Savivaldybės įmonių valdymas: dar lieka klaustukų

Politika, Svarbu

Naujoji Klaipėdos valdžia tęsia savivaldybės įmonių valdymo organų formavimo procesą.

Praėjusią savaitę AB „Klaipėdos energija” akcininkų susirinkime buvo patvirtina naujoji įmonės Stebėtojų taryba, o „Klaipėdos vanduo” jau turi ir valdybą. Tiesa, joje dar trūksta vieno nario. Atrinkti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) stebėtojai turėtų būti patvirtinti jau šią savaitę.

Tarp nepriklausomų AB „Klaipėdos energija” Stebėtojų tarybos atsidūrė ir buvusi savivaldybės tarnautoja Daiva Berankienė, teikianti paslaugas savivaldybės įmonėms Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras bei „Gatvių apšvietimas”. „Oro grupės” nuotr.

Kaip renka?

Gegužę naujoji miesto Taryba pasitvirtino Klaipėdos miesto savivaldybės valdomų įmonių organų formavimo tvarkos aprašą.

Jame numatyta, kad tokių organų atranką vykdo Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaroma komisija, susidedanti iš penkių narių: trijų Savivaldybės administracijos atstovų ir dviejų mero deleguotų  „savivaldybės atstovaujamosios institucijos atstovų”. Tokios atrankos komisijos nariai turi būti nepriekaištingos reputacijos ir turėti patirties ekonomikos, finansų, įmonių valdymo, personalo valdymo ar teisės srityse.

Vykdant atranką į Savivaldybės kontroliuojamos bendrovės, kurioje dalį akcijų valdo ir kiti akcininkai, kolegialaus organo narius, į tokią komisiją papildomai kviečiami dalyvauti ne daugiau kaip du jų atstovai, bet jiems nesuteikiama balsavimo teisė ir komisijos nario statusas.

Kiekvieno organo rinkimams sudaroma atskira komisija.

Apraše taip pat nustatyta, kad kolegialių organų nariams gali būti mokamos metinės išmokos (tantjemos). Jos negali viršyti 1/5 dalies bendrovės vadovui nustatyto metinio atlyginimo dydžio ir kiekvieno nario kadencijos pradžioje turi būti nustatyti aiškūs tikslai ir kriterijai, pagal kuriuos būtų nustatoma, ar tantjemos turės būti išmokėtos.

Nepriklausomiems valdybų nariams dar mokamas ir atlygis. Jis turi būti nustatomas fiksuotas ir neviršyti 1/5  įmonės vadovui nustatyto viso atlygio, o kolegialaus organo pirmininkui (jei juo išrinktas nepriklausomas kolegialaus organo narys) – 1/4 tokio atlygio dydžio. Stebėtojų tarybų atveju šios ribos siekia 1/10 ir 1/7 tokio atlygio dydžio per ketvirtį.

Valstybės tarnautojams ar Savivaldybės administracijos darbuotojams toks atlygis nėra mokamas.

Nustatyta, kad savivaldybės valdomos įmonės kolegialaus organo pirmininku negali būti renkamas tos įmonės darbuotojas.

Ką jau paskyrė?

Savivaldybės administracija prie informacijos apie jos valdomas įmones skelbia, kad stebėtojų tarybos nebebus sudaromos bendrovėse, kur jai priklauso visos akcijos – „Gatvių apšvietime”, Klaipėdos autobusų parke (KAP), UAB „Vildmina”, Senajame turguje ir Naujajame turguje.

„Klaipėdos vandens” stebėtojais tapę Giedrė Švedienė (Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos tarybos narė), ekonomikos konsultantas Rapolas Striūkas, Vaidotas Balynas („Skinest technology AS” Stebėtojų tarybos pirmininkas ir UAB „Vitras-S” valdybos pirmininkas), buvęs „Sodros” Klaipėdos skyriaus vadovas, praėjusios kadencijos miesto Tarybos narys Valdemaras Anužis, Klaipėdos rajono savivaldybės administraciją atstovaujanti jos Biudžeto ir ekonomikos skyriaus vedėja Irena Gailiuvienė ir uostamiesčio savivaldybės atstovai Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis bei Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas pirmame posėdyje pirmininku išsirinko V. Anužį. Į šias pareigas V. Balynas buvo siūlęs ir G. Švedienę, bet ji atsisakė kandidatuoti.

Tame pačiam posėdyje buvo suformuota valdybos narių atrinkimo komisija, kurią sudarė V. Anužis, V. Balynas ir E. Simokaitis.

