Siūlo įtvirtinti NVO fondą

Politikų tribūna

Klaipėdietis parlamentaras Simonas Gentvilas ir dar penki Seimo nariai užregistravo Nevyriausybinių organizacijų (NVO) plėtros įstatymo pakeitimą dėl NVO fondo sudarymo skiriant į jį pinigus iš nepaskirstytos gyventojų pajamų mokesčio dalies ne pelno subjektams.

„Mūsų pasiūlymu siekiama fondo lėšas sudaryti iš gyventojų nepaskirtos gyventojų pajamų mokesčio dalies ne pelno subjektams”, – teigia Simonas Gentvilas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Nevyriausybinės organizacijos užsiima visuomenei naudinga veikla organizuodamos skirtingų socialinių grupių veiklą, atstovaudamos jų nuomonei, gindamos jų interesus. Stipriai valstybei būtina turėti skirtingas, aktyvias ir į valstybės politikos formavimą įsitraukiančias visuomenės grupes. Taip pat svarbu, kad tai būtų profesionalu ir efektyvu, todėl NVO fondo steigimas yra sveikintina iniciatyva, kuri atneš teigiamų pokyčių NVO stiprinimo srityje. Tačiau labai svarbu fonde numatyti užtenkamą lėšų kiekį šiems pokyčiams pasiekti”, – pranešime spaudai cituojamas S. Gentvilas.

Anot pranešimo, įstatymo rengėjai – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – numato, kad NVO fondas bus sudarytas iš Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijai skiriamų asignavimų, numatomų nevyriausybinių organizacijų plėtrai, ir kitų teisėtai įgytų lėšų. Pasak S. Gentvilo, tokia fondo finansavimo tvarka gali dubliuotis su kitomis galimomis NVO finansavimo galimybės, taip pat gali būti neužtikrinamas pakankamas lėšų kiekis šiai fondo veiklai organizuoti ir vystyti.

„Mūsų pasiūlymu siekiama fondo lėšas sudaryti iš gyventojų nepaskirtos gyventojų pajamų mokesčio dalies ne pelno subjektams. Kiekvienais metais planuojant biudžetą Vyriausybė turėtų numatyti tam tikrą procentinę dalį nuo minėto mokesčio, kuri būtų ne mažesnė nei 20 procentų“, – apie pasiūlymą sako politikas.

Jis aiškina, kad šiuo metu kai kurių sričių finansavimo šaltiniai yra sudaromi taip pat panašiu principu skiriant lėšas nuo tam tikrų surenkamų mokesčių. Pavyzdžiui, planuojat kiekvienų metų biudžeto asignavimus fizinio aktyvumo projektams įgyvendinti kasmet skiriami 3 procentai nuo faktinių įplaukų iš akcizo už alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką bei 10 procentų iš įplaukų nuo loterijų ir azartinių lošimų mokesčio. Panašiai sudaromi ir valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas, kultūros rėmimo fondas bei spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Teigiama, kad šis parlamentarų pasiūlymas yra paruoštas konsultuojantis su Nacionaline nevyriausybinių organizacijų koalicija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This