Klaipėdos politikų verdiktas: per brangu, bet perkame (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Politikai, prieš mėnesį užkirtę kelią už valdiškus pinigus socialinio būsto fondui nupirkti butą gerokai didesne nei rinkos verte, staiga persigalvojo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Miesto Taryba ketvirtadienį pritarė, jog miesto biudžeto lėšomis būtų įsigyti trys butai, kurie papildys socialinio būsto fondą. Visi butai yra vieno kambario. Už du iš jų reikės sumokėti po 39 500 eurų, o už vieną – 39 tūkst. eurų.

Planas nevykdomas

Butai yra Šilutės pl. 64, Taikos pr. 129 ir Sulupės g. 18 daugiabučiuose namuose, kurie pastatyti tarp 1976 ir 1981 metų.

Nepriklausomi nekilnojamo turto vertintojai iš UAB „Capital vertinimas” nustatė, kad Šilutės pl. 64 esančio buto rinkos vertė yra 40 tūkst. 100 eurų, Taikos pr. 129 – 37,5 tūkst. eurų, Sulupės g. 18 – 37,9 tūkst. eurų.

Kitaip tariant, tik vienas butas yra perkamas pigiau nei rinkos vertė, o kitų dviejų kaina, kurią turi sumokėti savivaldybė, ją viršija.

„Jei išvestume vieno kvadratinio metro kainą, ji siektų 1100 eurų“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Anot jo, vieną butą parduoda fizinis asmuo, o kitus du – viena nekilnojamojo turto agentūra, kurios pavadinimo esą negalima įvardinti dėl duomenų apsaugos. „Atvira Klaipėda” išsiaiškino, kad tai – UAB „Apartamentas”.

„Pirkimo procedūras vykdo savivaldybės administracija. Kai buvo paskelbtos pirkimo sąlygos, gavome tris pasiūlymus, visi jie pirkimo sąlygas atitinka, todėl su butų savininkais vyko derybos ir buvo suderėtos tokios kainos. Visų butų būklė yra gera, jie suremontuoti“, – teigė E. Simokaitis.

Jo žodžiais, buvo paskelbtas pirkimas, kreiptasi į visas nekilnojamojo turto agentūras, tačiau pasiūlymą pateikė tik viena, kuri nuolat savivaldybei siūlo įsigyti butų. „Vadinasi, spekuliacija yra, kažkas naudojasi situacija, kai iš savivaldybės už parduodamą butą gali daugiau pinigų nei rinkoje. Kaina yra maždaug 2000 eurų didesnė nei realus vertinimas, faktas, kad situacija negraži“, – dėstė Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Kazys Bagdonas.

Keturi komiteto nariai balsavo už tai, kad savivaldybė pirktų butus už suderėtas kainas, o trys susilaikė.

Tačiau Turto skyriui pavesta pateikti pasiūlymus, kaip tobulinti butų pirkimo procesą tam, kad politikams nebereikėtų diskutuoti, ar ne per brangiai perkami butai.

„Kainą galima sumažinti tik tada, jei būtų daugiau pasiūlymų įsigyti butų. To ir reikia siekti“, – teigė komiteto narė Vaida Žvikienė.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog prieš mėnesį politikai Klaipėdos savivaldybei neleido pirkti Naujakiemio g. 23 name esančio 32.84 kv. m ploto buto, kuriuo norėta papildyti socialinio būsto fondą. Už jį pasiūlymą pateikusi ta pati UAB „Apartamentas” pageidavo gauti 41,9 tūkst. eurų, nors vertintojai nustatė, kad buto kaina rinkoje gali siekti 38-39 tūkst. eurų.

Politikai svarstė, jog už tokią kainą galima nupirkti butą Miško kvartale esančiame renovuotame name, o jei senos statybos, tai buto plotas siektų bent 50 kv. m.

