Klaipėdos koncertų salė pristato 15-ąjį sezoną

Kultūra

15-ame sezone bus gausu naujų projektų ir muzikinių programų, kompozitorių kūrinių premjerų, pasaulinio lygio užsienio atlikėjų ir kitų staigmenų, žada Klaipėdos koncertų salės atstovai.

„Stengiamės pristatyti geriausių Lietuvos ir užsienio atlikėjų koncertus, kad klaipėdiečiai savo mieste niekur neišvykdami galėtų plėsti kultūrinį akiratį, tenkinti meninius poreikius. Mūsų tikslas yra parodyti pačias įdomiausias, profesionaliausias, vertingiausias akademines menines programas“, – pranešime spaudai cituojama Klaipėdos koncertų salės pavaduotoja kultūrinei veiklai Loreta Narvilaitė.

„Permainų muzika“

„Šiuo festivaliu siekiame skatinti klaipėdiečius susipažinti ir pamilti šiuolaikinę akademinę muziką“, – apie festivalį „Permainų muzika“ sako L. Narvilaitė.

15–oje „Permainų muzikoje“, kuri startuos rugsėjo 20 d., klausytojai išgirs jau gerai pažįstamų kompozitorių kūrinių premjeras. Nė vienas „Permainų muzikos“ festivalis neapsieina ir be Klaipėdos ir Lietuvos kolektyvų. Tad festivalio publika ne kartą scenoje išvys Klaipėdos kamerinį orkestrą. Klausytojai, mėgstantys sodrią ir turtingą choro muziką, klausysis Klaipėdos choro „Aukuras“ koncerto.

Taip pat „Permainų muzikos“ festivalyje svečiuosis Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas), Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Modestas Barkauskas), choras „Jauna muzika“ (meno vadovas Vaclovas Augustinas) ir kiti atlikėjai.

Organizatoriai žada, kad šiemet Koncertų salėje pasirodys grupės, kurių pavadinimai yra žinomi melomanams visame pasaulyje. Viena iš jų – vieninteliam koncertui Klaipėdoje atvykstanti garsi Niujorko mušamųjų instrumentų grupė „Sō Percussion“. Taip pat Koncertų salės scenoje siautės ir belgų grupė „Het Collectief“.

Prieš didžiąsias žiemos šventes – „Salve musica“

„15-ame „Salve musica“ sezone, žinoma, bus ir šiuolaikinės klasikos autorių, tokių kaip Argentinos tango kompozitoriaus Ástoro Piazzolla‘os, kūrinių. Išgirsime ir du unikalius vyrų vokalinius kolektyvus. Į Koncertų salę jau antrą kartą atvyks vyrų vokalinis sekstetas iš Didžiosios Britanijos, kuris dainuoja net pačiai karalienei Elžbietai II“, – atskleidė L. Narvilaitė.

Pirmą kartą Koncertų salėje originalią senosios ir šiuolaikinės improvizacinės muzikos programą pristatys Grigališkojo choralo atlikėjai ir šiuolaikinės perkusijos grupė iš Rygos.

„Salve musica“ scenoje pasirodys ir klaipėdiečiams puikiai pažįstamas varinių pučiamųjų ansamblis, Klaipėdos brass kvintetas, vadovaujamas meno vadovo trimitininko Sigito Petrulio.

„Klaipėdos muzikos pavasaris“ – jau 45 kartą

Bus rengiamas ir 45-asis „Klaipėdos muzikos pavasario“ festivalis.

„Jubiliejiniame, 45-ajame, „Klaipėdos muzikos pavasario” festivalyje laukiame atvykstant ypatingo meistriškumo simfoninio kolektyvo iš užsienio. Norime sudaryti klaipėdiečiams išskirtinę galimybę savo mieste išgirsti pasaulinio lygio orkestro atliekamą muziką. Taip pat labai laukiame atvykstant Rygos operos ir baleto teatro simfoninio orkestro ir solistų“, – teigia L. Narvilaitė.

Be užsienio atlikėjų Koncertų salės scenoje išvysime ir išgirsime Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas), Klaipėdos kamerinį orkestrą (meno vadovas Mindaugas Bačkus), Šv. Kristoforo kamerinį orkestrą (meno vadovas ir dirigentas Modestas Barkauskas) ir kitus kolektyvus. Į festivalio programą įtrauktas ir koncertas visai šeimai „Trimito miestas“.

Išskirtinė varpų muzika

„Klaipėdos kariliono festivalis“ – vienas jauniausių festivalių, kuriuos rengia Koncertų salė.

„Šiuo festivaliu siekiame, kad klaipėdiečiai susipažintų, dar geriau išgirstų ir pamiltų tą savotišką miesto balsą Klaipėdos karilioną. Žinia, visi trys didieji Lietuvos miestai – Vilnius, Kaunas ir Klaipėda – turi karilionus, bet mes esame pirmieji, kurie pradėjome rengti Kariliono festivalius. Koncertų salės priedermė – plėsti žinomumą apie šį instrumentą, o tam puikiai tarnauja „Klaipėdos kariliono festivalis“, – sakė L. Narvilaitė.

Šiame festivalyje karilionas skamba ne tik solo, bet yra jungiamas ir su kitais muzikos instrumentais, chorais ar orkestrais. Būdamas specifiniu instrumentu karilionas neturi plataus originalaus repertuaro, todėl jam specialiai rašomi nauji lietuvių kompozitorių kūriniai. 7-ajame „Klaipėdos kariliono festivalyje“ klausytojai išgirs naujas muzikines programas, kurias atliks profesionalūs karilionieriai iš Lietuvos ir užsienio šalių.

Lengvesnio turinio koncertai – „Vasaros koncertų cikle“

Dešimtą kartą rengiamas koncertų ciklas tarp kitų Koncertų salės festivalių išsiskiria savo forma. Esant palankioms oro sąlygoms, vasaros vakarais koncertai rengiami prie Koncertų salės esančio parko estradoje. Koncertai, kurie dažnai ištrina ribas tarp klasikinės, džiazo ir profesionalios lengvosios muzikos, skirti įvairialypei auditorijai.

„Įstaigos veiklos pradžioje koncertinį sezoną baigdavome birželio mėnesį, tačiau pajutome poreikį, kad ir vasarą vyktų klasikinės muzikos koncertai. Suprantama, juk tada gali patirti tikrą muzikos klausymo malonumą ir smagiai praleisti laiką atvirame ore, žaliuojančios gamtos prieglobstyje“, – dalijosi mintimis L. Narvilaitė.

15-ojo Klaipėdos koncertų salės sezono svarbiausias akcentas – balandžio 1-ąją vyksiantis iškilmingas šventinis koncertas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Čilėje gyvenantis ir mūsų mieste koncertuosiantis lietuvis džiaugiasi Klaipėdos ramybe

Šį trečiadienį, vasario 21 d., Klaipėdos koncertų salėje su uostamiesčio brass kvintetu koncertuos jau 16 metų tolimojoje Čilėje gyvenantis ir ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This