Kelia abejones dėl Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo konkurso

Sveikata

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kad ši ištirtų galimą interesų konfliktą Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) vykdant Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo konkursą.

Palmiros Mart nuotr.

Atsakydama į dabartinio ligoninės vadovo Romaldo Sakalausko kreipimąsi STT nurodė, kad sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sudarytai atrankos komisijai vadovavusios laikinosios SAM kanclerės, Asmens sveikatos departamento direktorės Odetos Vitkūnienės motina dirba VšĮ Šilutės ligoninėje. Šios ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus ir buvo paskelbtas Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo konkurso nugalėtoju, konkurso komisijos vadovei O. Vitkūnienei nenusišalinus nuo konkurso pirmininkės pareigų ir nedeklaravus savo galimo interesų konflikto.

STT savo rašte primena, kad valstybės įstaigose už korupcijos prevenciją atsako jos vadovas – šiuo atveju sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Į VTEK su skundu dėl galimo interesų konflikto įvertinimo kreipėsi ir Respublikinės Klaipėdos ligoninės bendruomenė. Skunde nurodoma, kad pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą asmeniui, dirbančiam valstybinėje tarnyboje, draudžiama dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip paveikti sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą. Taip pat SAM teisės akte nurodoma, kad Komisijos nariais negali būti skiriami asmenys, dėl kurių nešališkumo kelia abejonių tam tikros aplinkybės. Tačiau SAM laikinoji kanclerė Odeta Vitkūnienė ne tik dalyvavo, bet ir vadovavo priimant Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo konkurso sprendimą, palankų jos motinos darbdaviui”, – rašoma ligoninės pranešime spaudai.

Anot jo, Respublikinės Klaipėdos ligoninės bendruomenė taip pat kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, išrinktąjį prezidentą Gitaną Nausėdą, Seimo kontrolierių, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininką. prašydama ištirti, ar sveikatos apsaugos ministras A. Veryga nepiktnaudžiauja tarnybine padėtimi, neviršija jam suteiktų įgaliojimų, tam tikrais atvejais supainiodamas viešuosius ir privačius interesus. Taip pat prašoma stabdyti ministro A. Verygos patvirtintą tvarką dėl ligoninių vadovų konkurso organizavimo, o jau įvykusius konkursus, kurie buvo organizuoti vadovaujantis minėta tvarka, pripažinti negaliojančiais.

„Ne kartą ministras A. Veryga deklaravo, kad konkursai į įstaigos vadovų pareigas turi vykti skaidriai, bet pastarųjų dienų aktualijos parodo, kad skaidrumo SAM veikloje nėra”, – rašoma pranešime.

Dabartinis Klaipėdos Respublikinės ligoninės vadovas Romaldas Sakalauskas šias pareigas eina nuo 2000 metų.

KOMENTARAS

Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, sveikatos apsaugos ministro patarėja

Apie tai, kad l .e.p. kanclerės Odetos Vitkūnienės mama dirba Šilutės ligoninėje SAM vadovybei nebuvo žinoma. Šiuo metu kanclerė atostogauja, bus kitą savaitę. Pavyko sužinoti, kad jos mama Šilutės ligoninėje užima ūkinio pobūdžio pareigas, kuriose planuoja nebedirbti jau nuo kito mėnesio. Sunku būtų įsivaizduoti, kaip žemiausios grandies darbuotojas gali daryti įtaką aukščiausiam vadovui. Juolab kad jos mama dirba ne toje ligoninėje, į kurios vadovus vyko konkursas.

Visgi siekiant išvengti galimo interesų konflikto, O. Vitkūnienė turėjo informuoti ministrą A. Verygą ir nusišalinti. Tuomet būtų buvęs paskirtas kitas žmogus į komisijos pirmininkus. Taigi, ministras gavęs įtartinos abejonių keliančios informacijos, skubiai pavedė teisės ir korupcijos prevencijos specialistams atlikti vidinį tyrimą dėl susidariusios situacijos. Jam pasibaigus, bus priimti konkretūs sprendimai.

Nepotizmas ir atvejai, kurie kelia abejonių ar sėja nepasitikėjimą sveikatos sistema, nebus toleruojami.

Be abejo, labai svarbu įvertinti ir teisinius aspektus. Štai ilgametis Klaipėdos Respublikinės ligoninės vadovas, kuris nepateko į antrą etapą, kreipėsi į teismą. Jei būtų priimtas sprendimas po SAM vidinio tyrimo anuliuoti konkurso rezultatus, tikėtina, kad dabartinis laimėtojas irgi kreiptųsi į teismą. Teisiniai ginčai užsitęstų, gydymo įstaiga liktų ilgą laiką be nuolatinio vadovo.

Bendra konkursų organizavimo tvarka buvo parengta pagal kitus pavyzdžius, kaip organizuojami konkursai valstybės tarnyboje. Taip siekiama sveikatos sektorių modernizuoti. Juk, pavyzdžiui, versle visada vyksta pretendentų atranka keliais etapais, kol tiesioginis vadovas ar jo deleguota komisija išsirenka geriausią.

Mūsų konkursų tvarka yra analogiška atrankai į biudžetinių įstaigų vadovus, kurie yra karjeros valstybės tarnautojai. Tokia atranka/konkursai yra reglamentuojami ir Valstybės tarnybos įstatyme. Tad mes, siekdami geriausio įstaigų vadovų atrankos modelio, pritaikėme naują valstybės tarnautojų (vadovų) atrankos modelį gydymo įstaigų vadovų konkursams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Parengė naują akušerijos studijų programą

Klaipėdos universiteto ligoninės medikai savo įgytas žinias, patirtį ir įgūdžius pritaiko formuojant naujas studijų programas aukštojo mokslo įstaigose. Akušerijos-ginekologijos klinikos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Sveikata

Po nemiga gali slėptis ne viena liga

Daugelis yra susidūrę su nuovargiu ir žino, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo susikoncentruoti ir sutelkti dėmesį, ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Sveikata

Registruotis širdies ir kraujagyslių patikrai - specialiu telefonu

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) filialo „Jūrininkų ligoninė“ kardiologai daugiau nei mėnesį pacientus tikrina pagal Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinę programą. ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This