Nugriovė dar vieną senamiesčio pastatą

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Antradienį vakarop klaipėdiečiai pastebėjo, kad Didžiojoje Vandens gatvėje kartojasi pastato Daržų gatvė 14 istorija – čia griaunamas pastatas, pažymėtas 26-uoju numeriu.

Trečiadienio rytą reaguodamas į „Atviros Klaipėdos” žurnalisto skambutį į vietą nuvykęs Kultūros paveldo departamento (KPD) vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas ir vėl turėjo konstatuoti pažeidimą bei stabdyti pradėtus darbus.

Šis pastatas antradienį nukeliavo nebūtin. Martyno Vainoriaus nuotr.

Registrų centro pateikiamais duomenimis, 1890 m. datuojamą pastatą nuo šių metų liepos valdo UAB „Minestas”.

„Nuvykus į vietą akivaizdžiai matyti, kad didesnės pastato dalies jau nėra. Likę tik pirmo aukšto sienų keli fragmentai. O viskas pastatas virtęs griuvenomis, nors dar 2014 metais buvo parengtas projektas pastato kapitaliniam remontui ir restauravimui. Pagal jo sprendinius kai kurios pastato dalys turėjo būti nuardytos, tačiau ir antrame, ir trečiame aukšte turėjo būti išsaugota dalis autentiško mūro, taip pat medinė perdanga. Deja, bet visi griovimo darbai atlikti savavališkai. Aš sustabdžiau darbus, lauksiu atvykstančio savininko. Aiškinsimės situaciją”, – sakė L. Kavaliauskas.

Pasak KPD inspektoriaus, šis pastatas, skirtingai nei stovėjęs Daržų g. 14, nebuvo kultūros vertybė, tačiau jis turėjo vertingųjų savybių ir tokie darbai turėjo būti vykdomi su atskiru projektu ir leidimu.

Jis sakė, jog apklausti aplinkiniai žmonės paliudijo, kad pastatas buvo pradėtas griauti antroje antradienio pusėje ir apgailestavo, kad niekas operatyviai nepranešė KPD apie tokius darbus.

Susisiekus su UAB „Minestas” direktoriumi Andriumi Eidukevičiumi, jis teigė, jog visus darbus buvo numatyta vykdyti pagal projektą – įrengti čia daugiabutį, tačiau „po vėjo pradėjo griūti pastatas, išgriuvo tvoros ir buvo pasamdyta įmonėlė, kad sutvarkytų ir jis nenugriūtų visai, nesužalotų kažko ar nelaimė neįvyktų”.

„Pastatas buvo ant tiek palaikis, kad vieną galą pajudinus, jis visas ir subyrėjo kaip kortų namelis. Pagal projektą turėjo nusigriauti tik pusė pastato ir naujos kapitalinės sienos viduryje turėjo būti sumūrytos”, – sakė direktorius.

Pasak A. Eidukevičiaus, dabar bus kalbamasi su KPD, aiškinamasi, ką jie siūlys – ar išvežti šiukšles, ar palikti „dešimčiai metų”.

„Autentiškas plytas būtų galima atgal sumūryti, tik tiek, kad tas pastatas buvo statytas-perstatytas, gaisrų turėjęs, perdangos buvo sudegusios, įkritusios, bijojo visi į vidų įeiti”, – sakė pašnekovas.

UAB „Minestas” akcijas lygiomis dalimis valdo pats A. Eidukevičius ir Virginija Kazlauskienė.

Beje, „Minestas” savo interneto svetainėje skelbia įgyvendinęs tuos pačius projektus, kaip ir „Studija 33″, kurios atstovas Marius Šeškauskas organizavo darbus pastate Daržų g. 14.

Tai ir pastatas K. Donelaičio gatvėje, pastatas netoli autobusų stoties, Tauralaukio dvaras.

