Kam Vydūnas nusiavė batus?

Nuomonės

Aleksandras Sakas
2019-09-01

Komentarų: 26

Rugsėjo 1-ąją buvusiame Puodžių gatvės skvere atidengtas paminklas Vydūnui. Buvau. Susirinko triskart daugiau žmonių negu tikėjausi. Kalbėtojams buvo pavėsinė, kiti glaudėsi arčiausio namo ir gretimuose sklypuose dar augančių medžių šešėlyje. Kas netilpo, kepė saulėje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kliuvo jos ir ypač svarbiems asmenims, bet tie apsimetinėjo, kad mėgsta karštį, kad nemato pakraščiais prismaigstytų vargšų medelių nuleipusiais lapukais (įsivaizduojamo „Vydūno sodo”), tiktai gyrė vienas kitą, keitėsi garbės raštais ir padėkomis.

Kalbų nelabai girdėjau, nes, viena vertus, dalis jaunesnės publikos buvo atsitiktinė, garsiai kalbėjosi tarpusavy ar telefonu, renginiu visiškai nesidomėdama, antra vertus, oratorių kalbos buvo šabloniškos arba per ilgos. Publikos kantrybė išseko greičiau, negu p. Bagdonavičius perskaitė savo konferencinį pranešimą.

Nors po to p. Kirkutis bandė kiek šilčiau apie Vydūną pakalbėti, per plepius aplinkinius tik nuotrupas teišgirdau, o p. Kepenio gražbylystę publika pati nutraukė nemandagiu plojimu.

Kai eilė atėjo p. Grubliauskui, tas (slidus lyg žaltys!) jau žinojo, kaip pelnyti simpatijas. Pasak jo, Vydūnas, jei mus matytų, pasakytų: „Liaukitės pliurpti, eikite kurti!”  Žinoma, tai visiems be galo patiko.

Dar mačiau vieną su organizatoriais nesuderintą plakatą. Jame buvo klausimas „Ar Klaipėda verta paminklo Vydūnui, jei negyvena pagal jo principus?” Taigi, kaip gyvensi pagal Vydūno principus, jeigu jų nežinai? Bijau, kad mažai kas iš šiandien susirinkusiųjų Vydūną yra skaitęs ir vargu, ar jį kada nors skaitys. Ir ne vien šie žmonės dėl to kalti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nenutylėsiu savo eretiškos nuomonės – Vydūnas yra nuobodus autorius. Anų laikų liudininkai yra pasakoję, kad Vydūnas buvęs daug geresnis kalbėtojas negu rašytojas. O dar labiau visus traukusi jo asmenybė, gyvenimo būdas.

Vydūnas mylėjo mišką, gerbė medžius, dalyvaudavo visose medžių sodinimo šventėse, o jau kad sveiką didelį medį nukirstų… Net gėlelę drausdavo nuskinti.

Jei išdrįsčiau (ir netingėčiau), ir aš pasidaryčiau plakatą. Jame parašyčiau: „Kaip pakrikęs turi būti protas, kad Vydūno garbei iškirstų skvero medžius!”

Ką gi, turtingieji kurmiai, gana burbėti, paskaičiuokim. Vienintelis gėris – pats paminklas ir gal dar gėlynai. Aukojusieji paminklui (70 tūkst.) pinigus išleido ne veltui.

Blogio daugiau. Sunaikintas skveras (žala gali būti įvertinta, tegu pasako specialistai). Naujai aikštei („sodui”) iš mūsų paimta pusė milijono. Daug mums kainuos ir kasdieninė nemažų gėlynų priežiūra. Kiek miestelėnų eis čia jais grožėtis, dar pamatysim.

Ir pabaigai. Kodėl Vydūnas užkeltas ant kažkokio puodo dangčio, jei batus nusiavė tam, kad pavargęs kelionėje pailsėtų gaivioje seno ąžuolo paunksmėje?

