Kyšiams neatsispyrė dėl silpnumo?

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Klaipėdos teritoriniame padalinyje kyšiai buvo brukami medikams per jėgą, o šios tarnybos garaže alkoholis liejosi laisvai – čia kartu su darbuotojais nuolat uliavojo ir pašaliniai asmenys.

Tokį vaizdą buvo galima susidaryti, antradienį Klaipėdos apygardos teisme išklausius dviejų teisiamųjų parodymus nagrinėjamoje beprecedentėje korupcijos byloje.    

Paklaustas, ar pripažįsta jam pateiktus kaltinimus kyšininkavimu, M. Gylys sakė: „ Dėl pinigų sutinku, dėl neteisėtų veiksmų – ne”. Palmiros Mart nuotr.

„Kiek kartų esu sakęs – žmogau, ką darai, tau ir taip priklauso (nedarbingumas – aut. pst,). Bet jūs, daktare, labai geras”, –  kaip neva per jėgą buvo brukami kyšiai, teismui pasakojo vienas iš teisiamųjų, buvęs minėto padalinio skyriaus vedėjas Mindaugas Gylys.

Teisėjos paklaustas, ar pripažįsta jam pateiktus kaltinimus kyšininkavimu, M. Gylys sakė: „Dėl pinigų sutinku, dėl neteisėtų veiksmų – ne”. Esą būtų nelogiška neigti slapta STT darytus vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip paliekami vokeliai su pinigais, tačiau dėl to jo veiksmų esą negalima laikyti neteisėtais.

Neva atitinkami nedarbingumo lygiai daugeliu atveju žmonėms vis tiek būtų buvę nustatytai, bet ligoniai vokelius su pinigais brukte brukavo, norėdami atsidėkoti. Buvęs NDNT darbuotojas apgailestavo, jog STT nepateikė vaizdo įrašų tais atvejais, kai esą „žmonės su pinigais būdavo varomi lauk”.

Klausiamas prokuroro apie konkrečius atvejus, M. Gylys teigė jų neprisimenąs, tik patvirtino, jog ankstesniuose posėdžiuose apklausti liudytojai, prisipažinę davę pakišas, nemelavo. Jis teigė per jėgą brukamiems kyšiams negalėjęs atsispirti dėl savo charakterio silpnumo, tačiau sakė, jog šie pinigai sudarė labai nežymią jo gaunamų pajamų dalį.

Medikas patvirtino jo kolegos, iki šiol vienintelio likusio dirbti NDNT Algimanto Gabrialavičiaus parodymus esą jo jam perduoti 100 eurų buvęs ne kyšis, o grąžinta skola, kurią jis net buvo pamiršęs – neva darbuotojai dažnai vieni iš kitų skolindavęsi pinigų. Bet M. Gylys negalėjo atsakyti į prokuroro klausimą, kodėl tariamos skolos grąžino metu medikai tarpusavyje kalba apie kažkokią Dianą ir mini skaičius 30 ir 50.

Užtat medikas patvirtino dar vieno teisiamojo, kaltinamo kyšio davimu, Alekso Rokanskio parodymus, kad jam duoti jo pinigai buvę už parduotas progines monetas.

Pats A. Rokanskis parodymus teismui davė linksmai nusiteikęs ir net šmaikštaudamas. Jis prisipažino esąs gerai pažįstamas su M. Gyliu bei buvęs pažįstamas su NDNT Dokumentų valdymo skyriaus vedėjos Reginos Intienės, teisiamos šioje byloje, amžiną atilsį vyru. Su jais bei tarnybos vairuotoju A. Rokanskis prisipažino ne kartą girtavęs NDNT garaže.

„Aš nuėjau ir vėl prisigėriau ir – viso gero”, – apie artimus santykius su tarnybos darbuotojais pasakojo A. Rokanskis. Teisiamasis teigė renkąs progines monetas ir šia aistra užkrėtęs M. Gylį, kuris iš jo ne kartą tokių monetų buvo įsigijęs. Tad jam kaip kyšis byloje traktuojami M. Gyliui perduoti 150 eurų esą ir yra pinigai už parduotas monetas. Kartu jis neneigė konsultuojąs žmones, patardamas, kokių dokumentų jiems reikia nedarbingumui nustatyti. Jis esą tik paklausęs daktaro, kodėl vienai moteriai nebuvo nustatyti specialieji poreikiai.

Pats M. Gylys, paklaustas, ar gavo kyšį iš A. Rokanskio, atšovė: „Jis ne toks bagotas, kad mėtytųsi pinigais”.

Šioje byloje teismas jau baigė visų liudytojų bei specialistų apklausas ir įpusėjo apklausti teisiamuosius. Tačiau dėl didelio proceso dalyvių skaičiaus ir jų užimtumo baigti bylos nagrinėti iki naujųjų metų teismui nepavyks: prokuroras ir advokatai po posėdžio bandė suderinti tolimesnių posėdžių datas ne tik kitą mėnesį, bet ir kitų metų sausį.

4 Comments

  1. JUSTE

    KODEL STT NEUZSIIMA SAKALIENES IR DUDOS VEIKLA.

    Reply
  2. SAULIUS

    VYRAI LAIKYKITES. NESKILKITE>

    Reply
  3. Dalia

    Ačiū Dievui invalidumą gavau Kaune ir be jokių kyšių. Kokia supuvusi turi būti šių daktarų moralė.

    Reply
  4. Lina

    Kompetencija? Niekas nekaltas kaip visada.Didesnių patyčių kaip šitoj įstaigoj neteko patirti niekur.Išėjus,norėjosi pradanginti šituos ,,gydytojus,, ilgam,bet velnio jėga nemiršta,ji priima kitus pavidalus,neįveikiama…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Už kyšius neįgalumą suteikdavę buvę tarnautojai neteks ir nemažai įgyto turto

Lietuvos apeliacinis teismas, antrą kartą apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo dėl korupcinio ...
2023-06-14
Skaityti daugiau

Veidai

Iš Kūlupėnų kilęs solistas Vilius Trakys žemaičių tarmės nepamiršta

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistas bosas Vilius Trakys į profesines viršukalnes kopia sąžiningai palaikydamas tiek fizinę, tiek vidinę pusiausvyrą. Jis ...
2022-05-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neįgalumą už kyšius nustatinėjusiems medikams išsisukti nepavyko: pinigines teks pakratyti dar labiau

Ir apeliacinės instancijos teismas konstatavo, jog Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Klaipėdos teritoriniame padalinyje tam tikrais atvejais neįgalumas buvo ...
2021-06-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This