Prieš naujus mokslo metus – nerimas dėl tolimesnės ateities

Svarbu, Švietimas

Naujų mokslo metų pradžiai skirtos spaudos konferencijos metu Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas šį rugsėjį vadino istoriniu, nes uostamiestyje veiklą pagaliau pradės Jūrų kadetų mokykla.

Kartu miesto vadovybė informavo svarstanti, kaip ateityje reikės įveikti tokius iššūkius, kaip kad pedagogų trūkumas, su kuriuo uostamiestis kol kas susitvarko.

Šių mokslo metų pradžios renginiai Klaipėdoje vyks rugsėjo 2 d. Pirmoji pamoka Lietuvininkų aikštėje pirmą kartą bus rengiama 9 val. – teigiama, kad taip atsižvelgta į mokyklų ir tėvų pageidavimus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak V. Grubliausko, tai, kad 160 vaikų šiemet nepateko į darželius (apie šimtas iš jų centrinėje ir šiaurinėje miesto dalyje), yra aiškus ženklas, kad Klaipėdai reikia dar vieno darželio „ir į tas indikacijas reaguoti privalu”.

Jis taip pat tikino, kad politikai suras valios, jog nuo kitų mokslo metų mokestis už pailgintos dienos grupes būtų dar labiau sumažintas. Žinia, kovą miesto Taryba nusprendė, kad toks mokestis nuo šio rugsėjo sumažės perpus.

Tiek V. Grubliauskas, tiek jo pavaduotojas Arvydas Cesiulis teigė, kad jau dabar reikia preventyviai ieškoti sprendimų dėl galimo pedagogų trūkumo ateityje.

„Metai kiti ir pedagogų trūkumas bus jaučiamas ir pas mus. Reikia gal skirti tikslines stipendijas būsimiems pedagogams, kurie dabar, deja, studijuoja ne Klaipėdos universitete, kad jie dirbtų Klaipėdoje. Reikia galbūt galvoti ir apie palankias sąlygas jiems įsikuriant mieste”, – sakė vicemeras.

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė savo ruožtu akcentavo, kad pirmiausia pedagogų trūkumas gali išryškėti rusakalbėse mokyklose, nes jau dabar neberuošiame rusakalbių pradinių klasių mokytojų.

Ji neslėpė, kad sunkumų buvo surandant ir mokytojus Jūrų kadetų mokyklai, nes greta atitinkamų pageidavimų paieškas sunkino ir tik apie pusę etato siekiantis krūvis. Šioje mokykloje suformuotos penkios klasės – mokysis daugiau nei 80 mokinių (penktokų-aštuntokų).

Pagal įstaigų pateiktus duomenis, 18-likoje mokyklų gali trūkti 36 pedagoginių darbuotojų. 4 lietuvių kalbos ir literatūros, po 3 rusų, anglų kalbų, chemijos, biologijos, informacinių technologijų, po 2 pradinio ugdymo, gamtos ir žmogaus, fizikos, po vieną ekonomikos, teatro, vokiečių kalbos, matematikos, dailės, geografijos, tikybos, reikia vieno pailgintos grupės pedagogo, 6 logopedų, vieno surdopedagogo.

Šių mokslo metų pradžios renginiai Klaipėdoje vyks rugsėjo 2 d. Pirmoji pamoka Lietuvininkų aikštėje pirmą kartą bus rengiama 9 val. – teigiama, kad taip atsižvelgta į mokyklų ir tėvų pageidavimus.

Vakare, aštuonioliktą valandą, „Švyturio” arenoje vyks grupių „Ba“ ir „Flash voyage“ koncertas.

Klaipėdos teatro aikštėje vyks „Studentiškas pirmadienis“ – 19 val. rengiamas nemokamas grupės „Your chair, Mrs. Smith“ ir Vaido Baumilos koncertas.

INFORMACIJA

Naujuosius mokslo metus Klaipėda pasitinka naujove – jau galima nusipirkti autobusų „pradinuko bilietą“. Jis kainuos 10 eurų ir galios darbo dienomis iki gegužės 31-osios, pateikus ugdymo įstaigos išduotą mokinio pažymėjimą.

Rugsėjį savivaldybės ir nevalstybinėse mokyklose tikimasi sulaukti apie 1950 pirmokų, dvidešimčia daugiau nei praėjusiais mokslo metais. Iš viso mokslo metus uostamiestyje pasitiks apie 19 700 mokinių. Pernai jų buvo 19 300.

Savivaldybės ikimokyklinės įstaigos ir bendrojo ugdymo mokyklos sulauks apie 1800 priešmokyklinukų, nevalstybinės ikimokyklinio ugdymo įstaigos – 124. Priimti visi pageidaujantys mokytis.

Rugsėjį pasitiks ir 7265 ikimokyklinukai.

Šiais mokslo metais numatoma 6 bendrojo ugdymo mokyklų, 13 ikimokyklinių įstaigų ir 2 neformaliojo švietimo įstaigų vadovų kaita.

Šiemet pradėta įgyvendinti Švietimo paslaugų modernizavimo programa, pagal kurią 10-yje mokyklų bus įrengtos išmaniosios klasės.

Baltijos gimnazijoje suformuotos dvi universitetinės inžinerinio ugdymo klasės.

Toliau bus vykdoma Antrųjų klasių mokymo plaukti programa, kuria vienam vaikui skiriamos 32 valandos. 2018–2019 mokslo metais joje dalyvavo 2019 antrokų. Nuo rugsėjo 3 dienos programoje dalyvaus 1990 vaikų. Kur jie mokosi plaukti – naujame ar „Gintaro” baseine apsprendžia atstumas iki įstaigos. 

Teigiama, kad per vasarą statybininkai darbavosi daugiau nei 50-yje švietimo įstaigų. 10-yje jų atnaujintos bendrojo naudojimo laiptinės, grindys, sienos, pertvaros, lubos, maitinimo patalpos. 15-oje įstaigų atnaujintos sanitarinės patalpos, dar 15-oje atlikti stogų remonto darbai, 10-yje – elektros instaliacijos darbai.

1 Comment

  1. Anonimas

    😀 Kadetu, lol miestas tuoj susitrauks iki Panevezio dydzio, o cia pletra, kadetai…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This