsaugos ministras pabrėžė, kad šiuo metu Baltijos jūroje vykstančios Jungtinių ekspedicinių pajėgų pratybos „Baltic Protector“ („Baltijos gynėjas”), kuriose pajėgos priskirti kariai treniruojasi Baltijos valstybių gynybos veiksmų, siunčia stiprią strateginę žinią ne tik savo vardu, bet ir kompleksiškumu bei vieta, kur vyksta pratybos.

„Siunčiame aiškią žinią mūsų priešininkams už mūsų valstybių ribų, – sakė R. Karoblis. – Mes siekiame parodyti, kad turime būdų, kaip atsakyti į saugumo iššūkius. Šios Jungtinės ekspedicinės pajėgos yra dar viena greito atsako priemonė , kurią turime iškylančioms grėsmėms atremti.“

Nuo gegužės pabaigos Baltijos jūroje 3 tūkst. karių ir 17 laivų iš 9 valstybių – Jungtinės Karalystės, Danijos, Estijos, Latvijos, Nyderlandų, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos – treniruojasi sąveikos veiksmų rengiant Jungtines ekspedicines pajėgas reaguoti į krizines situacijas.

Lietuva Jungtinėms ekpedicinėms pajėgoms skiria kuopos dydžio vienetą, taip pat mediką, priskirtą Jungtinės Karalystės karo lauko ligoninei. Nuo 2016 m. pradžios Jungtinių ekpedicinių pajėgų operaciniame štabe Nortvude Jungtinėje Karalystėje tarnauja Lietuvos karininkas.

Seimas yra suteikęs mandatą Lietuvos pajėgoms dalyvauti operacijose NATO greitojo reagavimo, Europos Sąjungos kovinių grupių ir Jungtinės Karalystės vadovaujamų ekspedicinių pajėgų sudėtyje, todėl esant politiniam sprendimui egzistuoja teisinis pagrindas siųsti mūsų karius vos tik prireikus ir taip užtikrinti krizių valdymą.

Alfredo Pliadžio (KAM) nuotraukos

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”90352,90353,90354,90355,90356,90357,90358,90359,90360,90361,90362,90349″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Diplomatų atgimimo traumos

Tarp įvairių pranešimų, straipsnių pandemijos tema žiniasklaidoje jau kelias savaites neužtyla diskusija apie tai, kad du Sauliaus Skvernelio vyriausybės narius ...
2021-02-06
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

COVID-19 įsisuko ir Seime

Ketvirtadienio rytą Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas portalui „Delfi“ patvirtino, kad COVID- 19 užsikrėtė jų bendrapartietis Viktoras Pranckietis, kuriam ...
2020-11-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Naujasis Lietuvos KJP vadas – jūrų kapitonas Giedrius Premeneckas

Antradienį Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje Klaipėdoje vyko iškilminga Karinių jūrų pajėgų (KJP) vadų pasikeitimo ceremonija. Penkerius ...
2020-08-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This