Klaipėdos politikai neskuba viešinti savo interesų

Miestas, Svarbu

Net trečdalis Klaipėdos miesto tarybos narių nėra linkę laikytis įstatymo, kuris juos įpareigoja visuomenei atskleisti savo viešuosius ir privačius interesus. Šie politikai trečiadienį turėjo aiškintis Etikos komisijai.

Ją atlikti tyrimą įpareigojo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Martyno Vainoriaus nuotr.

Teisės aktuose numatyta, jog savivaldybių tarybų nariai, davę priesaiką naujai kadencijai, per 30 dienų VTEK turi pateikti viešųjų ir privačių interesų deklaracijas. Konstatuojama, kad net 12 naujos kadencijos Klaipėdos miesto tarybos narių nesilaikė tokios prievolės.

Įstatymui esą nusižengė Arūnas Andriulis, Vidmantas Dambrauskas, Rimantas Didžiokas, Romaldas Idzelevičius, Laima Juknienė, Justina Kunickaitė, Andrius Petraitis, Nina Puteikienė, Lina Skrupskelienė, Jurij Šeršniov, Alvidas Šimkus, Viačeslav Titov. Visi jie buvo pakviesti trečiadienį pasiaiškinti Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisijai, tačiau atvyko vos keli.

„Tokią deklaraciją pildžiau prieš rinkimus ir tikrai nežinojau, kad ją vėl reikia pateikti po priesaikos, todėl ir sėdėjau ramus. Kai jau buvau informuotas pateikti deklaraciją, ją pateikiau birželio 3 dieną, bet nusiunčiau ne į VTEK, o į VRK. Paskui patikslinau. Viskas dėl nežinojimo, labai atsiprašau, kad taip išėjo“, – Etikos komisijai aiškinosi R. Idzelevičius.

Kitokią versiją pateikė L. Skrupskelienė. „Ir žinojau, ir ne pirmą kadenciją esu miesto taryboje, ir kolegoms padėjau užpildyti tas deklaracijas, o savo pamiršau, ar apsiskaičiavau, kada ją pateikti. Net nežinau, kaip pasiteisinti. Kalta, savaitę pavėlavau“, – tvirtino politikė.

Su netikėtomis kliūtimis susidūrė A. Šimkus. Jis teigė, kad deklaraciją pateikė laiku, tačiau buvo nurodęs savo tikrosios darbovietės kodą, o dokumente reikia nurodyti Klaipėdos savivaldybės kodą, todėl deklaracija buvo nepriimta. „Kai pateikiau taip, kaip reikalaujama, paaiškėjo, kad kelias dienas pavėlavau, todėl ir esu tame svarstytinų miesto tarybos narių sąraše. Esu kaltas ir esu kaltas, daugiau nežinau, ką pridurti“, – nesislapstė A. Šimkus.

Dar keli miesto tarybos nariai, kurių elgesį nurodyta ištirti, taip pat veikiausiai supainiojo darboviečių kodus, nes jų pateiktos deklaracijos vėlavo kelias dienas.

Anot Etikos komisijos pirmininko Edmundo Kvederio, miesto tarybos narė J. Kunickaitė į deklaracijas nepateikusių politikų sąrašą įtraukta galimai per neapsižiūrėjimą. Ji deklaraciją pateikė laiku – per 30 dienų po priesaikos. Tiesiog ji prisiekė birželio 20 d., nes keitė kitą miesto tarybos narį, o deklaraciją pateikė liepos 3 d. Matyt, VTEK ją priskyrė politikams, kurie prisiekė balandžio 18 dieną, tad deklaracijas turėjo pateikti iki gegužės 19 dienos. „Galima konstatuoti, kad ji jokio pažeidimo nepadarė“, – teigė E. Kvederis.

Jis pabrėžė, kad Etikos komisija gali priimti sprendimą, nors ir nesulaukė kitų miesto tarybos narių paaiškinimo apie priežastis, kodėl vėlavo pateikti ar net nepateikė deklaracijų. Beje, vienintelis V. Titov yra nepateikęs savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijos, o kiti pavėlavo arba kelias dienas, arba kelis mėnesius.

E. Kvederio teigimu, Etikos komisija ir turi nuspręsti, ar šie politikai, nepateikę ar pavėlavę pateikti savo deklaracijas, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. „Etikos komisija gali konstatuoti, ar pažeidimas yra, ar jo nėra. Kai sprendimas bus priimtas, apie jį turėsime informuoti VTEK, perduoti pateiktus miesto tarybos narių pasiaiškinimus“, – teigė komisijos pirmininkas.

Priimti sprendimą Etikos komisija turėtų kitame posėdyje.

2 Comments

  1. Kur Puteikienės atsakymas

    Nina Puteikienė visur ir visada komentuoja. Kur dabar jos paaiškinimas????

    Reply
  2. klaipedskas

    Kažkoks biurokratinis bullshit

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This