„Naujakiemyje nėra tokių kainų rinkoje, kad senos statybos kvadratinis metras kainuotų daugiau nei 1200 eurų“, – tąkart tvirtino K. Bagdonas, kuris pats dirba nekilnojamojo turto srityje.

Klaipėdos mero pavaduotojas, komiteto pirmininko pavaduotojas Arvydas Cesiulis ragino nepritarti tokiam sandoriui.

„Jei mes pritarsime, atsiras daugiau norinčiųjų užsidirbti savivaldybės sąskaita“, – neabejojo A. Cesiulis.

Tačiau po mėnesio politikai jau pritarė siūlymui pirkti butus didesne nei rinkos kaina.

Galutinį žodį, ar pirkti siūlomus tris butus ir jais papildyti socialinio būsto fondą, ketvirtadienį tars miesto Taryba.

Anot E. Simokaičio, šiemet planuota įsigyti 10 butų, bet planas nevykdomas, nes nėra norinčiųjų parduoti.

„Iš šiaurinės miesto dalies pasiūlymų iš viso nėra. Ilga pirkimo procedūra, ji trunka kelis mėnesius, todėl žmonės nenori savivaldybei parduoti. Problema ir tai, kad mūsų poreikiai yra vieno kambario butai, kurių rinkoje nėra daugiausia“, – aiškino E. Simokaitis.

Jei šiemet nebus nupirkti tiek butų, kiek planuota, sutaupyti pinigai bus perkelti į kitų metų biudžetą, jie niekur nedings.

Pritarė ir antras komitetas, ir Taryba

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai trečiadienį vienbalsiai pritarė sprendimo projektui pirkti tris butus.

„Prieš mėnesį pasiūlymą įsigyti butą atmetėme, nes jo kaina buvo apie 1200 eurų už kvadratinį metrą. Dabar išeiname į labai panašią kainą. Tik pasakymas, kad butai ideliai sutvarkyti, nuteikia optimistiškai“, – nuomonę reiškė komiteto narys Rimantas Taraškevičius.

Pabrėžta, kad nors siūlomi butai ir kainuoja brangiau nei rinkos vertė, tačiau kaina yra 3-5 proc. didesnė, o Vyriausybės nutarimu leidžiama, kad ji būtų iki 10 proc. didesnė.

Politikai domėjosi, kaip vyksta daugiabučio namo, skirto socialinio būsto fondui, statybos.

Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė pasidžiaugė, jog pagaliau prasidėjo statybos Rambyno gatvėje. Čia turi būti pastatytas namas, kuriame bus 40 butų. Visi jie bus 1-2 kambarių – tokie, kokių labiausiai reikia.

Anot D. Netikšienės, šiuo metu eilės gauti socialinį būstą laukia apie 660 klaipėdiečių. Per metus naujiems nuomininkams išnuomojama apie 70 socialinių butų, tačiau tik maža dalis jų būna naujai įsigyti.

„Pernai nupirkome 10 butų, užpernai – 26. Todėl eilė mažėja jau turimo socialinio būsto sąskaita Kai nuomininkai išsikrausto, butai suremontuojami ir išnuomojami kitiems. Dabar eilės gauti scialinį butą reikia laukti 8 metus, o buvo 12. Vadinasi, abu būdai – ir pirkt butus, ir statyti naujus yra labai geri“, – tikino D. Netikšienė.

Socialinių reikalų komiteto narė Vaida Žvikienė Klaipėdos jau parengė miesto tarybai ir savivaldybės administracijai adresuotą protokolinį pavedimą, kuriuo administracija būtų įpareigota butus pirkti už tas kainas, kurias nustato nekilnojamo turto vertintojai, ir ne didesnes. Tačiau miesto Taryba jam nepritarė.

Balsuojant dėl to, ar pirkti butus, tokį sprendimą palaikė 26 politikai, susilaikė Viačeslavas Titovas ir Jurijus Šeršniovas.

