Nuo smarvės kenčiantys klaipėdiečiai prašo ištirti jų sveikatą

Miestas, Svarbu

Pietinės miesto dalies gyventojai, dešimtmetį kenčiantys nemalonius kvapus, nenuleisdami rankų siekia, kad jų gyvenimo kokybė pagerėtų. Klaipėdiečiai reikalauja, kad būtų atliktas išsamus tyrimas, kuris atsakytų į klausimą, kaip smarvė kenkia sveikatai. Politikai tokio prašymo kol kas neatmetė.

Palmiros Mart nuotr.

Pietinės miesto dalies gyventojai kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės Peticijų komisiją. Jie prašė, kad pateiktas kreipimasis būtų pripažintas peticija. Rašte klaipėdiečiai reikalauja, jog būtų atlikta išsami Klaipėdos miesto gyventojų sveikatos būklės analizė bei tyrimas apie oro taršos poveikį gyventojų sveikatai.

Klaipėdiečiai taip pat reikalauja, jog Dumpiuose nebebūtų planuojamos jokių įmonių, galinčių daryti poveikį aplinkai, statybos.

Be to, prašoma, kad Klaipėdos savivaldybės administracijoje būtų įsteigtas etatas, įdarbintas žmogus, kuris visą parą septynias dienas per savaitę registruotų gyventojų skundus dėl smarvės.

Rašte Peticijų komisijai iš viso išdėstyti aštuoni reikalavimai. Tačiau Peticijų komisija šio rašto nepripažino peticija ir pasiūlė jį nagrinėti Sveikatos ir socialinių reikalų bei Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetams.

Politikams pasiūlyta ypač atkreipti dėmesį į prašymą atlikti klaipėdiečių sveikatos būklės monitoringą ir tyrimą apie oro taršos poveikį sveikatai.

Tokio prašymo sulaukę Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai kraipė galvas ir nežinojo, ką daryti.

„Buvo pateiktas raštas, jis nepripažintas peticija, o prie ko čia komitetai?”‘ – klausė vicemeras Arvydas Cesiulis.

Pasimetusiems politikams padėjo Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narė ir šio rašto iniciatorė Ligita Girskienė. Ji teigė, kad šis raštas buvo svarstytas ir Bendruomenės sveikatos tarybos posėdyje. Jame nutarta, jog Klaipėdos Marių bendruomenės tarybos pirmininkė L. Girskienė, kuri ir pasirašė kreipimąsi į Peticijų komisija, organizuos apskrito stalo diskusiją, kurioje bus siekiama išsiaiškinti, kaip tokį tyrimą atlikti, ar jis reikalingas, kiek jis gali kainuoti.

„Manau, kad per mėnesį šią diskusiją pavyks organizuoti. Joje turėtų dalyvauti medikai, Visuomenės sveikatos centro, Visuomenės sveikatos biuro atstovai, politikai. Tada ir išdiskutuosime, ar toks tyrimas reikalingas, kaip jį atlikti”, – aiškino L. Girskienė.

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai pritarė, jog diskusija apie gyventojų sveikatos ir oro taršos įtakos jai tyrimą yra geriausia išeitis, nuo jos ir reikia pradėti.

„Kita vertus, būtų gerai, jei šis raštas, nepripažintas peticija, pasiektų ir savivaldybės administraciją, kad galėtume išgirsti, kokia dabar situacija dėl nemalonių kvapų, kaip siūloma problemą spręsti”‘, – teigė komiteto narė Vaida Žvikienė.

Šis kreipimasis, pasiekęs ir Peticijų komisiją, gimė rugsėjo pradžioje, kai klaipėdiečiai surengė eitynes „Už teisę gyventi be smarvės”. Kreipimąsi pasirašė per 2 tūkst. žmonių.

5 Comments

  1. Pensininke

    Kodel klaipedieciai seimo nariai tyli, juk jie deklaruoja, kad lanko savo rinkimines apygardas, isleidžia daug laiko ir pinigų belankydami savo rinkejus, alio kur Jūs?

    Reply
    • primenu

      Kepenis pietinėje dalyje išrinktas, ar kada susitikote?

  2. demaskuota :)

    turėtų tirti Valstiečių partija ir Aplinkos ministras Mažeika (irgi valstietis). Valstietė Girskienė „tiesia plentą” į seimą, ar dar kam kas neaišku :). Keistai atrodo, kad Aplinkos ministerija nedaro iš esmės nieko, o partietė vis ieško kaltų, bet žmonėms galvas susukti nėra sunku.

    Reply
  3. Rasa

    Oi, iniciatoriai dar patys pasigailės to tyrimo. Nieko blogo juo nebus nustatyta . Net vėžinių susirgimų su radiacija Černobilyje neįmanoma susieti konkrečiais įrodymais, tai apie ką čia svaigstama… Susirgimai taip greitai neatsiranda, o net jei ką ir ras, tai gali turėti n+k priežasčių, niekas neįrodys, kad nuo smarvės ar kokių tai kenksmingų medžiagų ore. Išvada bus- smarvė jokio įrodomo poveikio sveikatai neturi 🙂

    Reply
    • Klaipėdietė

      Ir ką? Tylėti? Laukti kol atsitiks kaip Alytuje? Ar klaipėdiečiai pasiruošę tam? Prisiminkite , kad mero Klaipėdoje kaip ir nėra. Laikas galvoti ne apie įrodymus , o netylėti ir nesitaikstyti su tokia betvarke.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This