Kova su tarša: Vyriausybė neturi tvirtos politinės valios

Mums rašo

Alina Andronova, asociacijos KIDE prezidentė
2019-07-02

Komentarų: 5

Skubu. Pokyčiai neįvyks be Jūsų įsitraukimo!

Kreipiamės į klaipėdiečius Vitės kvartale (Sportininkų rajonas), gyvenančius šalia KLASCO įmonės, kuri atviru būdu krauna geležies rūdą šalia mokyklos ir darželio. Gulbių, Švyturio, Malūnininkų, Karklų, Janonio ir kitose gatvėse gyvenantieji, pasitikrinkite, ar namie jūsų vidiniai paviršiai pajuodavę. Jei taip, perbraukite juos savo vaikų rankutėmis ir pėdutėmis ir siųskite nuotraukas visų pirma saulius.skvernelis@lrs.lt , nes būtent jis viešai pažadėjo nepalikti pajuodusios Klaipėdos. Taip pat siųskite nuotraukas žiniasklaidai: lrzinios@lrt.lt, zinios@tv3.lt, zinios@lnk.lt, į žinių portalus: ATVIRA KLAIPĖDA, Delfi, 15min ir kt.

Rytoj Vyriausybės posėdyje bus svarstomas aplinkosaugos įstatymus griežtinantis projektas, kurį norima atidėti ir nesvarstyti Seime pavasario sesijoje, kuri vyks iki liepos vidurio.

Birželio 25 d. Vyriausybėje tarpinstituciniame pasitarime 17 klausimu buvo svarstomas Aplinkos ministerijos pateiktas įstatymų projektų paketas dėl Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo griežtinimo. Dėl šių projektų Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) kreipėsi į LR Vyriausybę teigdama, kad „įvertinus visus siūlomus tvirtinti Projektus akivaizdu, kad tiek ūkio subjekto veikla, tiek pati verslo aplinka bus paveikta neigiamai: didėja kontrolė, sugriežtinamos TIPK bei Taršos leidimų išdavimo procedūros, numatoma supaprastinta tvarka veiklos sustabdymui, didėja bei atsiranda naujų mokesčių už aplinkos taršą, ženkliai didėja baudos bei pasekmės už padarytus aplinkosauginius pažeidimus, vadinasi, verslo subjektai tokių pakeitimų pasekmes pajus per ženkliai padidėjusią finansinę/mokestinę naštą, todėl dėl aukščiau minėtų įstatymų būtina aktyviau diskutuoti su ūkio subjektais ir kitais suinteresuotais asmenimis”.

LPK naujuosius galimus pakeitimus įvardina kaip naštą verslui, nors šie pakeitimai privers įmones dirbti atsakingiau ir tausoti aplinką ir visuomenės sveikatą.

Apie šiuos pakeitimus svajoja kiekvienas klaipėdietis, gyvenantis šiaurinėje ir pietinėje miesto dalyse, nes jų gyvenimo kokybė pagerėtų labai žymiai, neliktų smarvės ir juodų dulkių, kuriomis kvėpuojame nuolat.

Tačiau jau yra žinoma, kad šie projektai į Seimo pavasario sesiją (kuri tęsis iki liepos mėn. vidurio) nepateks.

Deja, Lietuva, nesilaiko ES darnaus vystymosi politikos principų, kurių vienas yra priversti užtikrinti, kad teršėjai sumokėtų už žmonių sveikatai ir aplinkai daromą jų žalą.

Lietuvos Vyriausybė neturi tvirtos politinės valios, nes ją valdo verslas. Todėl ir toliau medijoje matysime tokius vaizdus, kaip žemiau pateikta nuotrauka.

Ji daryta Švyturio 10 namo gyventojos vakar, liepos 1 d. (ir tokias foto gyventojai mums siunčia kiekvieną savaitgalį nuo 2017 m. vasaros).

5 Comments

  1. Elena

    aš pritariu Palmirai , o Alina , manau tik žaidžia …Šiaip maniau , taršos neliko nuo tada kada atleido uosto direktorių Vaitkų ) Visada palaikiau ir mitingus ir akcijas , bet po Alinos ,,žaidimų,, daugiau – ne . Aš gyvenu pietiniame raj. , o mano palangės taip pat suodinos . Alinai klausimas – kodėl toks aktyvumas tik prie šios valdžios ? Kiek laiškų ir nuotraukų siuntėte buvusioms valdžioms ?

    Reply
  2. G.

    Zauerveino gatvėje taip pat juodos dulkės ant vidinių palangių: https://ibb.co/6r41cyJ

    Reply
  3. G.

    Zauerveino gatvėje taip pat juodos dulkės ant vidinių palangių.

    Reply
  4. Palmira Martinkienė

    Po panašaus Alinos straipsnio prieš metus drįsau išreikšti kiek kitokią nuomonę, pridėjusi panašų vaizdą iš pietinės miesto dalies. Tad šį kartą nuomonės atskiru straipsniu nerašysiu, kad kai kam neįvaryčiau infarkto (nes tada buvo REIKALAUJAMA, kaip gerais sovietiniais laikais, man UŽDRAUSTI rašyti!). Tačiau galiu patikinti, jog panašų vaizdą iš Varpų g. galiu atsiųsti nors ir tuoj pat. Dar daugiau ir įspūdingesnių vaizdų, manau, galėtų atsiųsti Šilutės pl. gyventojai, kurie kenčia nuo DIDŽIAUSIOS taršos Klaipėdoje (žiūrėkite oficialiai skelbiamus duomenis). Tačiau tai nereiškia, jog aš pritariu KLASCO veiklai miesto centre (tai yra nonsensas!), tai tik reiškia, jog teršia toli gražu ne vien tik KLASCO. Kol mes kiekvienas atskirai tampysime kaldrą į savo pusę, matydami tik savo asmeninį kiemą, tol kova su tarša Klaipėdoje, kurios didžiausia dalis tenka seniems benzinu varomiems automobiliams, naudojamiems tų pačių prieš taršą kovojančių gyventojų (!), tol ši kova bus nulio verta. Jau viską pasakiau, galite pradėti piktintis 🙂

    Reply
    • Kad ir vėluodamas

      noriu pranešti, kad Pietiniame rajone toks vaizdas galimai iš Smiltelės g.gale esančios uosto teritorijos. Kur už tvoros vykdo ūkinę veiklą įmonė ,,Kaminera”, supylus didžiausias, atviras durpių piramides ir kitą biesą (jų darbo leidime pažymėta, kad tokios birių produktų krovos jie negali vykdyti miesto teritorijose – tik fasuotų krovinių).. Bet korespondentė tikriausiai visa ta žino? Ir turbūt tikrai žino, kad tos įmonės savininkas Tuma dabar sėdi miesto valdžioj ir labai rūpinasi miestiečių gerove:DDD)))

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This