26 Comments

  1. Vytautas Čepas

    Nesu arboristas ar architektūros ir urbanistikos specialistas, bet man atrodo, kad miestą reikia ne tik prižiūrėti, bet ir tvarkyti, t.y. atnaujinti erdves, keisti sudėvėtą dangą, nupjauti senus, ligotus, eismui, žmonių gerbūviui trukdančius augalus, sodinti naujus ir juos puoselėti… Užaugs medžiai, sužaliuos, gal kai kurie ir neprigys, tad tek pasodinti naujus… Aukščiau aprašytos apokalipsės tikrai nėra. Yra tik skirtingi požiūriai, skirtinga žmonių patirtis ir įsitikinimai. Jei kam nors ankščiau buvęs apleistas, nutrintas ir didžiulę trauką valkatoms turėjęs užkampis buvo didžiausia miesto vertybė, tai tegul taip ir lieka. Čia, vargu ar ką pakeisi, o ir keisti nėra jokios prasmės.
    O dėl A. Sakalausko, gerb. jo profesijos broliai ir kiti „meno kritikai” vis tik reikia būti kuklesniems ir pasistengti jį aplenkti ne anonimiškai komentuojant, bet kuriant.
    Pagarbiai

    Reply
    • Tai

      Kodėl nemoka projekto sukurti su esamais medžiais?! Tik tiesiai buldozeriu arba kvadratu, daugiau smegenai netraukia?

    • Manau kad

      Trinkelės gali būti naudojamos kaip tik nori, vingiuotai, kalnuotai, nuokalnėse ir t.t., visiškai nepažeidžiant esamų medžių. Tačiau jeigu psiaudoprojektininkų imperijos dėka vykdoma veikla tokia kokią nurodo perku parduodu bukiai, tai tokie ir rezultatai… Garbingi architektai tokių užsakymų paprasčiausiai nevykdytų. Tačiau atranda kas vykdys, nes yra tokių net piešti nemokančių… Štai ir rezultatai…

  2. Siaubas

    Tokiems architektams anuliuoti diplomus ir bausti už senamiesčio kraštovaizdžio sudarkymą! Bausti, kad jų nė kvapo neliktų! Nemoka dirbti, tegul čiuožia į visas keturias puses! Yra kas moka, geba, talentą ir pašaukimą turi. Lauk iš miesto nevykėliai! Niekur niekam netinkantys, turbūt net piešti nemokantys, bet tinkami naudoti vietinių čiabuvių parsidavėlių sprendimams vykdyti su išpūstom sąmatom ir galimai 10% Otkatų proveržiu nuo sąmatų už miesto viešųjų erdvių niokojimą!

    Reply
  3. Tragikomedija

    Šiandien nuejome pažiūrėti… O siaubas, baisiau ir būti negali… Norėjosi kuo greičiau sprukti lauk iš tos makalynės… Paprastas ūkininkas sodininkas gražiau geba tvarkyti aplinką! Kokio velnio tuos medžius nupjovė? Būtų buvęs pats grožis. Suoliukai nieko tokie padaryti, bet medžių tai nėra, baisu. Skulptūra ant to apversto bliūdo, gal kokiame prekybcentryje ir tiktų. Gaila Vydūno, nors jis ir miręs, bet tai pasityčiojimas. Belieka nubraukti ašarą ir pasakyti: sustokite dergti Klaipėdos senamiestyje! Nemokate, nedarykite nieko. Ateis laikas kai otkatininkai numirs, keisis valdymo modelis ir atsiras gabių talentingų skulptorių, kurie šedevrais papuoš, o ne apdergs…

    Reply
  4. Anonimas

    Kaip vieni kitus sveikino kėlė aukštino ,o ukrainiečiai skulptoriai sukūre tą skulptūra ne žodžio negavo ir buvo paminėti tik kartą ar du

    Reply
  5. Eglė

    Geras straipsnis

    Reply
  6. Rima

    O as galvoju, o prie ko cia tas Viduno paminklas, kaip jis susijes su sia vieta: mokykla S.Dacho, salia santuokos rumai ir psichiatrine. O ne geriau butu buve siaip paremlntavus ir palikus grazu skvera…. nu net gal su fontanu….

