Kapelionus – ir medikams, ir mokytojams, ir…

Nuomonės

Nors naujasis šalies prezidentas Gitanas Nausėda per savo inauguraciją viešai paskelbė sieksiąs kurti vieną, visiems šalies gyventojams socialiai teisingą Lietuvą, Seimo nariai ir toliau sėkmingai priiminėja įstatymus, kurie ne vienija, o skaldo visuomenę, suteikdami privilegijas išskirtinėms žmonių grupėms.

Šį kartą kalba eina apie viešojoje erdvėje plačiau nekomentuotą praėjusią savaitę priimtą vadinamąją Vidaus tarnybos statuto pataisą, įteisinusią kapelionų, kaip oficialių valstybės tarnautojų, pareigybę statutinėse organizacijose, tuo pačiu jiems atlyginimus mokant iš šalies biudžeto lėšų.

Už tai, kad kapelionas pašventins vieną ar kitą policijos pirkinį, dabar jam sumokėsime mes visi, mokesčių mokėtojai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Į, regis, vien tik „Atviros Klaipėdos” paskelbtą informaciją apie šią keistą naujovę sureagavo trys skaitytojai, pateikę priešingas nuomones.

Pirmasis, reaguodamas į tai, kaip už minėto įstatymo pataisą balsavo Seimo nariai klaipėdiečiai, parašė: „Trys bedieviai balsavo prieš. Jų kultas – ne dvasingumas. Nesistebiu, o jų ir nerenku. „Masiuliniai“ politikai, jau esantys politikos užribyje“.

Antrasis gi, ko gero, labiau įsigilinęs į situaciją, pakomentavo: „Lietuvoje nėra valstybinės religijos, bažnyčia atskirta nuo valstybės, tai prie ko čia dvasininkų kišimas į valstybės tarnybas, jeigu yra tikinčiųjų policininkų, tai tegul eina į bažnyčią, jeigu jiems reikia dvasininkų. Tai ir klausimas, kodėl mokėjo jiems, buvo etatai, dundukas ministras vietoje to, kad neleistų pažeidinėti Konstitucijos, tai dar ir paprašė, kad priimtų antikonstitucinius įstatymus. Puteikis, kaip visada, nuo svarbių balsavimų išsisuka”.

Pastarąjį papildė trečiasis komentaras: „Visiškas absurdas, represantams už nusikalstamus veiksmus prieš mus atleidimus duos iš mūsų pinigų išlaikomi kapelionai. Lai išlaiko juos Vatikanas. Turi savo palocius, kur viskas iš aukso, nei paveiksluoti, nei skelbti spaudoje neleidžia”.

Paskutinieji du komentatoriai, deja, yra teisūs. Ne dėl to, kad tikinčius policininkus siunčia į bažnyčią, o dėl to, kad Seimo nariai įteisino precedentą, policininkus ir kitus statutinius pareigūnus išskirdami iš visos visuomenės kaip kažkuo ypatingai nusipelniusius, kuriems dvasinių paslaugų esą negali suteikti atitinkamos parapijos, kuriai priskirtas vienas ar kitas policijos komisariatas, kunigas. Pastariesiems atlyginimas, kaip ir visiems kitiems kulto tarnams, juk yra mokamas iš tų pačių parapijiečių lėšų.

Todėl ir prie kapelionų, teikiančių dvasines paslaugas pareigūnams, išlaikymo galėtų ir turėtų prisidėti tas paslaugas gaunantieji iš savo asmeninių lėšų – kaip tai daro visi kiti tikintieji, lankantys bažnyčią. Juoba kad pareigūnai ir taip, lyginant su likusiais visuomenės nariais, turi pakankami privilegijų, kurių neturi likusioji visuomenės dalis – yra aprūpinti valdiškais rūbais ir visa kita amunicija, gauna pareigūnų pensijas, priedus už ištarnautus metus ir kt.

Dabar gi, vadovaujantis jau, deja, įteisinta seimūnų logika, savų kapelionų artimiausiu laiku turi teisę pareikalauti ir kitų valdiškų įstaigų atstovai.

Kad ir medikai ar pedagogai – juk ir  vienų, ir kitų darbas yra pakankamai nervingas bei įtemptas. Tai kodėl gydytojui sunkią minutę, pvz., mirus operuojamam ligoniui, ar mokytojui po konflikto su išpaikintu mokiniu negavus valdiškos kapeliono paslaugos čia ir dabar, už kurią sumokėtų visi mokesčių mokėtojai, kaip kad policininkų atveju?

Juokas juokais, tačiau stebint tendenciją, kai politikai praktiškai visada be didesnių diskusijų kilnoja rankas už, vos tik kalba pasisuka apie šalies jėgos struktūrų pokyčius, norom nenorom kyla klausimas – kiek seimūnai yra tiesiogiai ar netiesiogiai priklausomi nuo įvairių represinių institucijų? Ar tokiu būdu pamalonindami šių struktūrų atstovus politikai iš anksto nenusiperka sau indulgencijos, atleidžiančios juos ir nuo dabartinių, ir nuo būsimų paklydimų, kurie galėtų patekti į baudžiančiųjų akiratį?

Ir ar ne dėl to nė vienas Seimas iki šiol taip ir nesiryžo pajudinti privilegijuotųjų teisėjų ir prokurorų valstybinių pensijų skyrimo tikslingumo ir teisėtumo klausimo, daugybei metų šalyje įteisinusio dar vieną didžiulę socialinę nelygybę, su kuria pažadėjo kovoti naujasis prezidentas.

Ateitis parodys, kur link ta kova pasisuks. Tačiau kišeninių seimūnų kone vieningas balsavimas, įteisinant kapelionų institutą, didelių vilčių, deja, nesuteikia…

3 Comments

  1. Ss

    Jokio.dievo.nėra.tai.tinginių.

    Reply
  2. Anonimas

    Akivaizdus Konstitucijos pažeidimas. Bet tai jau ne pirmas kartas, juk ir kariuomenėje tokie „dirba”. Prezidentas yra Konstitucijos garantas, jis turėtų vetuoti tokius sprendimus ir kreiptis į konstitucinį teismą.

    Reply
  3. Osvaldas

    Deja, bet XXI amžiuje tebeveši religijos. Jos realiai daro įtakà visuomenės gyvenimui, todėl politikai su jomis skaitosi.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This