Pagaliau išvargo Kultūros tarybą

Politika, Svarbu

Nepaisant kai kurių Klaipėdos kultūros bendruomenės atstovų ir politikų abejonių, miesto Taryba pagaliau patvirtino naująją Kultūros ir meno tarybą.

Toks sprendimas buvo priimtas vien valdančiųjų balsais, Klaipėdos meras nuo šio klausimo svarstymo ir balsavimo nusišalino, tačiau buvo iškelta abejonė dėl to, ar balsuoti galėjo vicemeras Arvydas Cesiulis, kurį miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetas pasiūlė deleguoti į šią tarybą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sprendimo projektą pristačiusi Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė akcentavo, kad nors praėjusį kartą miesto Tarybos posėdžio metu buvo suabejota renginių organizatoriaus Mariaus Tumšio kandidatūra, nevyriausybinės organizacijos deleguoja savo atstovus remdamosi pasitikėjimo principu, tad administracija esą neturi jokio pagrindo riboti kurias nors kandidatūras.

Ji taip neigė šią savaitė dalies kultūrininkų išdėstytus argumentus dėl rinkimų tvarkos – esą kandidatus galima kelti ir susirinkimo metu, nurodytas terminas registruotis, anot jos, buvo tik techninio pobūdžio, kad būtų galima pasirengti susirinkimui. Vedėja taip pat atkreipė dėmesį, kad abejones dėl VšĮ „Klaipėdos šventės” vadovo Romando Žiubrio dėstę kultūrininkai patys dalyvavo rinkimuose ir tada jokių abejonių nekėlė, nesiūlė neleisti kandidatuoti.

Tuo metu miesto Tarybos narys Vidmantas Dambrauskas teiravosi, ar yra nevyriausybinių organizacijų protokolai, rodantys, jog visi rinkimai buvo įvykdyti tinkamai, nes, pavyzdžiui, jo žiniomis, dėl kultūros magistrų atstovo sprendė tik keturi tokie asmenys, nors jų yra apie dvidešimt.

„Manau, kad reikia tobulinti aprašą. O kalbant apie Žiubrį, tai per duris neįleido, įlipa per langą. Reikia užtikrinti, kad negalėtų patekti per kitas landeles. Ta Taryba turi būti ypatingai skaidri”, – sakė V. Dambrauskas.

Liberalai Saulius Budinas ir Alina Velykienė taip pat kėlė abejones dėl to, ar savivaldybės viešosios įstaigos, kurios metinė apyvarta siekia apie milijoną eurų ir susidaro vien iš savivaldybės užsakymų, vadovas gali atstovauti nevyriausybiniam sektoriui.

„Nevyriausybinis sektorius ir taip per silpnas, o mes dar uzurpuojame eterį”, – sakė Alina Velykienė.

Aiškindamas, kodėl šį kartą jau reikia tvirtinti Kultūros ir meno tarybą, konservatorius Andrius Petraitis tikino, kad Marius Tumšys praėjusį kartą „buvo tik vienas iš argumentų”.

„Kolegos, jei negalime sakyti tiesos, bent patylėkime. Viskas juk dėl to, kad vienas komiteto narys netinkamai pakėlė ranką. Valdančiajai daugumai Puteikienė nereikalinga toje taryboje. Jei būčiau valdančioje daugumoje, gal irgi jos neimčiau, bet pasakyčiau tiesą – Niną atleisk, be neimsim”, – į tokį pasisakymą reagavo V. Dambrauskas.

„Apsivelia melu ir įstatymų pažeidimais valdančioji dauguma. Tai Tumšys buvo negeras, tai jau pasidarė geras. Atstovauju Klaipėdos kultūros žmonių norą, man pačiai mažiausiai reikia papildomos veiklos”, – savo ruožtu teigė Nina Puteikienė.

Ji dar paprašė ir slapto balsavimo, tačiau posėdžiui pirmininkavęs A. Cesiulis teigė besiimantis asmeninės atsakomybės ir pateikė kausimą atviram balsavimui.

Jo metu 16 valdančiųjų pritarė naujos sudėties Kultūros ir meno tarybai, trylika opozicijos atstovų buvo prieš.

Jau po balsavimo A. Velykienė, kuriai nebuvo sudaryta galimybė pasisakyti dėl balsavimo motyvų, pareiškė, kad A. Cesiulis turėjo nusišalinti balsuojant, nes buvo deleguotas nuo Kultūros, švietimo ir sporto komiteto.

„Nemanau, kad užmaišius tokią tešlą, iškepsite gerą pyragą”, – galutinį akcentą uždėjo N. Puteikienė.

INFORMACIJA

Meno kūrėjų organizacijų padaliniai Klaipėdoje į Kultūros ir meno tarybą delegavo Vladą Balsį, (Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyriaus ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos narys, architektas), Neringą Poškutę (Lietuvos dalininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė, juvelyrė), Daivą Molytę – Lukauskienę, Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus narė, poetė)

Klaipėdos kultūros magistrai delegavo prof. dr. Daivą Kšanienę ir Kristiną Jokubavičienę.

Nevyriausybinės visuomeninės organizacijos, veikiančios kultūros srityje Klaipėdoje, delegavo Marių Tumšį (VšĮ „Projektas Lt“ direktorius, režisierius), Romandą Žiubrį (VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius, režisierius), Inetą Gibauskaitę (VšĮ „Paslaugų ir konsultacijų centras“ vadovė, renginių organizatorė).

Valstybės ir savivaldybės kultūros įstaigos delegavo  Joną Genį (Klaipėdos miesto savivaldybės Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius), Kristiną Jakštę (Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centro Žvejų rūmai kultūrinių renginių organizatorė).

2 Comments

  1. klaipėdietė

    Darbų nesimato ,bet vis girdisi : postai,postai,postai ,pinigai,pinigai,pinigai daug pinigų ! Tas pats ,,viršūnėlėse ” beveik trys dešimtmečiai (vos pabando mažą dalelę paimti -prasideda riksmai,klyksmai ir t.t.,neduosime savo (ar tikrai ne eilinių paprastų žmonių ?) sūriu prakaitu uždirbtų euriukų .Varguoliai ir iš Maisto banko davinių išgyvens,ir Maltiečių atnešamos sriubos lėkštės.Tas pats ir ,,šaknelėse”-savivaldybėse ,kur pinigai ,ten kontroliuoti norinčių asmenų neturi būti ,dar kels šaršalą !?

    Reply
  2. Švogeris

    Šią savaitę gausu – tiek su Paštu, tiek su Danės skveru, tiek ir su uosto plėtra. Mūsų rinkta taryba su atsipūtusiu V.Grubliausku pasakė – demokratija Jums, bėdžiai, o sprendimai ir babkės, mums. Demokratija ir kam dar ta kultūra? Galit mitinguoti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This