Kultūros fabrikas: bangos visgi kyla

Kultūra, Svarbu

Gretė Maziliauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2019-07-12

Komentarų: 3

Skirtingai nei kolegos iš Finansų ir ekonomikos komiteto, kultūra, švietimu ir sportu besirūpinantys politikai siūlymą panaikinti dabar galiojančius viešosios įstaigos „Klaipėda ID“ teikiamų Kultūros fabriko (KUFA) paslaugų įkainius ir leisti juos nusistatyti pačiai įstaigai svarstė gana audringai.

Kultūros fabriko įkainių klausimas niekaip neišsprendžiamas jau nuo metų pradžios. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Aš lieku prie savo siūlymo nepritarti šitam sprendimui ir grįžti prie Klaipėdos kultūros fabriko, ieškant būdų, kad tai virstų vis dėlto ne „Klaipėdos ID“ veiklos zona, bet tai būtų kultūros įstaiga, kuri būtų administruojama Savivaldybės“, – teigė opozicijos atstovė Nina Puteikienė, kurios iniciatyva toks sprendimo projektas balandį jau buvo išimtas iš miesto Tarybos darbotvarkės motyvuojant, kad tai nebuvo aptarta su Kultūros fabrike reziduojančiais menininkais.

Ir šį kartą, komiteto posėdžio metu, N. Puteikienė teigė girdėjusi KUFA rezidentus kalbant apie tai, jog jie nėra matę naujų įkainių ir ji nesuprantanti, su kuo KUFA vadovybė aptarė naujas kainas.

„Raimonda, jūs neįsižeiskite, bet esat vieno iš rezidentų žmona, tai tikiu, kad ten yra išdiskutuota, ir tikiu, kad kainos šiuo atveju yra aptariamos adekvačiai. Bet yra ir kitų rezidentų ir jie nėra girdėję apie tai, kokios bus kainos“, – aštrią kritikos strėlę į KUFA vadovės Raimondos Masalskienės pusę paleido N. Puteikienė.

R. Masalskienė sakė negalinti tuo patikėti, nes visi kolektyvų vadovai esą yra informuoti apie naujus įkainius.

N. Puteikienė kaip argumentą, kodėl nereikia pritarti tokiam sprendimo projektui, komiteto nariams perskaitė sąrašą pavardžių žmonių, kuriuos birželio viduryje į „Klaipėda ID“  valdybą paskyrė Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis ir kurie tvirtins KUFA įkainius, jeigu tai daryti atsisakys Taryba. Tai – Martynas Armonaitis, VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ekonomikos ir finansų direktorius; Eglė Deltuvaitė, Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja; Raminta Karnauskienė, Klaipėdos pramonininkų asociacijos referentė-buhalterė; Živilė Kazlauskaitė, VšĮ „Investuok Lietuvoje“ darbuotoja; Eimantas Kiudulas, Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovės generalinis direktorius; Viktoras Krolis, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius; Rita Vaičekauskaitė, Klaipėdos universiteto rektoriaus patarėja ir Ričardas Zulcas, Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius.

„Mes šnekame apie kultūrą ir kultūrininkams kainas nustatinės Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. Šita situacija tikrai nėra normali“, – sakė N. Puteikienė.

Tuo metu Judita Simonavičiūtė teigė nesutinkanti su N. Puteikienės nuomone ir siūlė naujuosius įkainius, kaip projektą, paskelbti viešai.

Konservatorius Rimantas Didžiokas, praėjusią kadenciją su N. Puteikiene dalinęsis opozicionierių duona, dabar jau teigė  suprantantis jos siekius, tačiau jiems nepritariantis.

„Čia yra viešoji įstaiga, ji yra kaip ūkio subjektas ir jeigu Savivaldybė subsidijuos, nustatydama kažkokius kitokius lengvatinius įkainius, tai bus konkurencijos pažeidimas. Nes dabar tokias paslaugas teikia dar bent kelios institucijos, viešos įstaigos“, – teigė R. Didžiokas.

„Šis sprendimas nepablogina esamos rezidentų padėties ir atliepia jų išsakytus norus”, – tikino Savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių ir ekonominės plėtros skyriaus vedėja Jurgita Činauskaitė-Cetiner.

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkė Laima Juknienė, stebėdama ilgą diskusiją, pasiūlė klausimą atidėti kitam posėdžiui, bet dauguma nesutiko to padaryti, nes klausimas ir taip jau svarstomas nuo sausio.

Balsuojant 4 komiteto nariai pasisakė už siūlymą, L. Juknienė susilaikė, o N. Puteikienė toliau laikėsi savo pozicijos ir balsavo prieš.

3 Comments

  1. Cirkai

    Na juk Klaipeda ID nera kulturine istaiga, o labiau vadybinio pobudzio, todel nenuostabu, kad atitinkamo profilio zmones i jos valdyba deleguoti. Ir klausima jie spres nuomos kainos, o ne kulturines programos planavimo ir vertinimo. Nina eilini karta lygioje vietoje kalnu iesko.

    Reply
    • N.Puteikienė

      O kaip uosto finansininkas atskirs, kur profesionalusis menas, o kur kičas? Ar LEZas yra atsakingas už savarankiškosios savivaldybės funkcijos – kultūros politikos įgyvendinimą, kaip numatyta vietos savivaldos įstatyme? Beje, cirkas, irgi laikomas menu. Gal pramonininkų asociacijai jis atrodys kaip tik tinkamas šioje erdvėje? Nuomoti patalpas gamybai ir nuomoti patalpas, siekiant kurti kultūrines vertes, – skirtingi dalykai, reikalaujantys ne tik gebėjimo skaičiuoti.

  2. Kamara

    Kiek ilgai nuo kultūros problemų ir klausimų kultūrininkai bus nušalinti?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Kultūros fabrikas skelbia paieškų kampaniją

Kūrybinių industrijų inkubatorius „Kultūros fabrikas“ (KUFA) dešimtmečio proga skelbia kampaniją „(pa)ieškomas“. Pagrindinė Kultūros fabriko misija nuo pat jo įkūrimo pradžios ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos LEZ – tarp 50-ies pavyzdinių pasaulio laisvųjų zonų

Pasaulinis specialiųjų ekonominių zonų aljansas (GASEZ) Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) atrinko tarp 50-ies pavyzdinių teritorijų, geriausiai atliepiančių globalius darnaus ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos LEZ Patariamajai tarybai pirmininkaus Tomas Rauckis

Daugiau kaip 45 investuotojų interesus atstovaujančios Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) Patariamosios tarybos pirmininku 2024-2025 m. kadencijai išrinktas logistikos paslaugų ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This