Paklaustas, kaip toliau rutuliojasi Daržų g. 14 namo istorija, L. Kavaliauskas sakė, kad žalą turinčios apskaičiuoti komisijos posėdis jau įvyko, jos nariai susipažino su situacija vietoje. Paraleliai nagrinėjama administracinio nusižengimo byla – kviečiami atvykti pastato savininkai, kurių dauguma yra panevėžiečiai.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”102959,102960,102961,102962,102963,102964,102966,102967,102968,102969,102970,102972,102973,102974,102956″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

25 Comments

  1. Klaipėdskas

    Pažiūrėjęs abi nuotraukas nepamačiau esminio skirtumo. Buvo šiukšlių krūva vertikali, tapo horizontali. Statytojams pasiūlymas: kai pastatysite naują statinį ant sienos įrenkite edukacinį stendą su vertikalaus šiukšlyno nuotrauka ir pavardėmis tų, kurie neleido ar kitaip trukdė tą šiukšlyną panaikinti.

    Reply
  2. Koks skirtumas tarp kitko...

    Šiandien grupė asmenų, t.y.berods trys komiteto nariai priėmė sprendimą dėl požeminių garažų statybos Atgimimo aikštėje iškertant visus medžius ir Danės gatvėje iškertant visus medžius, nes Muzikiniui teatrui reikia parkavimo. O ištikrųjų milijonų į kišenes… Projektų vertė vis didinama. Tai kam tų projektų labiausiai reikia? … Tarybos nariams ar visuomenei?

    Reply
  3. Vytas

    Inžinieriaus lūpomis kalbant- nugriovimas, vertybių surinkimas ir jų panaudojimas atstatant pastatą yra geriausias sprendimas. Tuomet ta vertybė turi galimybę išlikti ilgiau nei paramsčius ir padažius pastatą.
    Tad šaunuoliai vystytojai.
    O KPD lai kovoja su neprižiūrimu paveldu, o neužsiima reketu tada kai koks vystytojas atstato pastatą.

    Reply
    • turbūt

      Inžinierius matyt ne paveldo specialistas

  4. Ina

    Tam name gimiau ir givenau. Skaudu labai …

    Reply
    • Inai

      Tai reikėjo nusipirkti ir jį restauruoti

  5. NKVD

    Kokie jie bebūtų, bet įstatymai privalomi visiems . Vienas biznelis – sukurpiami bet kam ir bet kokie popierėliai ir tampa privalu „saugoti”. Visokios baisiai protingos visuomeninės mėgėjų komisijos palaimina. Už tai gauni euriukų. Vėliau dar ateina pas popierėlių sukurpėją – suprojektuok. Dar duoda euriukų. Jei nueini pas kitus – KPD tokia nekompetencija, kad projektavimo procesas trunka metų metus – jokių logiškų kompromisų, kad tik nereikėtų derinti. Kol nerandi būdo….Žinoma ši tvarka ne visiems, pvz. Klasko nieko nereikia saugoti 🙂 , o Minestui truputi reikia. Kitiems -labai reikia. Ir pagaliau – finalinis biznelis – grietinė – už kiek dabar bus parduotas centrinis paštas? Bijau, kad dar tektų ir primokėti, kad kas pasiryžtų „pasiimti” kai sužinos prievoles -tvarkyti, prižiūrėti, nekeisti nieko ir dar ekskursijas viešam pažinimui įleisti (išties yra ką parodyti). O jei vėjas netyčia nupūs? Tada šiukšles išvežei max už 10 000 -20 000 eur.+PVM. Baudelę sumokėjai 300-1500 euriukų, bet tada sklypo vertė jau min ~2 000 000 eur. Aritmetika paprasta. Taip ir čia ir toje Daržų gatvėje. Į miestą mados tokios atėjo ir sąžinė aprimo. O dabar čia visokie A.K žurnalistai vargšui L.Kavaliauskui saugoti trukdo. Bezpredelas.

