„Valdančiųjų blaškymasis dėl NPD – smūgis šalies viduriniajai klasei”

Politikų tribūna

Valdančių ketinimas lėtinti, savo pačių anksčiau patvirtintą spartesnį neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) augimą yra prastai užmaskuotas mokesčių didinimas dirbantiesiems. Dėl tokio valdančiųjų blaškymosi, per 2 metus mažiausias pajamas gaunantieji turėtų netekti 360 eurų, o riboto darbingumo asmenys – 240 eurų, tvirtina klaipėdietis parlamentaras Eugenijus Gentvilas.

„Panašu, kad valdantieji taip įsivaizduojamą gerovę apsisprendė kurti didindami mokesčius dirbantiesiems ir suteikdami Vyriausybei platesnius įgaliojimus savo nuožiūra perskirstyti iš mokesčių mokėtojų surinktus pinigus”, – sako Eugenijus Gentvilas.

Trečiadienį Seimo dauguma po pateikimo pritarė „valstiečių“ siūlymui didžiausias pajamas gaunantiems gyventojams vietoje 27  taikyti 32% Gyventojų pajamų mokesčio tarifą, o neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) 2020-2021 m. didinti po 50, o ne po 100 eurų kasmet, kaip buvo planuota ir įstatymu patvirtinta mažiau nei prieš metus.

„Valdančioji dauguma dabartinius pakeitimus siūlo nepraėjus nė metams nuo savo pačių inicijuotos mokesčių reformos įsigaliojimo, kai net nėra duomenų, leidžiančių įvertinti mokesčių reformos rezultatus. Ironiška, kad dėl tokio valdančiųjų blaškymosi, per 2 metus mažiausias pajamas gaunantieji turėtų netekti 360 eurų, o riboto darbingumo asmenys – 240 eurų“, – pranešime spaudai cituojamas Ekonomikos komiteto narys, liberalas E. Gentvilas.

Jis pažymi, kad ilgalaikis NPD didinimas buvo numatytas kaip kompleksinė 2019 m. mokesčių reformos, kurios vienas iš tikslų buvo sustiprinti pamatus formuotis viduriniajai klasei, dalis. Dėl to sprendimas nedidinti NPD, kaip suplanuota mokesčių reformos metu, paveiktų apie 900 tūkst. šalies dirbančiųjų – didžiąją dalį šalies darbo jėgos.

„Panašu, kad valdantieji taip įsivaizduojamą gerovę apsisprendė kurti didindami mokesčius dirbantiesiems ir suteikdami Vyriausybei platesnius įgaliojimus savo nuožiūra perskirstyti iš mokesčių mokėtojų surinktus pinigus. Tokiam žingsniui nepritariame. Juo labiau, kad šiuo atveju dabartinė valdančioji dauguma yra nenuosekli, besiblaškanti – tarsi kojines keičianti savo pačios mažiau nei prieš metus, nepaisant nieko, priimtus sprendimus“, – pažymi parlamentaras.

E. Gentvilas atkreipia dėmesį į tai, kad per pastaruosius penkerius metus Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą Seime siūlyta keisti 75 kartus, buvo priimta 18 jo pakeitimų. O pagrindiniai mokesčius nustatantys įstatymai parlamente per tą patį laikotarpį buvo pakeisti daugiau nei 120 kartų.

Parlamentaro manymu, Seimo daugumos sprendimas stabdyti NPD didinimą taip pat galėtų padidinti „šešėlinį“ darbą mažų pajamų grupėje, ypač – sulėtėjus ekonomikos augimui, ką naujausiose makroekonominėse prognozėse ir skelbia ir Finansų ministerija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

ELTA

Eugenijus Gentvilas įspėja dėl galimo konflikto po prezidento rinkimų

Antrosios kadencijos poste siekiančio šalies vadovo Gitano Nausėdos pergalė gali atnešti dar nematytų problemų dešiniųjų Ministrų kabinetui ir jo vadovei ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

ELTA

R. Žemaitaičio teisinės neliečiamybės klausimas gali ir nusikelti

Pirmadienį prasidėsiančios neeilinės Seimo sesijos metu planuojama svarstyti ir antisemitizmu kaltinamo parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio, kandidatavusio į Klaipėdos merus, teisinės neliečiamybės ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This