Smeltės kvartalas: kova su vėjo malūnais?

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Uostamiesčio Smeltės kvartalo gyventojams nuolat skundžiantis triukšmu bei kitokia tarša jų gyvenamojoje teritorijoje ir miesto valdžios dėmesio stoka jų problemoms, pirmadienį su čia įsikūrusių individualių namų atstovais susitikimą inicijavo Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

Visgi po daugiau nei valandą trukusio gana chaotiško pokalbio, vykusio priešais „Kamineros” teritoriją, kurioje tuo metu buvo kraunamas metalo laužas, vicemeras be pažado „imtis priemonių” daugiau nieko paguodžiančio bendruomenės atstovams pažadėti negalėjo.

Jis tik informavo, jog savivaldybės administracija yra parengusi naują triukšmo prevencijos priemonių planą, kuris bus pateiktas tvirtinti miesto Tarybai jau šio mėnesio pabaigoje ir prašė Smeltės atstovų dar iki posėdžio pateikti savo pasiūlymus, kad minėtą planą esą būtų galima pakoreguoti.

Individualių namų savininkų bendrijos „Smeltė“ pirmininkas Tadas Baltuonis bene daugiausia priekaištų turėjo policijos atstovams. Palmiros Mart nuotr.

Išklausyti jau ne kartą „Atviroje Klaipėdoje” skelbtų šios teritorijos gyventojų problemų kartu su vicemeru taip pat atvyko policijos, Visuomenės sveikatos centro, aplinkosaugos specialistai.

Bene daugiausiai priekaištų šįkart iš Individualių namų savininkų bendrijos „Smeltė“ pirmininko Tado Baltuonio sulaukė policijos atstovai, kurie esą arba visai nereaguoja, arba, jo nuomone, netinkamai reaguoja į jo nuolatinius pranešimus apie per gyvenamąją teritoriją sunkiojo transporto vežamą neuždengtą metalo laužą, kurio dulkės bei nuolaužos mėtosi gatvėje.

Policijos pareigūnai savo ruožtu teisinosi į pranešimus reaguojantys, bet bausti galintys tik už Kelių eismo taisyklių pažeidimus ir tik vairuotojus, o ne krovinio savininkus. O ir baudos už minėtus pažeidimus esančios simbolinės.

Bendruomenės atstovą Vigilijų Lisauską labiausiai piktino ir dieną, ir naktį, ir savaitgaliais iš „Kamineros” teritorijos sklindantis triukšmas bei tai, jog teritorijos nejuosia triukšmo izoliacijos sienelė. Jo teigimu, šioje vietoje ji turėtų būti ne žemesnė kaip 20 metrų.

„Tada jie galėtų krauti kad ir urano atliekas”, – emocingai teigė jis, stebėjęsis neįtikėtinai ilgai vykstančiais triukšmo matavimo tyrimais, kurie, net ir nustačius viršytas normas, jokių konkrečių rezultatų neduoda. Jo netenkino ir atsakingų kontroliuojančių institucijų bejėgiškumas, identifikuojant taršos problemas. Kartu jis pabrėžė esantis už verslą, jo plėtrą, bet jis turėtų veikti „ne kaip 19-ame amžiuje”.

„Pasižiūrėkim, ar visi vienodai matom ir girdim”, – ragino  susirinkusiuosius ir T. Baltuonis, ranka rodydamas į priešais esančią „Kamineros” teritoriją, iš kurios viso susitikimo metu sklido gana stiprus triukšmas, kurį dar „pastiprino” ir nuolat netoliese zujantys vilkikai.

Susitikimo metu minėta ir apie kitas šios teritorijos ekologines problemas: iš kitos pusės gyvenamąjį rajoną juosiančio geležinkelio keliamą triukšmą, atvirai kraunamų durpių skleidžiamas dulkes ir kt.

V. Lisauskas teigė būsiąs patenkintas bent tuo, jei savivaldybė viešai pripažins patį faktą apie šio kvartalo gyventojus kamuojančią triukšmo ir kitokią taršą.

T. Baltuonis priminė, jog Smeltės kvartalas, kuriame gyvena 800 žmonių, yra vienintelė teritorija mieste, iš visų pusių ribojama ūkio subjektų. Jis atkreipė dėmesį, jog ir „Klasco”, ir „Grigeo” investuoja jį aplinkosaugines priemones, ko esą jis nematąs iš uosto įmonių, esančių šalia jų gyvenamojo rajono, pusės.

„Tai yra kova su vėjo malūnais”, – apie esą formaliai į jų pranešimus apie taršą reaguojančias institucijas sakė viena iš Smeltės bendruomenės atstovių.

Visą susitikimo laiką kažką į užrašų knygutę žymėjęsis A. Barbšys pabaigoje pažadėjo krovos problemas aptarti su atsakingais krovos kompanijos atstovais, pridūręs, jog „krovos Klaipėdoje neuždrausi, bet naktį turi būti ramybė”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”93146,93147,93148,93149,93150,93151,93152,93153,93154,93155,93156,93132,93159,93168,93164″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

2 Comments

  1. Kapitonas

    „Kamineros”” savininkas A.Tumą nieko naujo nedaro, tik tą patį kaip ir iki šiol, bet miestiečiai jį išrinko į miesto tarybą – vienas durniu laivas. Vietoje to, kad A.Barbšys ir V.Grubliauskas pasikalbėtų vyriškai su Tuma taip sakant prie „dviejų akių” dėl tarybos nario elgesio mieste, Barbšys kviečiasi kažkur į miesto pakraščius policiją, aplinkosauginikus, higienistus – visus biudžetininkus – antras durnių laivas. Gal bijo Tumos? Nors , o ką, oras geras, galima ir pavarlinėti – darbo valandos ir alga tai tiksi. Ir šiaip Smeltės babom šventė – viršinykai atvažiavo, mašinos su visokiais abrozdais ant visų šonų. Šventė Smeltės kaime. Niekada niekas nieko negalėjo, bet KOMISIJA važiuoja į VIETĄ ir dabar, SPRĘS – trečias durnių laivas. Gyventojai kažką rodo, aiškina, nors ir taip visiems viskas aišku – tad dar vienas durnių laivas. Taip ir plaukioja po miestą durnių flotilė, laisvu stiliumi ir visiškai laisvai, be jokių skrupulų. Žadėjo gi, kad bus viskas kitaip. Taip ramiai besišnekučiuojant netruks prabėgti ketveri meteliai, dalis Smeltiečių išeis anapilin, o tie kas liks išsirinks naujus rūpintojėlius ir vėl kartu į mėlyną proveržį plauksim. Laivai tie patys.

    Reply
    • Galėtų

      Paaiškinti baboms iš ko viršinykai gyvena su visais abrazdais… Babos ateitų tada prie merijos ir savivaldybės su lazdom ir rožončiais! 😀

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Incidentas su agresyviu šunimi baigėsi teistumu

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rūmai paskelbė nuosprendį beveik metus laiko nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje aktyvus Smeltės individualių namų kvartalo gyventojas ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Teismas: Kamineros krovinių terminalo pretenzijos - nepagrįstos

Regionų administracinis teismas atmetė Kamineros krovinių terminalo (KKT) skundą dėl Konkurencijos tarybos sprendimo neatlikti tyrimo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This