Smarvė: rašo apie didžiausią iki šiol „ataką”

Miestas, Svarbu

Kitą sekmadienį, rugsėjo 8-ąją, pilietinei akcijai-eitynėms „Smarvei Klaipėdoje – ne!” besiruošiantys klaipėdiečiai specialioje „Facebook” paskyroje rašo, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį pietiniuose rajonuose jaustas dvokas buvo „vienas šlykščiausių per šiuos metus”.

„Toks jausmas, kad namuose būtų kokia karvė padėjus savo karvašūdį. Nu nėr taip buvę, kad iš miegų atsikelčiau nuo tokio dvoko”, – rašo Sandra.

„Ši naktis buvo viena šlykščiausių”, – jai antrino Egidijus.

„Manau, ši naktis buvo viena šlykščiausių naktų. Prabudau naktį nuo smarvės, šokau iš lovos uždaryti langą. Na ir kas? Kambarys dar ilgai buvo prisisiurbęs kvapo. Net ryte atsibudus dar širdį pykino”, – rašo Inesa.

Šiuos įrašus komentuojantys žmonės rašo, jog sunkiai pakeliamą smarvę jautė Budelkiemio, Šiaulių, Vingio, Sulupės, Laukininkų, Mogiliovo, Debreceno gatvėse.

„Ši naktis turbūt viena labiausiai dvokiančių per šiuos metus. Baisi smarvė buvo juntama ne tik pietinėje miesto dalyje, bet ir vykstant automobiliu 4 val. ryto pro Žaliąjį slėnį! Ši galimai pramoninių nuotekų smarvė tampa jau viso Klaipėdos miesto ir rajono #ekologinekatastrofa. Neabejotinai tūkstančiams suaugusiųjų šis šeštadienio rytas išaušo su sutrikusia kvėpavimo sistema, kosulys, juntamas šleikštulys, svaigsta galva. Tačiau užvis blogiau yra tai, kaip jaučiasi mažamečiai. Būtent vaikai vemdami ir verkdami parodo, kokiu nuodais prisotintu oru kvėpuojame paskutiniuosius metus. Žala daroma ne tik mūsų visų sveikatai, ekosistemai, bet ir nekilnojamojo turto rinkai. Visos pietinės Klaipėdos miesto dalies NT vertė ir būstų pardavimai krenta. Jeigu bandytume susumuoti šios #ekologinėskatastrofos mastus ir žalą, kurią patiriame mes ir valstybė, tai susidarytų milijoninės sumos, kurių per teismus viena iš įmonių-teršėjų nesugebėtų sumokėti ir veikiausiai bankrutuotų”, – dėsto Mantas Macikas, manantis, kad smarvės šaltinis gali būti periodiniai bendrovės „Grigeo Klaipėda” nuotekų sistemos nuorinimo darbai.

Tuo metu Ketvergių bendruomenės atstovė Raimonda Zaborė rašo, kad kartu su savivaldybės samdomais specialistais sieks paimti būtent šių nuorinimų metu išsiskiriančius kvapus – tai norėta padaryti penktadienį, bet įmonės atstovai esą visaip išsisukinėjo ir mėginių paimti nepavyko.

O miesto Tarybos narė Ligita Girskienė pranešė, kad penktadienį gavo leidimą rugsėjo 8-ąją, 11 val., ties prekybos centru „Maxima” (Šilutės pl. 68) organizuojamai pilietinei akcijai-eitynėms „Smarvei Klaipėdoje – ne!”

„KRATC”, „Klaipėdos vanduo”, „Branda”, „Grigeo”.  Dieninė inspekcija. Nesmirda. Atvažiuosim ir naktį. Smardintojai, būkite pasiruošę!”, – savo „Facebook” paskyroje kartu su vizito nuotraukomis iš Dumpių šeštadienio vakarą parašė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kurio vizitą filmavo „Balticum TV”.

11 Comments

  1. Staiga

    Tai gal laikas „Grigeo” merui staiga patikrint? Žinojo apie vizitą, tai pasistengė nedirbt.

    Reply
  2. Egle B.

