Rugpjūtis pajūryje: ir daugiausia saulėtų dienų, ir škvalai

Vasara

Prasidėjo trečiasis, paskutinis, vasaros mėnuo – rugpjūtis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, rugpjūtis įprastai būna vos šiek tiek vėsesnis už liepą. Paskutinio 30-mečio orų duomenys apima platų rugpjūčio vidutinės temperatūros intervalą – nuo žemiausios, apie 16 laipsnių Žemaitijos aukštumoje iki 18 laipsnių pajūryje, kur ima ryškėti šildanti Baltijos jūros įtaka vis ilgėjančiomis naktimis.

Daugiausia saulėtų dienų rugpjūty būna pajūryje. Palmiros Mart nuotr.

Be to, pajūryje rugpjūty būna ir daugiausia saulėtų dienų. Prie jūros aukščiausias rugpjūčio temperatūros rekordas, siekiantis per 36 laipsnius, užfiksuotas prieš dvejus metus rugpjūčio 3 d.

Labai karštos pirmosios rugpjūčio savaitės buvo ir 2014-ais metais, ir pernai, kai kaitra buvo apėmusi daugiau nei trečdalį šalies teritorijos. Praėjusių metų rugpjūčio 8 d. Birštone buvo pasiektas 37,4 karštis, kai iki absoliutaus vasaros rekordo pritrūko vos 0,1 laipsnio. Labai šilta pirmoji mėnesio pusė šalyje buvo ir 1994, ir 2010 metais.

Tačiau ilgėjant tamsiajam paros metui, vis labiau atvėsta rugpjūčio naktys. Vėsiausios nakties rekordas buvo pasiektas 1966 metų rugpjūčio 30 d., kai Varėnoje atvėso beveik iki 3 laipsnių šalčio. Vėsių naktų nemažai fiksuota ir 1977 metais bei pernai.

Per rugpjūtį daugelyje šalies rajonų iškrenta tarp 70-90 mm kritulių. Daugiausia – iki 100 mm – prilyja Vakarų Žemaitijoje, perpus mažiau – šiaurinėje, centrinėje bei pietinėje šalies dalyse.

Rugpjūtyje neretai pasitaiko pavienių, labai smarkių liūčių su kruša, škvalų ar net konvekcinių audrų. Tokios audringos dienos buvo 2012 m. rugpjūčio 22-oji bei 2013 m. rugpjūčio 10 d., o bene daugiausia nuostolių pridarė 2012 m. rugpjūčio 6 d. audra, kai škvalo gūsiai Klaipėdoje siekė 32 m/s, o per vieną valandą iškrito beveik pusės mėnesio kritulių norma.

Panašus kritulių kiekis iškrito ir šį penktadienį, kai buvo užtvindytos uostamiesčio gatvės.

Sekmadienį ir pirmadienį lietaus pajūryje jau neprognozuojama, bus gana šilta – apie 23-24 laipsnių šilumos, tačiau nuo antradienio turėtų sugrįžti trumpalaikiai lietūs, nors liūčių nebeprognozuojama.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Talkininkai nepabūgo smarkaus vėjo

Trečius metus rengiama didžiausia kopų tvarkymo talka „Kopoms reikia tavęs“ nepaisant audringo vėjo šeštadienį sutraukė per du šimtus savanorių. Bendros ...
2023-10-07
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vestuvių šventei vis dažniau renkasi rugsėjį

Pasibaigusi kalendorinė vasara jau leidžia suskaičiuoti ir apibendrinti, koks buvo šių metų vestuvių sezonas. Kaip ir kiekvienais metais, populiariausios tuoktuvių ...
2023-09-27
Skaityti daugiau

Ką pasakoja archyvas, Svarbu

Pačiame miesto centre – be kanalizacijos ir vandentiekio

1950-ųjų rudenį ir žiemą Klaipėdos valdžios akiratyje buvo atsidūrę viešbučiai. Ir esą pavyzdingai veikęs „Baltijos“ vardą gavęs buvęs „Hotel zur ...
2023-09-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This