Klaipėdos politikai neskuba viešinti savo interesų (2)

Miestas, Svarbu
Virginija Spurytė
2019-09-25

Net trečdalis Klaipėdos miesto tarybos narių nėra linkę laikytis įstatymo, kuris juos įpareigoja visuomenei atskleisti savo viešuosius ir privačius interesus. Šie politikai trečiadienį turėjo aiškintis Etikos komisijai.

Ją atlikti tyrimą įpareigojo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Martyno Vainoriaus nuotr.

Teisės aktuose numatyta, jog savivaldybių tarybų nariai, davę priesaiką naujai kadencijai, per 30 dienų VTEK turi pateikti viešųjų ir privačių interesų deklaracijas. Konstatuojama, kad net 12 naujos kadencijos Klaipėdos miesto tarybos narių nesilaikė tokios prievolės.

Įstatymui esą nusižengė Arūnas Andriulis, Vidmantas Dambrauskas, Rimantas Didžiokas, Romaldas Idzelevičius, Laima Juknienė, Justina Kunickaitė, Andrius Petraitis, Nina Puteikienė, Lina Skrupskelienė, Jurij Šeršniov, Alvidas Šimkus, Viačeslav Titov. Visi jie buvo pakviesti trečiadienį pasiaiškinti Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisijai, tačiau atvyko vos keli.

„Tokią deklaraciją pildžiau prieš rinkimus ir tikrai nežinojau, kad ją vėl reikia pateikti po priesaikos, todėl ir sėdėjau ramus. Kai jau buvau informuotas pateikti deklaraciją, ją pateikiau birželio 3 dieną, bet nusiunčiau ne į VTEK, o į VRK. Paskui patikslinau. Viskas dėl nežinojimo, labai atsiprašau, kad taip išėjo“, – Etikos komisijai aiškinosi R. Idzelevičius.

Kitokią versiją pateikė L. Skrupskelienė. „Ir žinojau, ir ne pirmą kadenciją esu miesto taryboje, ir kolegoms padėjau užpildyti tas deklaracijas, o savo pamiršau, ar apsiskaičiavau, kada ją pateikti. Net nežinau, kaip pasiteisinti. Kalta, savaitę pavėlavau“, – tvirtino politikė.

Su netikėtomis kliūtimis susidūrė A. Šimkus. Jis teigė, kad deklaraciją pateikė laiku, tačiau buvo nurodęs savo tikrosios darbovietės kodą, o dokumente reikia nurodyti Klaipėdos savivaldybės kodą, todėl deklaracija buvo nepriimta. „Kai pateikiau taip, kaip reikalaujama, paaiškėjo, kad kelias dienas pavėlavau, todėl ir esu tame svarstytinų miesto tarybos narių sąraše. Esu kaltas ir esu kaltas, daugiau nežinau, ką pridurti“, – nesislapstė A. Šimkus.

Dar keli miesto tarybos nariai, kurių elgesį nurodyta ištirti, taip pat veikiausiai supainiojo darboviečių kodus, nes jų pateiktos deklaracijos vėlavo kelias dienas.

Anot Etikos komisijos pirmininko Edmundo Kvederio, miesto tarybos narė J. Kunickaitė į deklaracijas nepateikusių politikų sąrašą įtraukta galimai per neapsižiūrėjimą. Ji deklaraciją pateikė laiku – per 30 dienų po priesaikos. Tiesiog ji prisiekė birželio 20 d., nes keitė kitą miesto tarybos narį, o deklaraciją pateikė liepos 3 d. Matyt, VTEK ją priskyrė politikams, kurie prisiekė balandžio 18 dieną, tad deklaracijas turėjo pateikti iki gegužės 19 dienos. „Galima konstatuoti, kad ji jokio pažeidimo nepadarė“, – teigė E. Kvederis.

Jis pabrėžė, kad Etikos komisija gali priimti sprendimą, nors ir nesulaukė kitų miesto tarybos narių paaiškinimo apie priežastis, kodėl vėlavo pateikti ar net nepateikė deklaracijų. Beje, vienintelis V. Titov yra nepateikęs savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijos, o kiti pavėlavo arba kelias dienas, arba kelis mėnesius.

E. Kvederio teigimu, Etikos komisija ir turi nuspręsti, ar šie politikai, nepateikę ar pavėlavę pateikti savo deklaracijas, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. „Etikos komisija gali konstatuoti, ar pažeidimas yra, ar jo nėra. Kai sprendimas bus priimtas, apie jį turėsime informuoti VTEK, perduoti pateiktus miesto tarybos narių pasiaiškinimus“, – teigė komisijos pirmininkas.

Priimti sprendimą Etikos komisija turėtų kitame posėdyje.

Žymos: | | | | | | | |

Komentarai (2):

Atsakymai į “Klaipėdos politikai neskuba viešinti savo interesų”: 2

  1. Kur Puteikienės atsakymas parašė:

    Nina Puteikienė visur ir visada komentuoja. Kur dabar jos paaiškinimas????

  2. klaipedskas parašė:

    Kažkoks biurokratinis bullshit

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Liberalai kandidatų sąraše pastumdė klaipėdiečius

Liberalų sąjūdis antradienį patvirtino galutinį kandidatų į Seimą sąrašą bei programos gaires. Sąrašo lyderė – partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Taip ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Smarvė niekur nedingo, bet kaltų nerasta

Nors savaitės pradžioje socialiniuose tinkluose pietinėje miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai vėl skundėsi padidėjusia smarve, į antradienį Aplinkos ministro Simono Gentvilo ...
2024-07-10
Skaityti daugiau

Spyglys

Savivaldybės taryba dykai duoną valgo…*

„Opozicija yra atostogose”, – tokį nuosprendį Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus paskelbė prieš savivaldybės Tarybos posėdį ketvirtadienį, kai paaiškėjo, kad nė ...
2024-06-21
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This