Politikai auklėjo valdininkus: savivaldos įmonės – ne melžiamos karvės

Politika, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės valdininkai iš kai kurių miesto politikų gavo pylos už tai, jog užsimojo iš valdiškų įmonių išpešti kuo daugiau pinigų, o dėl to esą kenčia klaipėdiečiai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Užkliuvo dividendų dydis

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog Klaipėdos savivaldybė administraciją pirmą kartą savo įmonėms surašė vadinamuosius akcininko lūkesčius, nes tai padaryti įpareigojo teisės aktai. Tokiems akcininko lūkesčiams jau pritarė miesto tarybos kolegija, tačiau juos panoro nagrinėti ir Finansų ir ekonomikos komitetas. Jo nariai trečiadienį vykusiame posėdyje žėrė priekaištus.

Lūkesčiai sudėlioti pagal tris esminius kriterijus – veiklos principai, tikslai ir finansinio efektyvumo rodikliai. Būtent finansiniai lūkesčiai politikams ir sukėlė daugiausia klausimų.

Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkui Aidui Kaveckiui nepatiko, jog bendrovė „Klaipėdos energija“ tik 50 proc. savo pelno turi skirti investicijoms, o kitus 50 proc. išmokėti kaip dividendus.

„Keistoka, kai norima gauti 50 proc. dividendų, o nuostoliai šilumos trasose yra labai dideli. Trasos kiauros, o pinigai byla į kišenę. Todėl siūlau dividendus sumažinti iki 30 proc., o likusius 20 proc. nukreipti į šilumos trasų rekonstrukciją, kad sumažintume nuostolius“, – siūlė A. Kaveckis.

Tačiau Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė patikino, jog to padaryti neįmanoma, nes prieš 20 metų buvo pasirašyta akcininkų sutartis, taip „Klaipėdos energijai“ pritraukta privačių investicijų, o joje numatoma, kad 50 proc. pelno skiriama dividendams. „Prieš 20 metų tas privatus investuotojas investavo, o dabar bendrovė yra kaip melžiama karvė – ją melžia, bet daugiau niekuo neprisideda“, – piktinosi A. Kaveckis.

Komiteto narys Arvydas Vaitkus stebėjosi, jog visoms savivaldybės įmonėms yra nustatyta vienoda dividendų norma – po 50 proc. „Kodėl tas dydis yra fiksuotas? Gal kartais įmonei reikia palikti lėšas, kad susitvarkytų ir neskriaustų miestiečių“, – samprotavo A. Vaitkus.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, jog toks dividendų dydis nustatytas, nes savivaldybė iš savo įmonių tikisi finansinės grąžos.

„Be to, ne visoms įmonėms yra nustatytas 50 proc. dividendų dydis. Bendravome su visomis įmonėmis. Pavyzdžiui, „Klaipėdos vanduo“, „Klaipėdos autobusų parkas“ pristatė savo įgyvendinamus investicinius projektus, todėl numatyta, kad dabar jos galės mokėti mažiau dividendų, o kai projektai bus baigti, tik tada 50 proc. Kitos įmonės informacijos apie savo investicinius projektus nepateikė, todėl joms ir suformuotas lūkestis – 50 proc. dividendų“, – aiškino E. Simokaitis.

Kviesis ant kilimėlio

A. Vaitkui taip pat užkliuvo, jog bendrovės „Naujasis turgus“ numatytas bendrasis pelningumas yra labai didelis. „Naujajame turguje yra apiplėšinėjami smulkieji verslininkai. Pats lankausi turguje, bendrauju su prekiautojais ir matau, kaip jie beveik verkia, nes neišgyvena dėl per didelių rinkliavų. O „Naujasis turgus“ dirba labai pelningai. Gal geriau mažesnis pelningumas, bet nereikėtų skriausti smulkiausių ir sunkiausiai gyvenančių žmonių?“ – retoriškai klausė A. Vaitkus.

E. Simokaitis pabrėžė, jog savivaldybėje nėra gauta skundų, kad turguje yra per didelės rinkliavos. „Turgus, nors jį valdo savivaldybės įmonė, veikia rinkos sąlygomis, taip nustatomos ir prekybos vietų kainos“, – teigė Turto skyriaus vedėjas.

Komiteto narys Vytis Radvila akcininko lūkesčius parengusius valstybės tarnautojus vadino kamikadzėmis.

„Perskaičiau ministerijų pateiktus akcininko lūkesčius savo įmonėms. Jie tokie aptakūs, kalbama apie nieką. O jūs nuėjote sudėtinguoju keliu, įvardijote rodiklius, parodėte ambicijas“, – už pilotinį projektą atsakingus valdininkus gyrė V. Radvila.

Komiteto nariai, negalintys daryti įtakos akcininko lūkesčių formulavimui, nusprendė į posėdžius kviestis visų savivaldybės įmonių vadovus ir valdybos pirmininkus, kad jie papasakotų, kaip gerina bendrovių veiklą, kuri yra labai svarbi klaipėdiečiams. Pirmieji ant kilimėlio bus iškviesti „Klaipėdos energijos“ vadovai.

Be to, nuspręsta, jog kitais metais formuluoti akcininko lūkesčius turėtų ir Finansų ir ekonomikos komiteto nariai. A. Špučienė tikino, kad teisės aktai reikalauja, jog politikai šiame procese nedalyvautų, kad yra parengta tvarka, kaip rašyti tuos akcininko lūkesčius. „Tvarką pakeisime“, – buvo įsitikinęs A Kaveckis.

