Irina Rozova: „VSD pažyma – būrimas iš kavos tirščių”

Politikų tribūna

Trečiadienį Seime spaudos konferenciją surengusi klaipėdietė Seimo narė Irina Rozova Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą, dėl kurios kilo skandalas, palygino su būrimu iš kavos tirščių.

Apgailestavusi, jog į spaudos konferenciją susirinko nedaug žurnalistų, ji stengėsi savaip paaiškinti skandalo esmę. Kai kurie jos teiginiai beveik pažodžiui sutapo su jau mūsų portale skelbtu Rusų aljanso pirmininkės, klaipėdietės Tamaros Lochankinos pasisakymu.

„Bendraudama su rusų diplomatais aš visada suvokiau savo pilietinės atsakomybės ribas ir niekada pati neliesdavau pavojingų temų bei iš jų pusės nepajutau bandymų mane įtraukti į kokią nors nepatogią, žvelgiant iš valstybės saugumo pozicijų, diskusiją, – Seime spaudos konferencijos metu sakė klaipėdietė.

I. Rozovos nuomone, Gruzijos parlamentaro Georgijaus Kandelakio laiškas Lietuvos Seimo nariams buvo specialiai užsakytas tam, kad, jos teigimu, į dienos šviesą būtų ištraukta VSD pažyma, kuria norėta įrodyti jos nepatikimumą.

„Tačiau netikėtai patiems šio skandalo organizatoriams situaciją apsunkino tai, jog ji nuo pat pradžių nebuvo slapta, kadangi pažymos turinys buvo žinomas daugeliui, tarp jų – ir aukštas pareigas Seime bei Vyriausybėje einantiems asmenims. Apie tai žinojo ir beveik visi Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai, neišskiriant ir pagrindinio demaskuotojo pono Kasčiūno”, – spaudos konferencijoje dėstė parlamentarė.

Vertingesnė psichiatro pažyma

I. Rozova priminė, kad leidimą dirbti su slapta informacija ji turėjo nuo 2012 iki 2017 metų, bet teigė praktiškai juo nesinaudojusi, nes jos darbe esą slaptų dokumentų nereikėję.

Jos nuomone, būtų vertingiau vietoj leidimų dirbti su slapta informacija „kartais iš kai kurių Seimo narių prašyti psichiatrų pažymos”. Anot Rusų aljanso narės, iš 141 Seimo narių leidimą dirbti su slapta informaciją turi tik 90, o iš 9-ių tokia teisė yra atimta. Ji retoriškai klausė, ar ir jų atžvilgiu galima tikėtis parlamentinių tyrimų.

Komentuodama VSD pažymos turinį, klaipėdietė teigė esą ją apklausę saugumo pareigūnai klausimą apie jos ryšius su Rusijos diplomatais suformulavo nekorektiškai.

„Manęs paklausė: „Ar jūs palaikote asmeninius ryšius su Rusijos diplomatais?“ Asmeniniai ryšiai, mano supratimu, tai labai glaudūs ryšiai, apimantys ir bendrą poilsį, ir artimą draugystę šeimomis, bendrus apsilankymus pirtyje ir taip toliau. Tokių ryšių su rusų diplomatais aš nepalaikiau ir nepalaikau. Teisingiau būtų buvę paklausti: „Ar jūs palaikėte neoficialius kontaktus su rusų diplomatais“? Tada mano atsakymas būtų buvęs kitoks: taip, aš turėjau epizodinių, niekuo neįpareigojančių kontaktų su rusų diplomatais. Per 7 metus VSD užfiksavo du mano susitikimus kavinėje, gėlių puokštę gimimo dienos proga, labai aptakiai pranešė apie bendravimą su Rusijos Federacijos generaliniu konsulu Malyginu, apie numanomas konsultacijas su ambasada dėl koalicijos su Lietuvos rusų sąjunga”, – vis užmesdama akį į iš anksto pasirašytą tekstą dėstė parlamentarė.

Ji neslėpė nuostabos dėl pažymoje minimo jos susitikimo su Rusijos konsulu kavinėje „Kavos namai“. Esą tai buvęs paprastas susitikimas vasarą lauko kavinėje Klaipėdos miesto centre, kurio metu kalbėtasi apie rusų diasporos gyvenimą, artėjančius rinkimus, prabėgom užsiminta apie galimus jų rezultatus.

Vadino kavos puodelio pasekmėmis

I. Rozova, stebėjosi, kad šis neilgas susitikimas VSD pažymoje išskirtas net į tris atskiras dalis: susitikinėjo su konsulu vasaros kavinėje, supažindino su programa ir prognozavo rinkimų rezultatus.

Ta proga ji prisiminė epizodą iš sovietmečiu populiaraus filmo „Pati žaviausia ir patraukliausia“, kuriame į psichologės klausimą „ar jūs galėtumėte, sutikęs jauną simpatišką moterį, pakviesti ją namo kavos puodelio su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis?“, filmo herojus atšovęs: „Ne, nes man neaišku, kokias pasekmės gali sukelti kavos puodelis“.

„Sprendžiant iš VSD pažymos, pasekmės, kilusios po vieno kavos puodelio, išgerto viso miesto akivaizdoje, gali būti net labai rimtos”, – ironijos neslėpė parlamentarė.

Jis priminė savo patekimo į Seimą bei koalicijos su Lenkų rinkimų akcija sudarymo aplinkybes, neigdama, jog tam įtakos galėjo turėti Rusijos ambasada.

„Bendraudama su rusų diplomatais aš visada suvokiau savo pilietinės atsakomybės ribas ir niekada pati neliesdavau pavojingų temų bei iš jų pusės nepajutau bandymų mane įtraukti į kokią nors nepatogią, žvelgiant iš valstybės saugumo pozicijų, diskusiją”, – sakė klaipėdietė.

25 minutes trukusį pasisakymą I. Rozova baigė primindama ankstesnius buvusius skandalus Seime ir teigė, jog visi jie pagal savo turinį yra menkaverčiai, „bet garsūs pagal skambesį”.

Dėl to, jos teigimu, žmonės yra nusivylę ne tik Seimu, bet ir valstybe ir tai, jos nuomone, „yra grėsmė nacionaliniam saugumui”.

Visą I. Rozovos spaudos konferencijos įrašą galite rasti čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Mirė Irina Rozova

Mirė buvusi Seimo narė klaipėdietė Irina Rozova. Apie tai Eltai patvirtino buvęs jos bendražygis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos ...
2023-07-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Švenčia Grubliausko pralaimėjimą*

Iki Spyglio atskriejo linksmos žinios – dalis melnragiškių pradėjo ošti kaip reikiant. Žmonės švenčia pavasarinį jų kaimyno Vytauto Grubliausko pralaimėjimą ...
2023-06-20
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Nugriauto Juodkrantės restorano istorijoje - tūkstantinės sąskaitos buvusiems valdininkams

Buvusiai Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotojai Irinai Rozovai ir šios institucijos Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo pareigas ...
2022-11-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This