    Reply
  6. Vėjas

    Teisingai sako, papučiau ir nugriuvo. Viskas pagal sutartį

    Reply
    • Gyventojas

      Mw stame kieme gyvenam.jis sugriuvo perskilo perpuse . Ten kiek supuves jis ir senas…deges ne karta….

  7. KPD cirkas

    Eilini karta iš nieko padaryta tragedija. Kam tie griuvėsiai ? Kiek metų griuvenos buvo nenaudingos ir bet kada galinčios padaryti didelės žalos, o dabar kai galima naudingai išnaudoti plota prasideda „naudingos savybės”. Žodžių žaismas ir iš nieko padarytas cirkas.

    Reply
    • 8

      kazkokia betvarke prasidejo, tai istatymo laikykis tai mokescius visus mokek

  8. Rimas

    Kažkokią daržinę nugriovė ir skandalą iš to bando daryti 🙂

    Reply
    • Aš

      Pritariu

    • O aš

      Nepritariu

  9. Gediminas

    Šaunuoliai. Valykite miestą ir puoškite gražiais pastatais

    Reply
    • Nesvarbu

      O gražūs pastatai tai Jums, įtariu, būtų stiklainiai?

    • KPD cirkas

      O jums spėju nugriuvusios ir keliančios pavojus lūšnos

  10. Martynas

    O varge

    Reply
  11. Joris

    Nemaža Vokietijos miestų senamiesčių su gerokai gerokai vertingesniais nugriautais statiniais po karo atstatyti ir ką? Tie atstatyti miestai mažiau vertingesni? Va geriau susirūpinkime Senojo pašto likimu- jo sunykimas būtų mums visiems tragedija, nei menkaverčių pastatų nugriovimas ir identiškas jų atstatymas, investuotojams kainuojantis gerokai pigiau.

    Reply
  12. Dalia Navickaitė

    p. Kavaliausko vadovaujamą skyrių dėl neveiksmumo reikia likviduoti. Bereikalingas valstybės biudžeto lėšų švaistymas neigalių specialistų užmokesčiui. Negaliu jo įvardinti darbo užmokesčiu, nes darbo visiškai nesimato. Liūdesys ir piktis apima stebint situaciją. Totalus senamiesčio naikinimas. Čia turbūt po e-vizų įvedimo į Kaliningradą. Nuvyko, pasisėmė patirties ir naikina tai kas dar primena Prūsija.

    Reply
    • Kad

      Tiek tas Kavaliauskas tiek tas Juška… Ką buvę esami 30 metų pasakys tą ir darys….

  13. Anonimas

    Klaipeda turi metras ant metro dydzio senamiesti ir tuoj visa nusigriaus 😀 P.S. ka turim sugriaukim, bet Jono baznycia uz 30 mln ir pili uz 40 mln atstatykim….. 😀 Pirma saugokim ka turim o tada pusenkim apie pilis ir bazyncias

    Reply
    • Nesvarbu

      Jeigu nieko naujai nestatyti, tai kaip tada pinigėlius ” įsisavinti”?

    • Anonimas

      O Jūs tą pastatą matėt? Čia Lietuvoj tiek daug saugojamų objektų, kad kažin ar Paryžiuje daugiau rastum. Ar negeriau saugoti ir skirti lėšas ten, kur tikrai yra ką saugoti. Kaip ir skerdėjų g. 2. Stačiakampis pastatas be jokių architektūriniu elementų įtrauktas į saugomus pastatus. Vilniuj komisija išsišaipė, kad Klaipėdoj nebėra daugiau ką saugoti, kad net tokius itraukinėja. Taip ir stovės dar 20 metų apleistos teritorijos.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Nauji daugiabučiai: kaimynai nuogąstauja dėl eismo sprendimų

Verslo planus taip ir nepradėtos eksploatuoti vandentiekio siurblinės vietoje Kretingos gatvėje statyti daugiabučius kaimynai sako sveikinantys, tačiau jiems didelį nerimą ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This