„Entuziazmas“ atlikti tyrimą dėl Rusijos – gerokai pavėluotas ir nenuoširdus”

Politikų tribūna

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija pareiškė, kad dabartinis valdančiųjų „entuziazmas“ atlikti parlamentinį tyrimą dėl Rusijos įtakos Lietuvos politikos sistemai yra pavėluotas ir nenuoširdus.

Eugenijus Gentvilas. Eriko Ovčarenkos nuotr.

„Dar prieš metus, tuomet tyrimo temų beieškančiai laikinajai tyrimo komisijai dėl galimos neteisėtos įtakos ir (ar) poveikio Lietuvos politikams siūliau į šią problemą pažvelgti plačiau ir kompleksiškiau. O būtent – ištirti ir galimą Kremliaus įtaką Lietuvos politikai. Tuomet tokio mano siūlymo nepalaikė nė vienas valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys: nei dabartinis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas, nei seniūnas Ramūnas Karbauskis, nei dar tuomet valstiečiu buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Nebuvo intereso, poreikio, noro, gebėjimų? O gal visko kartu?“, – pranešime spaudai cituojamas klaipėdietis parlamentaras, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Jis primena, jog prieš metus siūlė Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl galimos neteisėtos įtakos ir (ar) poveikio Lietuvos politikams, valstybės tarnautojams ir politiniams procesams Lietuvoje įpareigoti 2008 – 2016 metų laikotarpiu ištirti: kokią įtaką Rusijos verslo ir politinės struktūros darė Lietuvos verslui ir politikai, siekiant apeiti Rusijai taikomas ekonomines sankcijas; kaip ir kokiu mastu Rusijos verslo ir politinės struktūros įtakojo politinės partijos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos veiklą, apie ką savo metinėje ataskaitoje 2015 metais rašė Valstybės saugumo departamentas; 3. nustatyti, kokią įtaką Lietuvos politikams, visuomeninėms organizacijoms ir žiniasklaidai 2013-2014 metais darė „Gazprom”, siekiant sustabdyti skalūninių dujų paieškas Lietuvoje ir nutraukiant kontaktus su JAV energetikos gigantu „Chevron”; išanalizuoti, kaip Rusijos energetikos ir politinės struktūros veikė Lietuvos politines partijas bei politikus inicijuojant 2012 m. referendumą dėl Visagino AE statybos; ištirti, ar organizuojant 2014 m. referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams, siekiant pažeisti Lietuvos stojimo į ES sutartį, referendumo iniciatoriai nebuvo įtakojami užsienio verslo ir politinių struktūrų.

E. Gentvilas taip pat atkreipia dėmesį, kad 2018 m. pabaigoje ištirti tuos pačius klausimus dėl galimos Kremliaus įtakos, jis bandė dar kartą. Tačiau ir šįkart valdantieji nepanoro, kad Agnės Širinskienės vadovaujama Seimo laikinoji tyrimo komisija tą darytų.

1 Comment

  1. stebėtojas

    ar šitam politikui suvokiamos skalūninių dujų išgavimo pasekmės? Didžiausias žmonijos turtas gruntiniai vandenys, bet ne visiems geografams taip atrodo.
    Kodėl realiai nesirūpinama Būtingės uostu, tenai išorinio uosto pastatymu. Susidaro nekoks vaizdas, žvelgiant į pareiškimus ir teikiamus įstatymo projektus tokių politikų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This