    Reply
  7. Galima

    tik padėkoti straipsnio autoriui už nuomone, kad dar netingi parašyti ir svarbiausia – pasakyti savo nuomonę. Be jokios abejonės ir A.K. , kad ją spausdina – Didysis nūdienos pasiekimas miestelyje. Tačiau tuo pačiu nesutinku su p. Palmyra nes, tokia logika vadovaujantis – darykime bet ką ir bet kaip – viskas tinka, kad tik naujai. Dabar šioje konkrečioje vietoje kokius gerus 50 metų jau tikrai niekas nieko nebekeis ir tai didžioji paradigma. Kitas klausimas ko siekiama tokiais projektais – sutvarkyti vietą ar kažkam įsiamžinti? Čia priėjo Cibauskas , Sakalauskas, tad gero nelauk. Vidūnas tik priemonė ir ne ką daugiau , tad ir rezultatas iškalbingas ir todėl jis „ant puodo dangčio” ir iš esmės – straipsnio tekstas apie tai. A.Sakalausko (miestelio visų laikų nomenklatūros užmačių nominuotas įgyvendintojas) kaimietiškai pompastiška stilistika senai žinoma, bet visur dirba jis. Kodėl? Kodėl tyli dailininkų sąjunga? Ką mano ji – menininkų, skultorių bendruomenė? Kur jaunieji skulptoriai? Gerų skulptorių mieste tikrai yra tik kodėl jiems mieste vietos nėra ? Kodėl visur tik Sakalauskas ? Kodėl savivaldybėje neviešinama kas ir kiek čia paklojo pinigėlių, kas iš savivaldybės asmeniškai atsakingas – už šitą -„Vydūnas užkeltas ant puodo dangčio”, ? Kaip sakoma – „bėda viena nevaikšto”. tad manau svarbiausia – šis „darbelis” tai iškalbinga maža repeticija (jau padaryta ir šaukštai po pietų). Jau čia pat didieji ir suplanuoti milijoniniai sezono spektakliai – Donelaičio aikštė, Skulptūrų parkas(kapinės), Atgimimo aikštė, Dangės skveras. Nuomonės (rekomendacijos) buvo išsakytos. Reakcijos, diskusijos kaip ir ką taisyti -jokios. Rekomendacijos Dievui į Ausį ir Karavanas eina. Šunys lojo, avys bliovė ir gal šeichai kartais įvertino, bet žinios jokios! NEVERTI jos. Va čia tai pamatysime – bus ir tiukšmo ir tuo pačiu taršos. Gal čia mūsų taršos motinos – Alina, Ligita Girskienė išgirs? Nes ir kainuos spektakliai – o lia lia.

    Reply
    • Anonimas

      pavakare nuvažiavau dar ir pasižiūrėti. Vis tik sarmata nemačius, tik iš fotkių komentuoti. Galiu nuraminti, buvau neteisus – 50 metų šis skveriukas tikrai netemps. Jau dabar plytelės išsiklaipę, o pakraščiais, apie medžius netemps ir 2-3 metų. Pašalas iškilos. Išmanimo pritrūko ir paišytojams ir darytojams. Dalis medžių jau dabar nudžiūvę. Meras vakar tik „padovanojo” miestiečiams ir …? Kaži, kaip reaguotų pats jei nudžiūvusių gėlių šluotą gautų kokią iškilią progą? Na, o mįslės kodėl Vidūnas atsukęs užpakalį į pagrindinę gatvę – prieigas iš miesto centro, neįminiau. Gal žiūri į mokyklą? – sovietų metais tai daug reiškė. Neįminiau beje ir tos, kodėl vargšas basas tas nabagas pastatytas ant tokių virbų aštrių (žolės viršūnėlės) – gal tas Vidūnas koks mazohistas buvo ar kultivavo rytietiškus menus? O tas nuskuręs vargšas vaikinukas ir išciustytas gaublys ar „šlapio puodo dangtis” po kojom gal simbolizuoja nuskurdusios tautos ir valdžios atotrūkį ar kokius globalizacijos procesus? Tikrai modernu. Šiuolaikiška – zulciškai sakalauskiška. Apie čiurlenantį vandenuką iš Vidūno kojų, tai jau ne man mirtingajam suprasti. Patarimas valdžiai – kai „atidarote” kokį paminklą išskirkite 1-2 etatus 3-6 mėnesiams, kad visokiems kvailiams ir nesusipratėliams ten vietoje aiškintų kas ir kaip ir kodėl. Piarintų vietoje. Šiuolaikiška. Modernu. Humaniška. Patikėtume ir priprastume.