Pasak pastarojo, rugpjūčio 12 d. naujaisiais nepriklausomais valdybos nariais buvo išrinktas buvęs Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”) vadovas Audrius Pauža, už bendrovės „Daugavpils Lokomotīvju Remonta Rūpnīca” finansus atsakingas Alenas Gumuliauskas ir advokatė Regina Derkintytė-Kaupienė. Savivaldybei čia atstovaus Turto skyriaus vyriausioji specialistė Alina Mikalauskė, o penktasis valdybos narys, kuriuo gali tapti pačios įmonės atstovas, anot E. Simokaičio, kol kas yra nepaskirtas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Naujoji valdyba turės apsispręsti, kaip elgtis su po įvairiausių aistrų ir peripetijų sustabdytu naujo įmonės vadovo išrinkimo konkursu.

Praėjusią savaitę vykusio akcininkų susirinkimo metu buvo išrinkta ir naujoji „Klaipėdos energijos” Stebėtojų taryba. Savivaldybei joje atstovaus Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė, o akcininką „Fortum Heat Lietuva” – Vitalijus Žuta ir Diana Grigalionienė. Nepriklausomais nariais buvo paskirti „Klaipėdos naftos” Klaipėdos SGD tarnybos eksploatacijos vadovas Rimas Rusinas Rimas Rusinas, Andrius Saveikis, advokatas Justas Jankauskas ir MB „Ecotilia” savininkė, buvusi Klaipėdos savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė.

Dėl pastarosios nepriklausomumo „Atvira Klaipėda” buvo girdėjusi abejonių – esą didelę dalį jos mažosios bendrijos pajamų sudaro įplaukos už paslaugas savivaldybės įmonėms. Visgi iš Registrų centrui pateiktų finansinių ataskaitų matyti, kad MB „Ecotilia” 2016-2018 m. gavo beveik 125 tūkst. pardavimo pajamų, o trijų su KRATC ir „Gatvių apšvietimu” sudarytų sutarčių vertė siekia tik daugiau nei 17 tūkst. eurų.

Pasak E. Simokaičio, KRATC Stebėtojų tarybos nariai turėtų būti tvirtinami šią savaitę. Kas praėjo atranką E. Simokaitis teigė nenorinti atskleisti, kol kandidatūros nebus patvirtintos akcininkų susirinkime.

Naujais „Gatvių apšvietimo” valdybos nariais jau anksčiau tapo įmonės vadovas Dangeras Aleksandrovas, A. Mikalauskė, o nepriklausomais nariais paskirti su visuomeniniu rinkimų komitetu „Vytautas Grubliauskas ir komanda” rinkimuose dalyvavusi Aldona Staponkienė bei G. Švedienė ir A. Saveikis.

Birželio 5 d. pasirašytu įsakymu KAP valdybos nariais Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis paskyrė įmonės atstovą Imantą Paliaką, Savivaldybės administracijos Turto skyriaus patarėją Genovaitę Paulikienę ir nepriklausomais nariais esančius Viktoriją Molytę, Mantą Bagočių (anksčiau dirbo Savivaldybės administracijos Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėju, „Gatvių apšvietimo” Finansų ir aptarnavimo departamento direktoriumi) ir Benediktą Petrauską, kurį mero rinkimų komiteto bei miesto Tarybos narys, Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas pasirinko infrastruktūros prorektoriumi. B. Petrauskas birželio 14 d. vykusio KAP valdybos posėdžio metu buvo išrinktas jos pirmininku.

UAB „Vildmina” (viešoji pirtis) nepriklausomu valdybos nariu yra M. Bagočius, Savivaldybės administracijai atstovauja Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė ir A. Mikalauskė, o pačios įmonės atstovo valdyboje dar nėra.

Naujojo turgaus valdybą ketverių metų laikotarpiui dar pernai vasario 2 d. savo įsakymu paskyrė tuometinis Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas. Nepriklausomo nario rolę čia atlieka KRATC direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Jonas Tamulis. Kitais dviem nariais paskirti įmonės direktorius Viačeslavas Karmanovas ir R. Zulcas, vėliau išrinktas valdybos pirmininku.

Senojo turgaus valdybą kol kas tebesudaro pirmininko pareigas einantis E. Simokaitis ir bendrovės direktorius Arvydas Gaudiešius. Nepriklausomo nario vieta liko laisva nuo šio sausio, kai praėjus mažiau nei pusmečiui nuo paskyrimo pasitraukė Valdemaras Puodžiūnas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Teigiama esą jos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This