„Žemkasos“ istorija: vietoje restruktūrizacijos – bankrotas

Verslas

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjęs prašymus ir dėl UAB „Žemkasa“ restruktūrizacijos, ir dėl bankroto, antradienį nusprendė, kad įmonė yra nemoki ir jai keltina bankroto byla.

Bendrovės vadovas Evaldas Aukštuolis savo ruožtu teigia, jog neabejotinai pasinaudos teise skųsti šį sprendimą Apeliaciniam teismui.

UAB „Žemkasa“ iki birželio pagal sutartis turėjo vykdyti tris miestui svarbius darbus – rekonstruoti Tilžės gatvės atkarpą, asfaltuoti gatves bei valyti ir laistyti pietinę miesto dalį. Visos jos buvo nutrauktos Savivaldybės administracijos iniciatyva.

Smūgį „Žemkasai” sudavė ir Klaipėdos miesto savivaldybė – nutraukusi su ja pasirašytas sutartis, tarp kurių buvo ir Tilžės gatvės atkarpos rekonstrukcija. Šios sutarties vertė siekė 4,226 mln. eurų. „Žemkasa” spėjo atlikti darbų už 1,278 mln. eurų. Klaipėdos savivaldybės nuotr.

Restuktūrizacijos bylą bendrovei prašė iškelti jos vadovas E. Aukštuolis. Tuo metu „Sodros” Klaipėdos skyrius reiškė reikalavimą kelti bankroto bylą. Jos viešai pateikiamais duomenimis, įmonė gegužės pabaigoje buvo nesumokėjusi 99 tūkst. eurų įmokų.

„Pareiškėjas restruktūrizavimo proceso tikslų pasiekimą sieja su finansinių įsipareigojimų terminų kreditoriams atidėjimu, sudarytų kelių statybos rangos sutarčių pabaigimu, naujų potencialių kelių ir gatvių statybos ir remonto darbų, inžinerinių tinklų klojimo darbų užsakovų paieška bei kitos veiklos plėtojimu ir pan. Tačiau teismui akivaizdu, kad numatomos priemonės yra grindžiamos tik prielaidomis ir deklaracijomis, ypač turint omenyje, kad nepaisant metmenyse numatytų finansinių įsipareigojimų terminų kreditoriams atidėjimo ir darbo vietų bendrovės darbuotojams išsaugojimo, didesnė dalis įmonės kreditorių nepalaiko pareiškėjo prašymo dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo. Šios aplinkybės ir skolų ženklus didėjimas patvirtina UAB „Žemkasa“ restruktūrizavimo plano metmenų ekonominį nepagrįstumą ir nerealumą, o pareiškėjo informacija, kad pradelsti įsipareigojimai kreditoriams sudaro mažiau nei pusę į balansą įrašyto turto vertės, neatitinka byloje esančių įrodymų bei trečiųjų asmenų pateiktų duomenų viseto ir nepatvirtina restruktūrizavimo plano ekonominio pagrįstumo”, – rašoma teismo nutartyje.

Bankroto bylos iškėlimas argumentuojamas ir faktu, kad įmonės skolos didėja ir pradelsti įsipareigojimai viršija pusę į įmonės balansą įrašyto turto vertės. Taigi, konstatuota, kad UAB „Žemkasa“ yra nemoki ir jai keltina bankroto byla.

„Žemkasos“ bankroto administratoriumi paskirta UAB „Adminova“. Nutartimi taip pat areštuotas „Žemkasai“ nuosavybės teise priklausantis turtas.  Ši nutarties dalis skubiai pavesta vykdyti antstoliams.

Nutartis per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos atskiruoju skundu gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui. E. Aukštuolis „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog tai neabejotinai bus padaryta.

„Žemkasa” buvo įsteigta 2005 m. kaip individuali Dainiaus Zoko įmonė. Ji 2009 m. buvo pertvarkyta į UAB, kurios savininku iki pernai rudens buvo tas pat D. Zokas. Nuo 2018-ųjų spalio vieninteliu bendrovės savininku yra Julius Starkus.

2 Comments

  1. Jonas

    Nu taip apskus jug dar reikia pinigu pasiimt nuo vieno objekto. Teismas suteikdamas laikinajas apsaugas leido poniui Aukstuoliui fiktyviai isparduot turta praplaut pinigus.

    Reply
    • Piktas

      Paprasta žmogus tokį galą matė prieš pora metų. Savivaldybės juristai tik prie š mėnesį. Už ką aniems moka? .
      Sekanti afera bus uab Rekosta su projektu smiltynėje. Dar yra laikas tam kelia užkirst

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vienišo asmens išmoką gauna 230 tūkst. žmonių: ji skiriama be prašymo

„Sodra“ praneša, jog šiais metais numatyta skirti per 110 mln. eurų vienišo asmens išmokoms – jas gauna visi Lietuvoje gyvenantys ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This