Miesto bendrasis planas: teismas įsakymo nenaikins

Miestas, Svarbu

Nei buvusio Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino sprendimu dėl naujojo miesto bendrojo plano koncepcijos pasipiktinusių bendruomenių prašymas merui, nei architekto Edmundo Benečio skundai teismams nepadėjo panaikinti šio įsakymo.

E. Benetis iš pradžių kreipėsi į Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmus ir prašė minėtąjį S. Budino įsakymą pripažinti neteisėtu nuo jo pasirašymo dienos. Anot architekto, šis įsakymas neatitinka ir prieštarauja Klaipėdos miesto tarybos 2017 m. liepos 14 d. sprendimui, kuriuo buvo pritarta bendrojo plano keitimo koncepcijos variantui, kuriame nauja uosto plėtra numatoma tik pietinėje dalyje, įsisavinant dalį Kiaulės Nugaros salos ir dalį Smeltės pusiasalio.

E. Benetis taip pat tvirtino, kad S. Budinas, pasirašydamas tokį įsakymą pažeidė Vietos savivaldos įstatymą bei Teritorijų planavimo įstatymą.

Visgi Klaipėdos rūmai gegužės pradžioje atsisakė priimti tokį skundą, nes šis įsakymas esą yra tik tarpinis dokumentas, o tokie negali būti administracinės bylos nagrinėjimo dalyku.

E. Benetis dėl tokio sprendimo pateikė skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT), kuriame dėstė, jog Klaipėdos teismo pozicija prieštarauja Teritorijų planavimo įstatymui. Tačiau ir LVAT kolegija sutiko su uostamiesčio teismo argumentais, kad S. Budinas buvo pasirašęs „tarpinio pobūdžio sprendimą kompleksinio teritorijų planavimo proceso rengimo stadijoje”. O pagal LVAT dar pernai sausį suformuotą praktiką tokie sprendimai negali būti administracinės bylos objektu.

5 Comments

  1. Klaip

    Advokatai kratosi administracinės teisenos bylų, kadangi dažnai teisės aktus pačios sau ar suinteresuotoms
    struktūroms kuria valdiškos institucijos, teisės aktai yra chaotiški, nuolat kaitaliojasi, pilni tyčinių ar dėl nnekompetencijos spragų, o tokias bylas nagrinėjantys teisėjai bukėja, neretai teisiškai santykinai degraduoja ir muša formalumų aukštumas. Pastaroji aplinkybė ypač akivaizdžiai pasimato, kuomet panašius (būnant mišriems klausimams) atvejus nagrinėja bendros kompetencijos teismai. Atsiprašau, jei kam nepatiko mano komentaras. Tai, ką aprašiau nėra taisyklė, tačiau labai dažnai pasitaikanti 🙂

    Reply
  2. Taigi, kaip vidada

    Geras teatras. Vieni blogiečių rolėje, kiti geriečių…. O pasekmėje buldozeris važiuoja nestabdomas. Ar tai nerodo, kaip viskas jau iš anksto specialiai suplanuota buvo?!…

    Reply
  3. Budulis

    Sako, kad į Klaipėdos teismus visi bandžiai bylas persikelia kad laimėti….

    Reply
  4. Benečiui

    tik dėl teiginio”…gerbiu ir net kai kuriuos jų teisėjus…” galiu iš dalies sutikti. Tik, ar buvo nors vienas teisėjas, kuris suvokė esmę ir supranta padarinius miestui, pajūrio krantams, marioms? Ar nors vienas pasipriešino? Nes kaip LVAT kolegija gali vadovautis teismų praktika, jei tokios praktikos dar aplamai nebuvo – dar nei vienam mieste Lietuvoje nebuvo rengiami du bendrieji planai. Tad praktikos tokios nėra ir čia esmė ir apie tai reikėtų kolegijai kalbėti (jei norėtų) – ginti viešą interesą ir klausimą nagrinėti iš esmės, o ne procedūrinę detalę – koncepcijos tvirtinimo faktą. O motyvuoti tarpiniais dokumentais tai tik demonstruoti visišką nekompetenciją ir neišmanymą planavimo proceso. Kam tada planavimo įstatymas reikalauja procedūrinio TVIRTINIMO jei jau jis nesvarbus ir tarpinis 🙂 O ar gali kaltinti tuos teisėjus, na nenori jie kišti rankų prie to politinio š….., nes iš tiesu tai tik politikų korupcinės žabangos – ir planavimo įstatymo pataisos ir patys bendrieji planai. Teisė ir teisingumas, tai du skirtingi dalykai ir teismai juos atstovauja pasirinktinai. Kartais teisingumą, o kartais teisę , o dar kartais protingumą :). Gal tai vyksta pagal mėnulio fazes? Bet, gal jie ir teisūs, nes jei miestiečiams dzin, tai ko jiems kišti savo galvas? Bet, E.Benetis nors pabandė, o Meras, miesto Taryba, Klaipėdos Seimūnai tyli vandens į burną prisipylę ir užsispyrę nenori (gal bijo?) kažką keisti. O kaip čia pasielgs klaipėdietis Prezidentas? Ar dykai čia Grubliauskas pas jį lakstė apsauginiu pasidarbuoti? Ar visai dėl kitko? Bet, manau kol 10-20 tūkstančių miestelėnų neišeis į gatvę, nieko čia nebus ir niekas „negirdės”. Pridirbo čia Budinas savo parašiukais, ilgai visiems smirdės ir kuo toliau, tuo labiau – min. dar 10 metų.

    Reply
  5. TEISMAS DIREKTORIAUS ĮSAKYMO NENAIKINS, NES ... ATSISAKO PRIIMTI SKUNDĄ

    Būtų juokinga, jei nebūtų graudu dėl tos mistinės „suformuotos teismų praktikos”, kuri šiuo konkrečiu atveju pasireiškė tuo (pacituosim tik vieną vienintelį sakinį iš tos „praktikos” taikymo), jog: „sprendimas dėl bendrojo plano koncepcijos yra tik rekomendacinio pobūdžio teritorinio planavimo dokumentas”.
    Gerbiu teismus, jų sprendimus, nutartis ir net kai kuriuos jų teisėjus, bet šis sakinys yra visiškas kliedesys, nes viename sakinyje yra net trys (3) klaidos (!), kurios iš esmės prieštarauja LR teritorijų planavimo įstatymo 25 straipsnio 5 dalies 2 punkto ir 2 straipsnio 27 dalies reikalavimams. Pabandykit,kam įdomu, tas klaidas atrasti. Du lietuviškieji teismai jų nerado, nes neieškojo – t. y. atsisakė priimti skundą… Taip praktikoje Lietuvoje atrodo įžymiosios Orhuso konvencijos taikymas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This