10 Comments

  1. Arnas

    mano verdiktas atviraiklaipedai – sudas, bet skaitome

    Reply
  2. Renaldas

    1. Atsidarius internete NT pasiūlymus Klaipėdoje 1 kambario butų už 25 – 35 tūkst. EUR kiek tik nori. Kaip manote, kam mums tarnautojai savivaldybėje, jei negali patys rinkoje surasti pigesnių butų? Ar butas socialinėms reikmėms turi būti aukščiausios kokybės ir geriausiame rajone? Už kiekvieną permokėta 15 – 5 tūkst. EUR.
    2. UAB „Apartamentas”, laimingoji NT kompanija, brangiai pardavusi butus E.Simokaičio užsakymu, net neturi interneto tinklapio ar paskyros FB, o įvedus į Google raktinius žodžius „NT kompanijos Klaipėdoje” ir panašius, yra daug girdėtų pavadinimų, bet tokio Apartamento iki 4 google puslapio neradau. E.Simokaitis rado:)
    3. Prieš metus internete savivaldybė aukcione pardavinėjo 7 vieno kambario butus iš savo socialinių būstų sąrašo po 3 tūkst. EUR. Namas senas, bendra virtuvė, bet ar tai netinka socialiniam būstui? Tuos butus supirko verslūs piliečiai, perdarinėjantys juos į ekonominės klasės butus su mini virtuvėle ir dušu, ir investavę į remontą minimaliais lėšas nuomoja. Sako investicija atsiperka per 5 metus. Keistas savivaldos požiūris – parduoti turimą socialinį būstą už nemokamai, o tada perki už brangiau nei bet kas kitą. Įdomu, savivaldos kontrolės komitetas ir Audito tarnyba jau atlieka tyrimą šiuo klausimu?

    Reply
    • to Renaldas

      Tuos kur parduoda remontas kainuoja brangiau nei butas, Surinkti pinigai naudojami geresnės kokybės butams. Tai kodėl tie pardavėjai nesiveržia teikti siūlymų??? Prieš rašant reikėtų daugiau supratimo kaip vyksta nei tik skelbimus pasižiūrėti internete.

    • Petras

      Renaldai! matosi, kad visai nesigaudai butų kainose. Rask tu 1 kambario butą Klaipėdoje už 25 tūkst. ir dar suremontuotą. Ir dar pasidomėk kokia rinkoje 1 kv.m. remonto kaina. Tu verčiau pats nupirk ir pasiūlyk savivaldybei, bus įdomu sužinoti kokia bus tavo kaina.

  3. Tomas

    Ar ne interesų konfliktas, patys vertina, patys parduoda, keista kad pritarta pirkimui

    Reply
  4. Artūras

    pasidomėkite aruodas.lt už kiek Vilniaus savivaldybė pardavinėja supuvusius laužus. Ten tik pradidės kainos jau peršoka sveiko proto ribas.

    Reply
  5. Nesvarbu

    Kaina tikrai akivaizdžiai per didelė. Artimas žmogus visai neseniai pardavė 1 kambario butą Panevėžio gatvėje už 30 tūkst. Euru

    Reply
    • Petras

      Jei tas butas buvo naujai suremontuotas, ne bendrabučio tipo name, ne paskutiniame aukšte ir 33 kv.m. tuomet kažkas jį stipriai apgavo. Jei dar turite tokių draugų praneškite prašau, būsiu labai dėkingas.

  6. neringa

    Asmens duomenų apsauga galioja tik fiziniams asmenims, juridiniams šis reglamentas netaikomas – būtų gerai savivaldybės darbuotojams geriau išmanyti įstatymus 🙂
    Įdomu kas atliko okį butų vertinimą, nes akizvaizdu, kad prašoma kaina viršija realią rinkos vertę ne 2000, bet bent jau 5000-7000 eurų.

    Reply
    • akadministratorius

      Ačiū už pastebėjimą – papildėme. Vertinimą atliko UAB „Capital vertinimas”.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This