Skautų gatvė: mūšis dviem frontais

Miestas, Svarbu

Į visuomenei iš dalies uždarytos Giruliuose esančios, prestižinį kvartalą kertančios Skautų gatvės reikalus gilinsis ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT). Dar vieną bylą kartu su kaimyne Irena Baltruniene Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmuose yra užvedęs Klaipėdos universiteto infrastruktūros prorektorius Benediktas Petrauskas, anksčiau vadovavęs šio kvartalo gyventojus vienijančiai bendrijai „Gintaro krantas“.

Užtvertos Skautų gatvės istorija prasidėjo dar 2006 m. ir galo jai dar nematyti. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tačiau ši byla praėjusią savaitę eilinį kartą nebuvo pradėta nagrinėti iš esmės, nes į ją neatvyko ieškovų advokatė Danutė Puzirauskienė.

Bylą turinčios nagrinėti teisėjų kolegijos pirmininkė Laimutė Jokubauskaitė konstatavo, kad tai jau antras atvejis, kai advokatė posėdžio dieną prašo atidėti bylos nagrinėjimą, nors data su ja buvo suderinta iš anksto.

Šioje byloje B. Petrauskas kartu su I. Baltruniene ginčija Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sprendimą išimti iš viso sklypo tą dalį, kuri būtų skirta Skautų gatvei. Beje, sutikimą tokiam veiksmui buvo davusi pati bendrija, kuriai tuo metu vadovavo verslininkas Arūnas Tuma, o matavimus atliko UAB „Geosmart“, valdoma kartu su A. Tuma Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše į Klaipėdos miesto tarybą išrinkto, o vėliau Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriumi tapusio Artūro Bogdanovo.

A. Tuma buvo kviestas į šį bylos posėdį liudyti, tačiau neatvyko. Posėdyje pasirodė tik NŽT atstovė ir trečiuoju asmeniu esančios Klaipėdos miesto savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas.

Posėdžio metu paaiškėjo, kad LAT yra priėmęs NŽT kasacinį skundą dėl Klaipėdos apygardos teismo nutarties, kuria jis panaikino šios institucijos sprendimą nutraukti dalies sklypo (gatvės, kelių prie namų bei ploto, kuriame bendrija esą ketina statyti bendruomenės namus) nuomos sutartį. Kada bus nagrinėjama ši byla, galinti turėti įtakos šiam Klaipėdos teisme vykstančiam procesui, dar nėra aišku, tad teisėjai nusprendė patenkinti paskutinę akimirką advokatės pateiktą prašymą ir atidėjo bylos nagrinėjimą iki spalio.

Į kitą posėdį vėl bus kviečiamas liudyti A. Tuma.

ISTORIJA

Pirmą sykį klausimą, ar teisėtai užtverta dalis Skautų gatvės, einančios per kvartalą, pastatytą buvusios pionierių stovyklos vietoje, dar 2006-ųjų kovą iškėlė tuometinė dienraščio „Vakarų ekspresas“ žurnalistė Natalija Mogučaja-Vaineikienė.  Nepaisant jos ir kitų žurnalistų atliktų tyrimų, periodiškai vis pasirodydavusių publikacijų, situacija nėra pasikeitusi iki šiol – ties Pamario gatve įrengtas užkardas pakyla tik ratuotiems kvartalo gyventojams, o nuo kopų pusės joks automobilių eismas neįmanomas, nes čia įrengti vartai su spyna.

Klaipėdos savivaldybės administracijai galiausiai nusprendus įregistruoti šią gatvę kaip miesto turtą (Kelių įstatymas numato, jog gatvės nuosavybės teise priklauso savivaldybėms), to padaryti nepavyko, nes dalis gatvės pateko į „Gintaro krantui“ išnuomotą sklypą, o servituto čia neliko dar 2003 metais, kai tuometinė apskrities viršininkė Virginija Lukošienė, vėliau pati įsikūrusi šiame kvartale, pasirašė susitarimą dėl valstybinės žemės nuomos sutarties pakeitimo su tuometine sklypo nuomininke AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco“). 2004 m. gruodį apskritis nutraukė sutartį, pasirašytą su „Klasco“, ir sudarė sutartį su „Gintaro krantu“, kuris prieš tai buvo šio sklypo subnuomininkas.

Susiklosčius tokiai situacijai Savivaldybė kreipėsi į NŽT, kad ši pašalintų kliūtį miestui tapti gatvės savininku. Ji atliko patikrinimą ir konstatavo, kad sklypo dalis (gatvė, keliai prie namų bei plotas, kuriame bendrija esą ketina statyti bendruomenės namus) naudojama ne pagal paskirtį ir nusprendė nutraukti jo nuomos sutartį. Toks sprendimas sukėlė bendrijos „Gintaro krantas“ narių nepasitenkinimą ir jie pateikė ieškinį Klaipėdos apylinkės teismui. Pirmos instancijos teismas pernai bendrijos ieškinį atmetė, o ji tokį sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos teismui, kuris priėmė priešingą sprendimą. Dėl pastarojo kasacinė skundą jau pateikė NŽT. 

