Klaipėdos universiteto projektas Ukrainoje sulaukė populiarumo ir įvertinimo

Švietimas

Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos ir inovacijų mokslo centras bei Kostiuk vardo psichologijos institutas Kijeve kartu vykdo projektą, skatinantį nuo Krymo aneksijos ir konflikto Rytų Ukrainoje nukentėjusių asmenų socializaciją. Jam vadovauja vyriausioji mokslo darbuotoja prof. dr. Ingrida Baranauskienė.

Anot KU pranešimo, projekto metu bus kuriama kompleksinė įveikos sistema, apimanti psichologinę pagalbą, savirealizaciją, adaptaciją, potrauminį stresą, gebėjimą eliminuoti smurtą prieš moteris ir kt. Trejus metus trunkančiame projekte numatytos 28 veiklos. Jame dalyvauja dvi tikslinės grupės: 645 šalies viduje perkelti ar gyvenamosios vietos netekę asmenys bei 267 perkeltos ir smurtą patiriančios moterys.

Vasarą moterys iš Ukrainos dalyvavo Klaipėdoje vykusioje terapinėje stovykloje, lankėsi Klaipėdos universitete.

Teigiama, kad projekto metu kuriama kompleksinės pagalbos sistema pagerins perkeltų ir smurtą patiriančių asmenų socialinę padėtį, padės atstatyti darbingumą, sudarys sąlygas visaverčiam dalyvavimui visuomeniniame gyvenime, darbo rinkoje.

„Šio projekto esmė – panaikinti socializacijos sunkumus, atsiradusius dėl persikėlimo ir patyrus prievartą. Sistema padės visavertei adaptacijai pakitusiomis gyvenimo sąlygomis, formuos atsparumą stresui ir sunkumų įveikimui. Taip pat, pagal atskirus partnerių įsipareigojimus, iki trijų metų vyks individualios psichologinės konsultacijos, veiks pagalbos telefonu linija”, – rašoma pranešime.

Vasarą moterys iš Ukrainos dalyvavo Klaipėdoje vykusioje terapinėje stovykloje, o rugsėjo 9-12 d. Kijeve 90-imčiai į projekto veiklas įsitraukusių nukentėjusių asmenų buvo pravesti terapiniai ir sveikatinimo užsiėmimai.

Anot KU, didelio populiarumo sulaukė biblioterapijos užsiėmimai, vesti gydytojos psichoterapeutės, poetės, Lietuvos rašytojų sąjungos narės, Lietuvos biblioterapijos asociacijos įkūrėjos ir prezidentės doc. dr. Jūratės Sučylaitės.

Ji pasakojo, kad projekto dalyvės po užsiėmimų pajuto įkvėpimą dažniau skaityti.

„Viešnagė Ukrainoje – tai tęsinys pradėtų susitikimų su moterimis, išgyvenusiomis Lugansko ir Donecko karo baisumus. Vasarą Klaipėdoje iš Ukrainos atvykusioms moterims buvo papasakota apie poezijos terapiją, jos pamėgino atlikti vieną kitą užduotį, padedančią išreikšti jausmus ir geriau suprasti savo išgyvenimus, tad mums nuvykus į Kijevą nemažai jų jau žinojo, ką gali poezijos terapija, ir laukė terapinio susitikimo. Moterys labai nuoširdžiai įsijungė į pasiūlytą terapiją, pasiekta gilesnių atsivėrimų, susitaikymo su realybe ir atsipalaidavimo, gyvenimą lengvinančių įžvalgų. Tarp moterų, kurioms teko trauktis iš karo zonos, buvo nemažai profesionalių psichologių. Po užsiėmimų jos tvirtino, kad poezijos terapijos metodus taikys ir savo darbe. Be to, pajutusios įkvėpimą, projekto dalyvės diskutavo apie galimybę Ukrainoje kurti biblioterapijos/poezijos terapijos grupę“, – teigia J. Sučylaitė.

Projekto vadovė I. Baranauskienė tvirtina, kad paremti ukrainiečius sunkią akimirką būtina, nes lietuviai ir patys žino, koks svarbus aplinkinių palaikymas panašiose situacijose.

Viena iš karinio konflikto Ukrainoje liudininkių Svetlana Proskurnya savo asmeninėje socialinių ryšių paskyroje išsakė padėką projekto vykdytojams.

„Gera žinoti, kad kažkam rūpi, labai dėkojame Klaipėdos universitetui ir Kostiuk vardo psichologijos instituto specialistams už pagalbą “, – rašo moteris.

Projektas  „Nuo konflikto Rytų Ukrainoje nukentėjusių asmenų socialinio dalyvavimo skatinimas“ finansuojamas Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos lėšomis Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programai įgyvendinti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Uosto krovos lyderis toliau auga

Klaipėdos konteinerių terminalas (KKT) per pirmąjį šių metų ketvirtį krovos apimtis augino 16,5 proc. – iki 1,67 mln. tonų. Pernai ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This