Turi dirbti geriau

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog veiklos principai visoms savivaldybės įmonės formuojami vienodi – viešo intereso viršenybė, skaidrumas, modernumas. Tikslai keliami konkrečiai kiekvienai įmonei – tokie, kurie reikšmingi ir pačiai įmonei, ir savivaldybei kaip akcininkei.

„Klaipėdos vandeniui“ nurodoma didinti vartotojų skaičių, gerinti paviršinių nuotekų infrastruktūrą, išlaikyti ir gerinti vandens kokybę, investuoti į kvapų mažinimo projektus.

„Klaipėdos energija“ įpareigojama didinti atsinaujinančio kuro dalį, prijungti daugiau vartotojų, mažinti šilumos nuostolius trasose.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) turėtų mažinti atliekų kiekį sąvartyne, užtikrinti vietinės rinkliavos surinkimą, investuoti į kvapų mažinimo priemones.

„Klaipėdos autobusų parke“ savivaldybė nori matyti kuo daugiau ekologiško kuro autobusų, kad įmonė nuolat gerintų klientų aptarnavimo kokybę, įrengtų ekologiško kuro infrastruktūrą, dalyvautų ir komunalinių paslaugų konkursuose.

„Gatvių apšvietimas“ turėtų atnaujinti tinklus, diegti modernias apšvietimo sistemas, užtikrinti šviesoforų monitoringą.

Abiem turgums keliamas tikslas didinti prekybininkų skaičių, o viešajai pirčiai (bendrovė „Vildmina“) – didinti klientų apsilankymų srautus, bandyti plėsti paslaugų asortimentą.

„Debreceno vaistinei“ nurodoma didinti vaistų gamybą, jų įvairovę.

Kitais metais savivaldybė savo įmonėms formuluos naujus lūkesčius.

KOMENTARAS

Vitalijus Žuta, „Fortum Heat Lietuva” generalinis direktorius 

Mes „Klaipėdos energijos” akcijas perpirkome iš Vokietijos kompanijos, akcininkų sutartis nebuvo smarkiai keista. Investavus reikia gauti grąžą. 50 procentų yra normali praktika. Abi pusės, abu akcininkai gauna grąžą. Be to, mes irgi mokame dividendus – „Klaipėdos energija” gauna dividendus nuo 5 procentų „Fortum Klaipėda” akcijų. Kartais jie ir kur kas didesni būna.

7 Comments

  1. Julius

    Kada A. Špučienė bus išgrūsta lauk (į pensiją). Visažinė finansininkė. taip gerai valstybinius finansus tvarkė, kad L. Makūnas net privalėjo A.Špučiui karjerą pažadėti. Pažadėjo ir padarė.

    Reply
  2. Simona

    Ko nori finansų komitetas iš KE ? Dividentų ar investicijų į tinklus. Į tinklus investicijos daromos pagal Tarybos patvirtintą planą. Daugiau nei 50 % atnaujintos ne iš mokesčių mokėtojų , bet EU paramos. Padėtis viena geriausių Lietuvoje. KE Dividentų savivaldybei moka daugiausia. Taip ir nesupratau finansų komiteto nuostatų. Manau kad garbingi vyrai nelabai susipažinę su padėtim, bet juk reikia kažką svarbaus pasakyti.

    Reply
  3. Dovidas

    Pagaliau. Pagaliau pramušti ledai kurie tvirtai laikosi savivaldybėje jau 20 m. Tai, kad savivaldybes įmonėse kurios yra svarbiausios klaipėdiečių gyvenime iki šiol yra stagnacija, neskaidrus jų darbas pasakė pati Finansų ir turto depart. ilgametė vadovė A. Špučienė -„.. prieš 20 m. buvo pasirašyta akcininkų sutartis ” ir kt.
    JI pati dirba savivaldybejė daugiau kaip 20 m. o jos vyras „Kl. vanduo” ( dabar laik. direktorius. Džiaukimės kad jau saviv. Taryboje yra specialistų, suvokiančių , suprantančių sav. įmonių darbus. Kokia laimė kad turime A. Vaitkų, A,Kaveckį ,kt kurie drąsiai atvirai išsakė, pagaliau tą betvarkę… Dabar reiktų jiems palinkėti nesustoti. PADĖKITE KLAIPĖDIEČIAMS ! Atkreipkite dėmesį į jau suformuotas sav. įmonių VALDYMAS…
    Viena

    Reply
  4. Smagu skaityti

    kaip dirba komitetas ir Vaitkus ir Kaveckas kalba argumentuotai .

    Reply
    • Julius

      Todėl kad suprantantys žmonės kalba. Parodykite vaikinai ką galite. Pakelkite Klaipėdą iš pelenų. Grūskite Špučienes, Simonavičiutes lauk. Tikėkimės, kad nebeleis seniams nomenklatūrininkams pūstis visų klaipėdiečių sąskaita. O mero tikrajį veidelį pamatėme..

  5. O taip

    Už Klaipėdą kuria didžiuojamės 🙂 Yra peticija Grubliausko atstatydinimui, nebūk abėjingas pasirašyk. Peticijos lt

    Reply
    • Virginija Spurytė

      įdomu, bet nerandu tokios peticijos. Įmeskit nuorodą.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This