Lėbartų kapinėse – konfliktai ir dėl pušelių, ir dėl lietaus

Miestas, Svarbu

Amžinojo poilsio vietoje nerimsta gyvųjų konfliktai. Artimųjų kapus Lėbartų kapinėse prižiūrinčius klaipėdiečius dažnai piktina tai, kad esą gretimi kapai tvarkomi be leidimų.

Klaipėdietės jau 20 metų prižiūrimas kapas esą pradėjo skęsti dėl greta esančios kapavietės rekonstrukcijos.

Klaipėdietė Viliutė Bochnig jau 20 metų prižiūri Lėbartų kapnėse esančią kapavietę, kurioje palaidoti jos brolis, mama ir vyras. „Stengiausi, jog kapavietė atrodytų kuo gražiau, todėl jau seniai prie jos pasodinau kalnų pušeles. Patikėkite, kaip nustebau, kai vieną dieną jų neberadau. Maždaug 80 centimetrų aukščio pušelės, kurios buvo pasodintos prie paminklo, tiesiog dingo, neliko nė ženklo apie jų egzistavimą“, – piktinosi moteris.

Ji įtarė, kad dėl pušelių dingimo galima kaltinti gretimos kapavietės prižiūrėtojus, nes neseniai pradėta šios kapavietės rekonstrukcija.

„Akivaizdu, jog kapavietė bus gerokai didesnė nei iki šiol, nes klojamos plytelės ir už kapo ribų. Matyt, mano pušelės tokiai plėtrai trukdė, todėl jos paslaptingai dingo“, – svarstė V. Bochnig.

Prie kapavietės (kairėje pusėje) augusios pušelės dingo taip, kad neliko jokių pėdsakų, kad jos čia būtų buvusios.

Ji dėl pušelių vagystės kreipėsi į uostamiesčio policiją, parašė pareiškimą. „Tačiau iš pareigūnų gavau atsakymą, kad ikiteisminis tyrimas nebus pradėtas, esą nenustatytas joks nusikaltimas. Pareigūnai manęs tik paklausė, ar nekonfliktuoju su kaimynais, patarė pačiai aiškintis“, – teigė pašnekovė.

Ją itin suglumino greta esančios kapavietės rekonstrukcija, dėl kurios ji kreipėsi ir į Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyrių. Moteris įtaria, jog kapavietė tvarkoma nelegaliai, kad ji „išlįs“ iš savo ribų ir „užlips“ ant gretimo kapo.

„Jau dabar akivaizdu, kad kaimyninė kapavietė užims didesnį plotą, juk visi matome, kaip klojamos plytelės. Be to, ta kapavietė dar bus paaukštinta, todėl lietaus vanduo užlies mano artimųjų kapus. Todėl ir kreipiausi į Kapinių priežiūros skyrių, kad tokia rekonstrukcija būtų sustabdyta. Nesuprantu, kaip galima pritarti tokiai rekonstrukcijai. Ar ji su kuo nors derinta? Ar gauti visi reikalingi leidimai?“ – klausė V. Bochnig.

Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė aiškino, jog kapavietės statiniams jokie leidimai nereikalingi. „Žinome tą situaciją, šiuo metu atliekame tyrimą, nes gavome skundą. Pasikvietėme rekonstruojamą kapavietę prižiūrinčius žmones, norime išgirsti jų pasiaiškinimą. Tačiau kapavietės matavimus jau atlikome. Nustatėme, kad kapavietės ir po rekonstrukcijos „neišlįs“ iš savo ribų, todėl bent kol kas nefiksavome jokių pažeidimų, todėl nėra tikslo stabdyti darbų“, – aiškino Z. Stankienė.

Ji pabrėžė, jog vienintelis reikalavimas kapaviečių sutvarkymui yra toks, kad visi darbai turi vykti kapavietės ribose, jokie kiti leidimai nei paminklo pastatymui, nei plokščių paklojimui nereikalingi.

„Tarp minėtos moters prižiūrimos kapavietės ir tos, kuri tvarkoma, net tada, kai darbai bus baigti, išliks apie 50 cm atstumas, taigi, nėra jokių pažeidimų. Taip, kapinėse yra problema dėl lietaus. Kapinėse ne visur yra drenažas, todėl kai kurie kapai po lietaus būna apsemti. Tačiau šioje vietoje tiesiog yra toks reljefas, kad vienas kapas yra aukščiau“, – teigė Z. Stankienė.

Ji patikino, kad tyrimas dėl kapavietės sutvarkymo bus baigtas ir išvados pateiktos V. Bochnig.

Z. Stankienė neslėpė, jog kapinėse konfliktai tarp gyvųjų yra labai dažni. Pagrindinė jų priežastis – kapaviečių tvarkymas, kai kaimynams atrodo, kad tvarkytojai išlenda iš ribų.

„Žmonės skundžiasi, kad takeliai paliekami per siauri, kad purvu užteršiamos gretimos kapavietės. Reikia suprasti, kad vykstant tvarkymo darbams purvo neįmanoma išvengti, kaip ir kasant kapo duobę. Visiems linkėčiau daugiau pakantumo ir supratingumo“, – sakė Kapinių priežiūros skyriaus vedėja.

2 Comments

  1. Kapinių

    tema iš ties senai verta dėmesio. Tik aišku, ne dėl pušelės. Kapinės tai kažkoks lietuvio valstiečio kūrybinio, galios ir dievai žino ko vorkšopas (angl. workshop). Kiekvieno kapelio savininkai stengiasi kuo „gražiau” , mandriau, protingiau pagerbti išėjusį. Kiekvienas bando savo pusę takelio apie savo kvadratus išsigrįsti savaip. Dažnas valdas plečia ryžtingai. Vėliau vieni žolės imitacijas kloja, kiti užbetonina ar užakmenina aklinai – bus ramiau. Praeinant tik žiūrėk, kad koja kur neužkliūtų ir sprando nenusisuktum. Na, o jei eini su vaiku – nepasisekė. Ašarų bus garantuotai. Kaip jas prižiūrėti – organizuotai net žolės nenupjausi. Bet yra administracija, kažkokios taisyklės? Va- kažkam prireikė pušelės, dingo gvaltas ant viso svieto. Bet ji užaugs į didelį medį. O jei aš esu didis patriotas ir noriu ąžuolo, o kitas kukurūzų?

    Reply
  2. Be reikalo nervuojates

    Sakoma-nereikia gyventi dėl mirusiųjų, o dėl tų kurie mus myli 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

Naujos vietos Klaipėdos kapinėms paieška: rengs dar vieną galimybių studiją (atnaujinta)

Panašu, jog buvęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas buvo teisus, prieš metus teigęs, jog klaipėdiečių palaikų laidojimui skirtos naujos vietos ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Miestas

Asfaltuos Lėbartų kapinių takus

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais išasfaltuoti Lėbartų kapinių, Klaipėdos rajone, takelius. Šiems darbams numatoma skirti apie 40 tūkstančių eurų.  ...
2023-08-01
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Ar išgelbės kremavimo paslaugos nuo naujų kapinių poreikio?

Nors pagal galiojančius teisės aktus vienerioms kapinėms skiriamas plotas negali viršyti 40 hektarų, šiuo metu didžiausios uostamiesčio Lėbartų kapinės jau ...
2022-11-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This