Verslo organizacijos šimtmečiui – ir ženklas, ir pažadai

Fotoreportažai, Miestas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Šimtmetį spalio 1-ąją švenčiantys Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai įamžino savo ištakas. Antradienį uostamiestyje atidengtas atminimo ženklas, skirtas paminėti Klaipėdos krašto prekybos rūmų 100 metų jubiliejų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Danės skverelyje priešais miesto rotušę pastatyta nerūdijančio plieno atminimo lenta, pritvirtinta ant kojos. Lentoje išgraviruotas užrašas, jog „šioje vietoje nuo 1919 m. veikė Klaipėdos krašto prekybos rūmai“.

Atminimo lentoje yra ir QR kodas, kuris norinčiuosius nuves į interneto svetainę, o joje bus pateikta visa istorija ir informacija apie dabartinę Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai veiklą. Siekiama, kad informacija būtų ne tik lietuvių, bet ir vokiečių kalba. Pasirinkta vieta – skveras prie Danės upės priešais miesto rotušę, istorikų nuomone, yra tinkama, nes šioje vietoje stovėjo Prekybos rūmų pastatas, dar vadintas Klaipėdos birža.

„Ši vieta yra simbolinė. Kai dar laksčiau trumpomis kelnėmis, o tai buvo apie 1960 metus, šioje vietoje dar buvo Klaipėdos biržos griuvėsių, o tarp jų veikė ir fontanas. Deja, pastato net liekanų nebeliko, bet mes sėkmingai tęsiame Klaipėdos krašto prekybos rūmų veiklą. Mes sėkmingai atstovaujame ir atstovausime verslui, rasime bendrą kalbą su valdiškomis institucijomis ir užsienio partneriais“, – atminimo ženklo atidengimo ceremonijoje sveikinimo žodį tarė Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Vladas Pleskovas.

Jo teigimu, pasaulyje veikia apie 13 tūkst. prekybos rūmų. „Šis įspūdingas skaičius tik rodo organizacijos jėgą ir mes esame jos dalis“, – kalbėjo V. Pleskovas.

Pasiūlymą būtent atminimo ženklu įamžinti reikšmingą datą pateikė Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariai.

„Mes į juos kreipėmės ir prašėme išsakyti idėjų, kaip įamžinti Klaipėdos krašto prekybos rūmų šimtmetį. Dažniausiai siūlyta idėja ir buvo atminimo ženklas“, – tvirtino Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų direktoriaus pavaduotoja Vida Kažuro.

Miesto taryba tokio atminimo ženklo atsiradimui pritarė rugsėjo 26 dieną.

„Džiaugiamės, kad pavyko viską stebuklingai greitai suderinti ir ženklą atidengiame būtent jubiliejaus dieną“, – pabrėžė V. Kažuro.

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR) yra didžiausia Vakarų Lietuvoje verslo savivaldos organizacija, vienijanti 230 įmonių.

Į Prekybos rūmus Klaipėdos pirklių korporacija buvo pertvarkoma remiantis Prūsijos 1897 m. įstatymo redakcija. Ji suteikė Prekybos rūmams juridinio asmens statusą ir naujų funkcijų, tarp kurių buvo ir ekspertų prisaikdinimas, produktų kilmės sertifikatų išdavimas, rūmai turėjo prisidėti pildant prekybos registrą. Pati reorganizacija įvykdyta 1919 m. rudenį. Spalio 1-ąją Pirklių korporacijos taryba priėmė Reorganizavimo statutą ir Prekybos rūmų rinkimų statutą. Kitą dieną už šiuos dokumentus neeiliniame susirinkime balsavo Pirklių korporacija. Klaipėdos krašto prekybos rūmų (vok. Handelskammer Memel) veiklos teritorija apėmė Klaipėdos miesto ir Klaipėdos bei Šilokarčemos kaimiškąsias apskritis.

Taip KPPAR, kurie yra Klaipėdos krašto prekybos rūmų tąsa, yra seniausia verslo savivaldos organizacija dabartinės Lietuvos teritorijoje.

Martyno Vainoriaus  nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”104922,104923,104924,104925,104929,104932,104931,104930,104921,104928,104927″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

2 Comments

  1. Spurytei

    Dangės upė

    Reply
    • Tik

      Jei mokėtumėt vokiškai, tai žinotumėt, kad vokietkalbiai klaipėdiškiai pavadinimą tarė Danjė, bet jokiu būdu ne Dangė.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Turizmo verslui - galimybė gauti ES paramą

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su partneriais iš Italijos, Danijos, Portugalijos ir Slovėnijos dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamame ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Verslas

Vyks konferencija verslui tvarumo tema

Ketvirtadienį, kovo 7 d., nuo 10 val. Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai ir juose veikiantis Europos įmonių tinklas (Enterprise ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This