Tvarkomas Kuršių nerijos apsauginis kopagūbris

Regionas

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcija, įgyvendindama ES lėšomis finansuojamą Baltijos jūros kranto apsauginio kopagūbrio tvirtinimo projektą, jau baigė dalį krantotvarkos darbų.

Pasak L. Dikšaitės, specifiškiausi ir tik Kuršių nerijai būdingi yra apsauginio kopagūbrio tvirtinimo šakų klojiniais darbai. Palmiros Mart nuotr.

„Daugelis Kuršių nerijos lankytojų net nežino, kad ši ilga didžiulė pajūrio kopa nėra natūralios kilmės, o daugiau kaip 200 metų nuolatinio žmogaus darbo ir priežiūros rezultatas. Pagal europinį projektą jau baigėme dalį krantotvarkos darbų – iškloti šakų klojiniai rekreacinėse zonose (apie 3,4 ha), sutvarkyti 37 perėjimai, t. y. atnaujinta daugiau kaip 1,2 km lentinių takų, daugiau kaip 800 m molio ir žvyro takų, taip pat atnaujinti 33 laiptai ( 600 kv.metrų)”, – KNNP  tinklapyje skelbiamoje publikacijoje cituojama Kuršių nerijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotoja Lina Dikšaitė.

Pranešama, kad iš viso Kuršių nerijos nacionaliniame parke yra 74 perėjimai, reikalaujantys nuolatinės priežiūros ir rūpesčio. Pasak L. Dikšaitės, specifiškiausi ir tik Kuršių nerijai būdingi yra apsauginio kopagūbrio tvirtinimo šakų klojiniais darbai. Pirmą šimtmetį kopų inspektoriai pagal specialią technologiją jį formavo, o dabar jų pasekėjai gūbrį prižiūri: tvirtina audros nuplautus šlaitus, gamtinės ar antropogeninės kilmės išgraužas ar pralaužas. Šiuo metu apsauginio kopagūbrio priežiūra pagal Pajūrio juostos įstatymą pavesta Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijai.

Atnaujinti 33 laiptai, t. y. 600 kv. metrų. Palmiros Mart nuotr

Apsauginis kopagūbris yra vienas svarbiausių UNESCO kultūrinio kraštovaizdžio elementų. Daugiau nei prieš 200 metų jis buvo pradėtas kurti beveik visu Kuršių nerijos pajūriu. Apie 100 km tebesitęsiantis kopagūbris atlieka labai svarbią apsauginę funkciją – sulaiko į krantą jūros išmetamą smėlį ir neleidžia jam slinkti gilyn į neriją. Šio kopagūbrio kūrimo darbai pradėti 1805-1811 m. – iš pradžių siauriausioje ir labiausiai bangų ardomoje pietinėje dalyje, o vėliau atskiri jo ruožai buvo formuojami visą šimtmetį, kol XX a. pradžioje susijungė į vientisą pajūrio kopos gūbrį. Jam kurti naudotos natūralios medžiagos – šakų užtvaros, kuolai, sulaikanti smėlį žolinė augalija, paprastai sodinta rudenį.

Baltijos pajūriu besidriekiančio apsauginio kopagūbrio teritorijoje gausu natūralių buveinių, įtrauktų į Europos saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000” – jose aptinkami reti augalai ir gyvūnai svarbūs visos Europos biologinei įvairovei.

Minėtas jūros kranto apsauginio kopagūbrio tvirtinimo projektas, prasidėjęs 2016 m., baigsis 2022 m. pavasarį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kuršių nerijos nacionalinis parkas turi naują vadovę

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadove tapo Lina Dikšaitė, ilgą laiką dirbusi šio valstybinio parko direktoriaus pavaduotojo pozicijoje. Naująsias pareigas ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Smiltynės paplūdimyje - spąstai dviratininkams

Nenumaldomai artėjant vasaros sezonui, „Klaipėdos paplūdimių” direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki teigia, jog gegužės 31 dieną visi uostamiesčio paplūdimiai jau bus ...
2019-05-27
Skaityti daugiau

Regionas

Tvarko Kuršių nerijos kopagūbrį

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) pranešė, kad pradėtos tvarkyti šių metų pradžioje Baltijos jūroje siautusios audros padarytos žaizdos. Ši audra ...
2019-04-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This