    2017.09.01 21h 09 min zvejybos uoste, Minijos g. smirda. Tycia paleidzia smarve savaitgaliais ir vakarais

    Reply
  3. Laima

    Sekmadienį palydėjom žmogų į paskutinę kelionę Lėbartuose…Ir staiga mašinoje baisus kvapas! Viena aišku, kad tai – oro taršos padariniai. Akivaizdu, bet kur kreiptis??? Nuotaika dar labiau prislėgta.

    Reply
  4. Aukse

    Ta smarve ir zvejybos uosto rajone buvo. Net prabudau nuo to dvoko. O ryte atsikeliau skaudancia galva.

    Reply
  5. to rope

    Yra skruberiai , stripingai ir kiti filtravimo irenginiai kuriuos isdiegia pramones imones kvapu ir tersalu nusodinimui , yra ir kitu priemoniu . Tavo Xiaomiai niekuo cia nepades , duju jie neprafiltruoja , tik kietasias daleles . KInija kencia , kad buvo visiskai atleidusi vadzias verslui ir liaudiskai padejusi ant zmogaus , dabar kencia . Ar Klaipeda skiriasi nuo kitu pramones miestu? Na visu pirma Klaipeda kaip a la pramones miestas salyginai mazas , vakaru supratimu tai kaimas kuris turetu buti svarus kaip kudikio odele . Teko lankytis daugelyje pasaulio miestu ir didmiesciu , visko buna , bet tokiu duju ataku neteko pajausti . Cia kaip Mumbajuje . Mes negyvename Kinijos milijoniniame motropolyje , cia mazas miestelis kuris skesta fekaliju tvaike .

    Reply
    • Ropė

      Žinoma, kad Klaipėdoje užterštumas, lyginant ją su pasaulio megapoliais, mažesnis. Tai elementari logika, niekas to ir neginčija. Visai kitas dalykas, kurį akcentavau komentare, tas, kad mūsų visuomenėje irgi taikomas toks pats mąstymo modelis. Kitaip sakant, viską valdo kapitalas. Todėl tik laiko klausimas, kada Klaipėdoje rasis toks kiekis žmonių ir pramonės objektų, kad per smogą saulės neliks matyti (p.s. kietųjų dalelių Klaipėdoje ir dabar jau netrūksta, ačiū, uostui… todėl oro filtras tikrai nepamaišo).

  6. Artūras

    Naktį miegu užsidaręs langus,į darbą išeinu skaudančia galva,manau prasidėjo naujas Černobylis Klaipėdoje.

    Reply
  7. Ropė

    Trys dalykai. 1. Gyvename kapitalizmo sąlygomis. Tai reiškia, kad kapitalas diktuoja gyvenimą. Kaip atsiranda smarvė? Veikiausiai, kaip šalutinis gaminimo produktas. Ar bus atsižvelgta į žmonių skundus dėl pablogėjusios gyvenimo kokybės? Žinoma, kad ne, nes tai reikštų arba gamybos sustabdymą, arba verslo investicijas į naujus įrenginius, padedančius sumažinti taršą. Abiem atvejais verslas patirtų nuostolių. 2. Ar Klaipėda skiriasi kuo nors nuo kitų pramonės miestų? Visiškai niekuo nesiskiria. Pavyzdžiui, Azijos valstybių didmiesčių gyventojai kartais net saulės nemato, nes trukdo smogas. Jiems keliauti mieste su kaukėmis, filtruojančiomis orą – natūralus dalykas. Be to, žmonės namuose turi nuosavus oro valymo įrenginius. Tai populiari prekė (galima pasidomėti ir Klaipėdoje gyvenantiems žmonėms, už prieinamą kainą tokius filtrus parduoda „Xiaomi” firma). Kitaip sakant, žmonės stengiasi prisitaikyti prie verslo, nes pinigas valdo protus ir sielas. 3. Ar toks gyvenimo modelis yra gerai? Suprantama, ne. Tačiau ten, kur prasideda verslas – moraliniai principai baigiasi.

    Reply
  8. Vilnietis

    Jo klaipėda baisus miestasir smirda

    Reply
    • Aukse

      Vilniui dar baisiau radiacija netoli.

  9. Osvaldas

    Klaipeda labiausiai užteršta lietuvoj.Bet niekam neidomu,

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This