KOMENTARAS

Benediktas Petrauskas, vienas iš ieškinio autorių

Mes kreipėmės į teismą dėl to, kad Nacionalinė žemės taryba užregistravo sklypo, kurį mes nuomavome, padalinimą nesuderinusi su mumis. Mes matome čia akivaizdų pažeidimą ir prašome teismą panaikinti tą padalinimą. Mes turėjome vieną sklypą, jis visą laiką nuomojamas, už jį visą laiką mokėjome nuomą, naudojome pagal paskirtį, negana to, patys savo pastangomis ir jėgomis įsirengėme. Po to sklypas buvo tvarkomas, suskirstytas į atskirus sklypus ir skubos tvarka užregistruotas – mes taip manome. Tai buvo su mumis nesuderinta, dėl to ir padavėme į teismą ir badome apsiginti. Padavėme tik mes dviese, nes laiko nebuvo, esame arti šio sklypo, besiribojantys. Čia gali būti mūsų ir daugiau, kurie greta gyvena. 

Istorija yra ilgai kaip ir didelė barzda. Visas šis sklypas yra suformuotas miesto Tarybos patvirtintu detaliuoju planu. Ten numatyta šios gatvės paskirtis ir statusas. Mes norime, kad jis ir išliktų, nes prie tokio statuso mes ten visi įsikūrėme ir žinojome, o per tą laikotarpį kai kurie jau ir pardavė, įsikūrė kiti, žinoję, koks yra statusas. Toks mūsų tikslas. Skautų gatvė yra D kategorijos gatvė, nuraminto eismo, skirta to kvartalo gyventojams, praeiti visiems pėstiesiems, pravažiuoti dviratininkams ir spec. tarnyboms. Bijodami, kad tas statusas gali būti pažeistas, padaryta atvira ir nereguliuojama gatvė, neturėdami garantijų, kurias reikia turėti, ir ginčijame.

O ką Tuma buvo sutaręs žodžiu, tai niekur to nepridėsi. Aš nežinau. Jei jis buvo su Savivaldybe sutaręs, tegu duoda dokumentą. Jokio nematėme. Tvirtinimas, kad buvo sutaręs niekuo neparemtas. Čia yra vanduo. Kažkas kažką galbūt pažadėjo tarp durų ar tarp kitų pasitarimų, aš ten nebuvau ir nieko negaliu tvirtinti, šito dalyko niekur nepridėsi, nei prie teismo, nei kitur. Mes turime detalųjį planą, žemės sklypo nuomos sutartį – visur dokumentai ir viskas pagal juos eina. Sklypą suskirstė, užregistravo – tai irgi dokumentas, kurį mes ir ginčijame.  

11 Comments

  1. Gal

    kartais R.Karbauskis ar S.Skvernelis paprotys, kad nederėtų taip elgtis valstietiškiems miesto tarybos nariams ( kaip derevniom) . Greit vėl rinkimai į Seimą ir su valstiečių programa kažkaip nelabai. Tik ar jie skaito AK?

    Reply
    • Tukas

      Prie ko čia tai? Pasiklydai.

  2. Eks merui

    labai turėtų padėkoti viso miesto ir ypač Baltijos prospekto gyventojai už asmeniškai jo prastumtą „laikiną” dabartinį Centrinį Krovinių Terminalą ir furų eiles, esamą ir 5 kartus didesnę -būsimą taršą – transporto koridorių uostui aptarnauti. Parduos bet ką, tik pasakyk kiek jam liks nuo to. Buvo mūsų miesto meras ir vėl norėjo mums padėti. Dabar nors ir KU ūkvedys, bet su šlipsu ir dar visokiom asociacijom vadovauja, vis reguliuoja reikaliukus. Gėda Benai iki ko nusiritai.

    Reply
  3. Klausimas

    visai ne tas, galima ar negalima praeiti, o tai, kad gatvės ( t.s. ir Skautų) yra viso miesto nuosavybė ir turtas (visuomenės, valstybės) ir jų negalima nei nuomoti ( nors gyventojų dalį ir vienija interesų, požiūrių ir piniginių bendrumas) nei parduoti. Tik, stebėtinas NŽT užsispyrimas. Gal Klaipėdoje gimė demokratijos kūdikėlis?

    Reply
  4. Persona

    fotografijoje labai tinkama miesto šventinei nominacijai – miesto PERSONA NON GRATA. Kol jiems į nosį neįkiši ….tol jie nesupras.

    Reply
  5. viskas gerai

    Aš irgi užsitverčiau, kad benzingalviai po mano kiemą britvom ir bimbalais nelakstytų.

    Reply
  6. nuo kalno

    Kiek kartų ėjau prie jūros pro Skautų g., tiek kartų vartai nebuvo užrakinti, jokių kliūčių nebuvo. Pėsčiųjų eismui ten jokių kliūčių kaip ir nėra.

    Reply
  7. BRONIUS

    REIKIA ORGANIZUOTI MITINGA PER JUROS SVENTE SKAUTU GATVEJE GIRULIAI >KLAIPEDA BUNDAME. ATSIDARYSIME VARTUS.LAUKSIME petrausko. vasiliausko.taraskeviciaus.grubliausko. razbadausko, vaitkaus pasisakymo

    Reply
  8. Julius

    Šie žmonės valdo mūsų miestą. Pats kandidatavo į merus. Pačių savivalė liejasi per kraštus, pasinaudoję valdžažmonėmis (Lukošiene) susitvarkė popierius kaip jiems reikėjo, atsitvėrė priėjimą prie jūros ir nors tu ką. Tokie kaip šis, mano, kad Klaipėdos gražiausios vietos yra tik jiems skirtos. Tikiems kaip jis, niekada nebus gana ir kol prieis tol naudosis lovio gėriu.

    Reply
    • Anonimas

      po truputi, kai kas, jau išrista pasakyti jiems NE. Jie B A I S I A I nustemba. Kol kas menka paguoda, bet tokių pradeda atsirasti.

  9. Fotografijoje

    Vienas iš tų, kuriems amžinai negana…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This