Kilo į kovą už Svijanę

Miestas, Svarbu

Naujoji Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija nepakluso Valstybinės lietuvių kalbos komisijos rekomendacijai šalia Liepojos gatvės esantį ežerą pavadinti Žvejonės vardu.

Anot Kęstučio Demerecko, Svijanės ežeras istoriniuose dokumentuose pirmą kartą minimas 1503 metais, kai Memelio miestiečiams reikėjo patvirtinti Hanso von Tiefeno dovanotus miestui 14 ūbų žemės. Šis ežeras, tuomet vadintas Schweyaneschen See, buvo viena iš miestiečių žemės ribų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dar 2017-ųjų balandį praėjusios kadencijos komisija nusprendė pritarti Šilojų seniūnaičio Aurimo Mockaus prašymui vietoje klaidingai iki tol vartotojo Mumlaukio pavadinimo sugrąžinti šiam ežerui autentišką Svijanės pavadinimą. Tačiau pasirodo, kad ežeras vis tiek iki šiol oficialiai yra bevardis ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija komisija rekomendavo Klaipėdos savivaldybės administracijos Geodezijos ir GIS skyriui jį pavadinti Žvejone. Esą jos vardyno ekspertų vertinimu Svijanė ar Svijonė yra netinkamai atkurtos iš užrašymų vokiečių kalba formos. Dėl Žvejonės bent kaip upėvardžio abejonių nėra, tad ta pati vardo forma esą tinkama ir ežerui.

Komisija prie savo rašto kaip priedą pridėjo Lietuvių kalbos instituto profesorės Dalios Kiseliūnaitės išvadas dėl šio ežero vardo. Anot jos, „kiekvieną kartą susidūrus su svetimtaučių užrašytais vietovardžiais, reikia būti apdairiam ir kritiškam, tikrinti viską – ne tik kartografiją, bet ir pačios kalbos, tarmės, rašybos raidą, ir ypač svarbu ieškoti liudijimo gyvojoje kalboje”. Anot profesorės, atstatyti junginio su šaknimi sv nėra jokio pagrindo.

Į tokią Valstybinės lietuvių kalbos komisijos rekomendaciją ir D. Kiseliūnaitės argumentus gana karštokai sureagavo savivaldybės komisijos posėdyje sudalyvavęs kraštotyrininkas Kęstutis Demereckas. Jis išdėstė net devynis argumentus, kodėl nepritaria tokiai nuomonei.

Pirmiausia jam kliuvo tai, kad kalbos komisija remiasi vienintele D. Kiseliūnaitės išvada, kuri esą yra tendencinga, nukreipta prieš vokiečių kultūrą ir primena sovietinius laikus, kai neva vokiški pavadinimai buvo keičiami į lietuviškus.

K. Demerecko nuomone, toks pavadinimo keitimas „suardytų seniausią vakarų baltų vandenvardžių sluoksnį” ir peržengtų labai pavojingą vardažodžių keitimo ribą ir galbūt ateityje jau reikės atsisakyti Melnragės, Purmalių ir kitų kuršiškų vardų. Anot jo, Svijanė yra blizganis, švytintis ežeras, turintis atitikmenų latvių ir prūsų kalbose.

Nors savivaldybės komisijos narys, kalbininkas prof. Albinas Drukteinis akcentavo, jog kalbos komisija rėmėsi išaiškinimais ir Svijanė prieštarauja užrašymo reikalavimams, dauguma kitų jos narių buvo linkę palaikyti K. Demerecko siūlymą susilaikyti nuo pavadinimo keitimo.

„Lietuviškoje spaudoje niekada nerasti kuršiško pavadinimo”, – apie senesnius rašytinius šaltinius sakė komisijos narys, istorikas Vasilijus Safronovas.

Galiausiai buvo nutarta šio klausimo svarstymą atidėti iki bus gautos dar bent vienos eksperto išvados.

1 Comment

  1. Svajonė

    tik ne žvejonė. kažkoks absurdas, toks pasiilgto sovietinio žuvies restorano pavadinimas buvo

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Plaukti per Ramųjį vandenyną besiruošiantis klaipėdietis pradeda naują etapą

43-iejų keliautojas, visuomenininkas ir karys savanoris Aurimas Mockus, rudenį vienas, be pagalbos ir sustojimų valtimi nusprendęs irtis per Ramųjį vandenyną, ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This