Bendrasis šalies planas: abi vietos tinkamos išoriniam uostui

Svarbu, Uostas ir jūra

Artūras Maslak, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2019-09-12

Komentarų: 8

Klaipėdoje trečiadienį surengtas Lietuvos Respublikos teritorijos bendrojo plano koncepcijos ir strateginio poveikio aplinkai vertinimo (SPAV) ataskaitos viešas pristatymas.

Į jį atvykęs aplinkos viceministras Marius Narmontas tikino, kad tik atvažiuojant susiprato, jog šalia nėra SPAV rengėjų – UAB „Civita” atstovų. Tačiau jie esą ir neprivalo vykti kartu.

„Dabartinis bendrasis planas baigia galioti 2020 metais, jis nebeatitinka šios dienos aktualijų, nes neatsižvelgia į šalies gyventojų emigraciją ir visuomenėje vykstančius urbanizacijos procesus, dėl to kuriamas naujas planas trisdešimčiai metų”, – teigė viceministras. Pasak jo, bendrasis planas turi padėti išvengti neracionalaus išteklių naudojimo.

SPAV rašoma, jog „tiek Klaipėda-Melnragė, tiek ir Būtingė yra tinkamos teritorijos išoriniam uostui plėtoti”. Dėl šios priežasties abi vietos turėtų būti toliau analizuojamos, norint įvertinti aplinkosauginius aspektus.

Praktiškai SPAV dėstomi faktai yra paimti iš bendrovės „Smart Continent LT“ atnaujintos išorinio uosto plėtros galimybių studijos. Čia identiškai rašoma, kad išorinio uosto statyba Melnragėje atsieitų 619 mln. eurų, Būtingėje  – 1,16 mlrd. eurų (du etapai).

Abiejose galimose uosto statybų vietose konstatuojama teigiamas ekonominis poveikis, o kitais apsektais (žmonių sveikatos ir gerovės, aplinkosaugos ir t.t) . poveikis būtų neigiamas. Plačiau su šiomis išvadomis galima susipažinti čia (277-287 puslapiai).

Teigiama, kad šalies bendrojo plano koncepciją Seimas turi tvirtinti lapkritį. Pats planas turėtų būti baigtas kitų metų rudenį.

8 Comments

  1. Nezabitauskas

    O man paveiksliukas patiko. Miškas žaliuoja kaip niekur nieko, iš naujojo uosto vienas keliukas (gal dviračių takas?) iki naftos bazės… Mielas, draugiškas aplinkai ir žmonėms projektas. Kroviniai, savaime aišku, į sausumą ir iš jos gabenami oro transportu – malūnsparniais, dronais… Šaunuoliai, SPAV rengėjai! Tikiuosi, ministerija jums pinigėlių nepagailėjo?

    Reply
  2. Marius

    Jeigu nuspręs statyti išorinį uostą Melnragėje, o ne Būtingėje, tada velniop šitą valdžią, kuriai nerūpi nei Lietuvos gamta, nei žmonės. Tikiuosi prezidento įsikišimo šiuo klausimu, nes baisu kas darosi Klaipėdoje, negana to, kad visą miesto pakrantė užimta uosto įmonėmis ir žmonės neturi priėjimo prie marių, miesto centrą dulkina Klasco ir dar išėjus pakvėpuoti grynu oru, turi kvėpuoti naftos kvapais, tai dar nori ir jūrą užimti ties Klaipėda.. Negi tie patys uosto valdininkai neturi žmogiškumo, nejaugi pinigai jiems svarbiau už žmonių sveikatą, gamtą..

    Reply
    • Anonimas

      pritariu ir manau kad šiems žmonėms „žmogiškumo” sąvoka yra „ne šio pasaulio dimensija” .

  3. KLAIDĄ PADARIAU: 2,5 MINUSINIŲ BALŲ

    Atsiprašau – suklydau: Būtingė gavo 8 minusinius balus, o Klaipėda – 2,5 minusinius balus.

    Reply
  4. KROVOS DARBAMS KLAIPĖDOS MIESTAS TINKAMESNIS UŽ BŪTINGĘ

    Pagal Lietuvos Respublikos bendrojo plano strateginio pasekmių aplinkai vertinimo ataskaitoje pateiktą „vertinimą” Klaipėda su išoriniu giliavandeniu uostu Baltijos jūroje ties Melnrage yra daugiau nei 3 kartus (!) tinkamesnė ir geresnė krauti anglims, geležims, cementams ir baltarusiškoms trąšoms viduryje miesto, nei Būtingė. Melnragė „gavo” 3,5 minusinius balus, o Būtingė net 8 minusus.
    Krausim Klaipėdoje.

    Reply
    • Anonimas

      super, kiek darbo vietų cementkrovių ir angliakasių atsiras mieste, fantastika! Tik pastebėsiu, kad Klaipėda jau seniai nebėra romantiška gyvevvietė šalia Kuršių marių, tai taršia krova užsiimantis uostamiestis, į tai turi atkreipti dėmesį visi gyventojai. Jei norit dirbti megapolyje kaip bitės, tai gyvenkit čia, jei norit ramumos, kelkitės į kita Lietuvos miestą. Vieni pabandė išsikelti už Palangos plento, na tai tik laikina priemonė, kol Klaipėda neprisijungė gyvenviečių ir jau dabar kamščiai, dvokas, dulkės didesni už miesto.

    • ezys

      >>>Anonimas.
      Tai, kad Klaipeda prisijunge, ar neprisijunge priemiesciu administraciskai nedaro JOKIOS itakos tarsai, tarsa visiems vienoda ir priklauso nuo atstumo nuo tarsos objektu, o ne nuo administraciniu liniju, kurios tersalams nerupi 😉
      Issikelimas i priemescius tarsa, sakyciau tik padidino, del kamsciu ir padidejusio vazinejimo pirmyn – atgal.

  5. As

    Si valdzia tikrai nedarys uosto Jlaipedai nes dirba Rusijai. Kaip ir sis laikrastis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Pareigūnai nustatė nepilnametį, galimai išterliojusį daug paplūdimio įrangos

Klaipėdos pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo, nustatė nepilnametį įtariamąjį, galėjusį grafičiais išteplioti daug paplūdimio įrangos Melnragėje. ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Laisvę švęsti kviečia ant molo

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, ketvirtadienį, 19 val., Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija miestiečius ir miesto svečius kviečia susitikti prie ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

ELTA

Būtingėje renkami į Baltijos jūrą išsilieję naftos produktai

Trečiadienį Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gavo pranešimą iš AB „Orlen Lietuva“, kad prie Būtingės naftos terminalo plūduro, baigiant tanklaivio krovą, ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This