„Klasco” palapines nugriaus tik teismas?

Svarbu, Uostas ir jūra

Nors Klaipėdos savivaldybė dar pavasarį paragino AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) ruoštis lapkričiui, kada baigsis metams laiko pratęstas jos laikinų sandėlių toleravimo laikotarpis, įmonė nusprendė laukti, ką dėl jų pasakys teismai.

Renaldo Kulikausko nuotr.

„Atvira Klaipėda” palapinėmis vadinamų laikinų sandėlių istoriją buvo aprašiusi dar pernai rugpjūtį. Jos atsirado dėl krovos kompanijos suplanuoto sandėlio Naujoji Uosto g. 23 kapitalinio remonto. Kai įmonė paprašė Savivaldybės administracijos pritarimo tokiam remontui, jo projekte ir buvo numatyta vykstant šiems darbams įrengti „tris laikinas palapines, kurios išspręs nenutrūkstamą sandėlio produktų sandėliavimą/krovą kapitalinio remonto metu”. Kartu akcentuota, kad šios laikinos palapinės stovės tik dvejus metus, kol vyks sandėlio remontas, todėl nepažeis istorinės Klaipėdos dalies – Naujamiesčio – vertingųjų savybių. Beje, vienas iš tokio kapitalinio remonto projekto rengėjų buvo „Studija 33″ atstovas Marius Šeškauskas, dabar pagarsėjęs dėl nugriauto pastato Daržų g. 14.

2017 m. spalį „Klasco” informavo savivaldybę, kad sandėlis rekonstruojamas „tik iš dalies”, nes kitoje jo dalyje nėra pasibaigusi su klientu sudaryta nuomos sutartis, kurios jis nesutinka nutraukti anksčiau termino, sueinančio 2018 m. gegužę. Pažadėta, kad tada bus pradėti kapitalinio remonto darbai, kurie baigsis 2019 m. lapkritį.

Pernai vasarą kompanija nuomonę jau pakeitė ir Savivaldybei atsiųstame rašte dėstė, kad „pasikeitus geopolitinei ir rinkos situacijai, keičiantis perkraunamų krovinių tipams, atsiranda papildomų atvirų aikštelių poreikis didesnio krovinių kiekio sukaupimui”, todėl įmonė mato didesnę prasmę ne rekonstruoti minėtą sandėlį, o vietoje jo įrengti aikšteles kroviniams. Dėl to miesto valdžia buvo paprašyta neprieštarauti, jog palapinės būtų eksploatuojamos dar 7 metus, o 2025 m. būtų dar kartą sprendžiama apie tolesnį jų naudojimą.

Reaguodamas į tokį prašymą tuometinis savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas priminė „Klasco” jos 2017 m. spalio raštą ir nurodė, kad miesto valdžią tenkina tik ten minimas palapinių stovėjimo terminas – 2019-ųjų lapkritis.

Šių metų balandį laikinasis Savivaldybės administracijos direktorius Olegas Mariničius savo raštu „Klasco” priminė, kad iki palapinių demontavimo termino pabaigos liko apie 7 mėnesiai ir pasiūlė iš anksto ruoštis jų demontavimui.

Prasidėjus rudeniui, o palapinėms vis dar stovint, „Atvira Klaipėda” pasiteiravo „Klasco” vadovo Vytauto Štumbergo, ką įmonė ketina daryti.

„Mumis apskundė Statybų inspekcijai, ji parašė privalomą nurodymą, o mes jį apskundėme teismui ir lauksime sprendimo”, – lakoniškai situaciją pakomentavo jis.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Konsultavimo skyriaus vyriausioji specialistė Asta Kazickienė savo ruožtu informavo, kad „Klasco” sklype Naujoji uosto g. 23 „2016 metais savavališkai vykdė ypatingojo statinio – sandėlio statybos darbus, neturėdama privalomo statinio statybos projekto ir statybą leidžiančio dokumento, tuo pažeisdama Statybų įstatymo nuostatas”. Pažeidimas buvo užfiksuotas liepos 22 d. nagrinėjant skundą ir vykdant patikrinimą. Po jo buvo surašytas privalomasis nurodymas iki kitų metų sausio 25 d. nugriauti statinį ir sutvarkyti statybvietę.

„Duomenų apie apskųstus privalomuosius nurodymus neturime”, – informavo A. Kazickienė.

4 Comments

  1. Rokas

    Ko reikėjo ir tikėtis nuo pat pradžių kai davė leidimą! Miesto valdininkų kinkos per silpnos , kad įveikti Klasco.

    Reply
  2. Palapine

    Teismai, skundai, advokatai, tyrimai, kreipimaisi, bendrieji planai ir kita komedija užvilkins viską iki 25 metų, ko Klasco ir reikia. Bauda susikaupusi per tą laiką bus nemaža – 1654,13 € . O ten jau 2025 metais žiurėk kokie socialdemokratai Seime ir/ar miesto tarybose, tada jau galima bus kad ir anglies kokso kalnus supilti vietoj tų palapinių.

    Reply
  3. Pasvajokim!, Bet svajonės kartais išsipildo?...

    Teisingai kažkas siūlė, iškelti uostą į jūrą, supylus salą. Tada Klaipėda būtų kurortas. Atsiveria vaizdinga panorama į Kuršių neriją. Minijos gatvėje ekologiškas viešasis transportas, važiuojant galima būtų grožėtis nuostabiais vaizdais, paplūdimiais, gražiais želdynais, takais, poilsiaviete prie marių… Toks neįkainojamas turtas ir taip apdergtas? Kur tikrosios vertybės?…

    Reply
  4. IR VĖL - ŠEŠKAUSKAS?...

    Kaip tik Klaipėdos senamiestis, paminklosauga, objektų griovimai – taip išlenda šito „specialisto” pavardė. Kiek ilgai? Koks to vaikino išsilavinimas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This