Tilžės gatvė: prarasta laiko, bus daugiau išlaidų

Svarbu, Transportas

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis trečiadienio rytą padėjo parašą po sutartimi dėl Tilžės gatvės remonto darbų tęsimo su nauju rangovu – UAB „YIT Lietuva”.

Naujojoje sutartyje numatyta, kad darbai turi būti užbaigti per 14 mėnesių nuo statybvietės perdavimo dienos. Esant pagrindui terminas gali būti pratęsiamas dviem mėnesiams. Klaipėdos savivaldybės nuotr.

Dėl pirmojo rangovo UAB „Žemkasa“ darbo tempų, kuriuos vainikavo sutarties nutraukimas (birželio 25 d.), buvo ne tik prarasti beveik keturi mėnesiai, bet ir visas projektas pabrango daugiau nei 1,2 mln. eurų. Tiesa, savivaldybė dalį skirtumo dar gali atgauti kaip draudimo garantiją dėl sutarties įvykdymo, galbūt nereikės perversti bankrutuojančiai bendrovei ir 5 proc. dydžio sulaikytos sumos už atlikus darbus.

„Žemkasa” Tilžės gatvės atkarpos nuo Šilutės pl. iki geležinkelio pervažos rekonstrukcijos, kuri apimta ir Sendvario žiedo pertvarkymą į šviesoforais reguliuojamą sankryžą, vykdė nuo nuo 2017-ųjų rudens. Pasirašytos sutarties vertė siekė 4,226 mln. eurų. „Žemkasa” spėjo atlikti darbų už 1,278 mln. eurų.

Bendrovei vėluojant vykdyti darbus, naujasis savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis nusprendė nutraukti su ja sutartį ir skelbti naują konkursą likusiems darbams atlikti. O „Žemkasai” jau liepą Klaipėdos apygardos teismas iškėlė bankroto bylą.

Naują konkursą, kuriame dalyvavo trys rangovai, laimėjo „YIT Lietuva”, pasiūlysi 4,172 mln. eurų kainą. Pasak G. Neniškio, konkursas buvo skelbtas atlikti tuos darbus, kurių nebepadarė „Žemkasa”. Tai reiškia, kad viso objekto kaina padidėjo 1,224 mln. eurų.

„Nuo savivaldybės pusės sutartis jau pasirašyta. Manau, kad ir rangovas nedels tai padaryti”, – trečiadienio rytą sakė G. Neniškis.

Sutartyje numatyta, kad darbai turi būti užbaigti per 14 mėnesių nuo statybvietės perdavimo dienos. Esant pagrindui terminas gali būti pratęsiamas dviem mėnesiams.

Birželį savivaldybė savo pranešime spaudai teigė, jog sutarties su „Žemkasa” nutraukimas miesto biudžetui nekainavo, be to, esą bus reikalaujama iš bendrovės atlyginti žalą.

Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas aiškino, kad savivaldybė turėtų gauti 170 tūkst. eurų sutarties įvykdymo garantiją iš draudimo bendrovės, bet jos išmokėjimas užstrigo dėl to, kad teisme Latvijos bendrovė „Tilts” ginčija jungtinės veiklos sutartį – esą jos atstovas viršijo įgaliojimus ir negalėjo pasirašyti tokios sutarties su „Žemkasa”.

„Teismas patenkino prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemonės ir uždraudė draudimo bendrovei, kol nesibaigs ši byla, išmokėti savivaldybei tokią išmoką. Mes skundžiame tokį sprendimą”, – sakė A. Kačalinas.

Pasak jo, savivaldybė taip pat vis dar yra sulaikiusi 5 proc. dydžio mokėjimą „Žemkasai” už jau atliktus darbus.

„Dėl šios sumos vykta susirašinėjimas su bankroto administratoriumi. Ji turės būti sumokėta, jei yra pagrindas, nes iškėlus bankrotą negali būti daromi jokie užskaitymai, tada vienas kreditorius taptų labiau privilegijuotas nei kiti. Tačiau mes keliame klausimą dėl to, kad užbaigus darbus turi būti ir jų kokybės garantijos draudimas, o šiuo atveju tokio nėra”, – sakė vedėjas.

Anot A. Kačalino, išsirutuliojus iki galo šioms dviems istorijoms būtų galima skaičiuoti, ar yra dar koks skirtumas tarp „Žemkasos” ir naujo rangovo sutarties, kurį būtų galima įvertinti kaip žalą.

„Deja, bet spūstys, didesnis dulkėtumas, prarastas laikas nelabai gali būti paverstas konkrečia finansine išraiška. O jei ir paverstume, tai kažin, ar pavyktų ją pagrįsti”, – sakė pašnekovas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This