„Klaipėdos nafta“ bando tapti Kipro SGD terminalo operatore

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) kartu su tarptautiniais partneriais – žinomomis SGD rinkos įmonėmis – pateikė įpareigojantį pasiūlymą Kipro SGD terminalo vystymo konkurse. Sėkmės atveju KN teiktų šio terminalo operatoriaus paslaugas.

Kirpo SGD terminalas kaip ir Klaipėdoje turi apimti SGD laivą-saugyklą su išdujinimo įrenginiu (FSRU). Martyno Vainoriaus nuotr.

Kipro valstybinė dujų įmonė DEFA tarptautinį atvirą konkursą SGD terminalo statybų ir valdymo paslaugoms Vasilikos įlankoje teikti paskelbė 2018 m. spalį. Pagal skelbiamas projekto sąlygas, SGD terminalas turi apimti SGD laivą-saugyklą su išdujinimo įrenginiu (FSRU), krantinę ir dujotiekį, užtikrinantį gamtinių dujų tiekimą didžiausiai Kipre Vasilikos elektrinei. Įgyvendinus projektą, Kipro elektros energijos sistema pereitų prie dujinės elektros generacijos – tai ne tik užtikrintų patikimą švaresnio kuro tiekimą energijos gamybai, bet ir padėtų šaliai prisitaikyti prie ES taršos mažinimo reikalavimų. Projektui yra skirta daugiau nei 100 mln. eurų ES parama. Bendras viso projekto biudžetas siekia 500 mln. eurų.

„KN patirtis vystant SGD terminalą Klaipėdoje – mūsų vizitinė kortelė. Klaipėdos SGD terminalas yra naujausias sklandžiai išvystytas, visus reikalavimus atitinkantis ir efektyviai vykdantis veiklą SGD projektas Europos Sąjungoje, kurį sėkmingai įgyvendinę ir eksploatuodami esame vertinami tarptautinių partnerių. Sėkmės atveju galime tapti didžiausiu ES plaukiojančių terminalų operatoriumi – tai yra reikšmingas įvertinimas ne tik bendrovei, bet ir visai šaliai, kuri gali įsitvirtinti kaip SGD inovacijų ir gebėjimų eksportuotoja tarptautiniu lygiu“, – pranešime spaudai cituojamas KN SGD verslo vystymo tarnybos direktorius Tadas Matulionis.

Paskelbtame konkurse KN dalyvauja kaip konsorciumo, kurį sudaro Korėjos bendrovės „Samsung C&T” ir „Posco E&C“ bei Japonijos bendrovės „Mitsui O.S.K. Lines“ ir „Osaka Gas“ rangovas ir partneris. Anot pranešimo, tai pasaulyje gerai žinomos bendrovės, turinčios patirties projektuojant ir vystant SGD infrastruktūrą, eksploatuojančios vieną didžiausių pasaulyje SGD laivynų ir tiekiančios FSRU pasaulinei rinkai bei teikiančios terminalų eksploatavimo paslaugas. Konkurso laimėjimo atveju KN teiktų terminalo operatoriaus paslaugas drauge su įmonėmis MOL ir „Osaka Gas“ iki 20 metų laikotarpiui.

T. Matulionis atkreipia dėmesį, kad pasaulyje plaukiojančia technologija paremtų SGD importo terminalų operavimo paslaugos iš trečiųjų šalių pradėtos pirkti tik pastaraisiais metais, kasmet globaliai skelbiami 2-3 konkursai, tad galimybė dalyvauti esą yra reikšmingas KN kompetencijos įvertinimas.

DEFA sprendimą dėl konkurso laimėtojų turėtų priimti dar šiais metais. Planuojama, kad terminalas Kipre pradės veiklą 2021 metais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This