Klaipėdos prokurorų bendruomenė – prieš Ž. Šiurnos paskyrimą? (papildyta)

Miestas

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2019-07-06

Komentarų: 3

Ketvirtadienį generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui Klaipėdos apylinkės vyriausiuoju prokuroru paskyrus Žilviną Šiurną, kuris Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisijos narių buvo įvertintas gerokai mažesniu balu nei vilnietis prokuroras Vilius Paulauskas, penktadienį Klaipėdos prokurorų bendruomene prisistatęs adresatas „Atvirai Klaipėdai” atsiuntė pranešimą, kuriuo reiškia nepritarimą tokiam generalinio prokuroro sprendimui.

Ar šis pranešimas išplatintas ir kitoms žiniasklaidos priemonės bei institucijoms – neaišku, nes gautame laiške matyti tik vienos „Atviros Klaipėdos” žurnalistės el. pašto adresas.

Atsiųstame laiške teigiama, jog „prokurorų bendruomenė eilinį kartą pamatė, kad konkursai nėra skaidrūs. Mes pridedame medžiagą apie Ž. Šiurną. Ši medžiaga prieš konkursą buvo pateikta tiek Atrankos komisijos nariams, tiek ir generaliniam prokurorui. Norime pabrėžti, kad ne tik ši medžiaga, bet ir kitos aplinkybės parodo, kad Ž. Šiurnos paskyrimas nėra skaidrus, nes kaip bebūtų daugiausia balų surinko Paulauskas. Ir ne šiaip keliais, bet 8-iais balais daugiau, o tai jau yra daug. Jei Generalinė prokuratūra sako,  kad tie balai nieko verti ir yra tik formalūs, tai kokiu tikslu reikia tuomet visokių Atrankos komisijų bei tokiu būdu „žaisti” demokratiją. Prokuratūra dėl tokių veiksmų neteko ne vieną patyrusį prokurorą, neteks ir ateityje. Tai peržengia raudonąsias ribas ir dabar jau tikimės iš naujojo Prezidento principingo požiūrio į tai, kas vyksta prokuratūroje iš tiesų, nes pati prokuratūra viduje nebesugeba spręsti tokių dalykų. Kreipiamės ir į Jus, nes dar turime vilties, kad ir Jūsų reakcija gali padėti spręsti tikrąsias negeroves prokuratūroje”.

Laišką pasirašo Klaipėdos prokurorų bendruomenė.

Prie laiško pridėtas raštas „Dėl Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Žilvino Šiurnos sisteminių prokuroro nepriklausomumo pažeidimų bei kitų etikos pažeidimų” bei Klaipėdos apylinkės teismo atstovo ir Ž. Šiurnos susirašinėjimas el. paštu.

Viso šių priedų turinio „Atvira Klaipėda” nusprendė neskelbti, nes kai kurių teiginių šiuo metu negalima patikrinti. Pavyzdžiui, teigiama, kad Ž. Šiurna laiškais bando „pamokyti“ Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjus. Teismo pirmininkas Svajūnas Bliudsukis dabar atostogauja, tad jo komentaro artimiausiu metu gauti nepavyks.

Penktadienį su vilniečiu prokuroru Viliumi Paulausku, kurį Atrankos komisija iš 4 kandidatų įvertino aukščiausiu balu, laidiniu prokuratūros telefonu susisiekti nepavyko. Pats Ž. Šiurna šiuo metu atostogauja ir atsiliepęs mobiliuoju telefonu tepasakė tik tiek, kad „negali komentuoti to, ko nežino ir nematė”.

Priminsime, kad prieš porą savaičių su naujai išrinktu prezidentu Gitanu Nausėda susitikęs generalinis prokuroras Evaldas Pašilis minėjo, jog be kitų klausimų buvo aptarta ir skaidrumo stokojanti prokurorų atrankos sistema. Tada generalinis prokuroras viešai pažadėjo tobulinti atrankų į vadovaujančius prokuratūros postus organizavimą, atrankas padaryti atviresnes ir teisiškai skaidresnes.

Tuo metu šeštadienį prezidentūra pranešė, jog liepos 6- ąją Valstybės ir Tautiškos giesmės proga šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė generalinį prokurorą Evaldą Pašilį apdovanojo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi. Prezidentės pasirašytame dekrete nurodoma, kad šis apdovanojimas skirtas už reikšmingą prisidėjimą prie teisingumo įgyvendinimo ir teisinės sistemos stiprinimo Lietuvoje.

3 Comments

  1. Bosas

    O kaip gi Magnolija-Tulpe papriestaraus prokuroturai?Tiek skandalu su ja pacia buvo…Ir net apkaltos nesulauke!!!..

    Reply
  2. Vartotojas

    Gal dėl to ir neskyrė, kad 69 ir 72 skiria 8 balai.

    Reply
  3. Kamara

    Mane jau seniai stebino Atrankos komisijos ignoravimas. Tai demonstravo prezidentūra. Manau, kad korumpuota prezidentūra, prokuratūra nusprendžia, jog jos yra skaidriausios institucijos ir „nusišvilpia” ant atrankos komisijos atlikto darbo. Prezidentūra, prokuratūra nevertina kandidatų sąžiningo ėjimo karjeros laiptais, bet pripažįsta kandidato subinlaižiavimą ir tik tokiam leidžiama daryti karjerą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This