    • Brigita

      Taip, tuoj kirs medžius Atgimimo aikštėje, dėl Muzikinio teatro parkingo, taip pat kirs visus medžius Danės gatvėje dėl parkavimo muzikiniui! Žmonės tyli, nes nieko nežino, tik kai buldozeris važiuoja jau tada sukyla, o jie pareiškia kur buvote anksčiau!, Bet nepasako, kad nebuvo viešinimo pagal įstatymą. Skelbimas spaudoje ar savivaldybėje nėra viešinimas. Viešinti turi tokius dalykus taip, kad pvz pašto dėžutėje kiekvienas miestietis rastų pranešimą. Kitaip tai žmonių apgaulė. Pristatymai turi būti negaliojantys, jeigu juose nedalyvavo mažiausiai 5000 ar bent 1000 klaipėdiečių! Štai kur problemų problema. Tokiu atveju natūraliai kyla klausimas, kam dirba miestiečių atstovai?! Ir dėl ko?! Bei už kiek?!

  8. KAŽKAS PANAŠAUS LAUKIA IR...

    … K. Donelaičio aikštės. Gal užteks jau?

    Reply
  9. BETONO - DAUG, AKMENŲ DAUG, O SKVERAS?.. O ŽELDYNAI?.. O SKULPTŪRA?..

    Koks projektas – toks ir rezultatas.

    Reply
  10. Palmira Martinkienė

    Nesutinku. Aikštė dabar atrodo gražiai, moderniai, šiuolaikiškai, neprimena kaimo pijokėlių buveinės, kokia buvo iki tol. Paminklas Vydūnui – labai modernus, šaunuoliai autoriai! Pasiskaičius kai kuriuos komentarus susidaro toks įspūdis, kad geriau-nieko nedaryti, sėdėti rankas sudėjus ir gyventi apsikiautus, per audras seniems medžiams virstant ant automobilių. Autoriui – Vydūną skaičiau ir man jis, skirtingai nei jums, atrodo LABAI modernus ir visai nenuobodus. Žinoma, jei skaitai tik vienadienį popsą, tada su suvokimu gali kilti problemėlių :):)

    Reply
    • Cha

      Nu pralinksminote! Oi juokas iki ašarų!!! Geras!!! Modernus… Aik tu sau… Bent pasijuokiau gerai?????
      Aišku, be komentaro… ??

  11. Eleonora

    Geras straipsnis. Aciu

    Reply
  12. Inga

    Labai gerai parašyta. Gaila medžių.

    Reply
  13. Laims

    Tie medžiai daugiausia buvo topoliai…. kai žydėdavo, atrodo, kad prisnigta. O jei dar alergißkas žmogus? Akys- pilnos pūkų. Kas paneigs tai?

    Reply
    • Nina Puteikiene

      Netiesa, iškirsti beržai, liepos ir klevai. Pavadinti menkaverčiais.

    • Už topolius

      Beje, būtent topoliai mieste daugiausiai už visus medžius per dieną sugeria CO2 – apie 45 kg. Visi kiti – perpus mažiau. Pūkai – tai dviejų savaičių nepatogumas – be to, alergiją sukelia ne pūkai, o dulkės ir nešvarumai, kurių laikų nenuvalė nuo gatvių ir kurie įsivėlė į tuos pūkus – o čia klausimai ne topoliams, o prastai suorganizuotam miesto ūkiui. Jau baigia numarinti tuos topolius, nors man asmeniškai – jie be galo jaukūs, elegantiški, skaniai kvepiantys, gražiai šlamantys medžiai.

    • Taigi Laimsui

      Žiūrėkite ką ryjate, štai ir bus visų alergijų priežastis! O ne medžiai.

  14. Dovilė

    Be medžių ta aikštė tikra vargo vakarienė. Išpjovė medžius ir dar apie Vydūną gražbyliauja. Betonžmogiai.

    Reply
    • Birutė

      100 balų – „betonžmogiai”!!!

    • Taip

      Homobetonikai ☝️

  15. Hn

    Persistengia savivaldybė, vistik geriau nieko nedaryti. Boring.

    Reply
    • Homobetonikams nesvarbu, todėl skuba, nes

      Kaip jie nieko nedarys? Ar ilgai eurais lis? Kuo daugiau pseudoprojektų tuo daugiau bapkių ☝️

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This