Naujas V. Titovo akibrokštas: klaipėdiečių prašo sumokėti jo baudą

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos narys Viačeslavas Titovas, nuteistas už sovietų nužudyto Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimo paniekinimą, sumanė iš žmonių susirinkti pinigų, kad galėtų sumokėti skirtą 10 tūkst. eurų baudą. Per kelias dienas klaipėdiečiai esą jau suaukojo solidžią sumą.

V. Titovas socialiame tinkle „Facebook“ lietuvių ir rusų kalbomis išplatino pagalbos prašymą. „Klaipėdos apygardos teismas paskelbė galutinį nuosprendį baudžiamojoje byloje, kuri buvo iškelta dar 2018 metais už išsakytą nuomonę miesto komiteto susirinkimo metu dėl prieštaravimo įamžinti memorialinę iškabą, skirtą partizanui Adolfui Ramanauskui ,,Vanagui“. Teismas pripažino mane kaltu pagal 3 Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnius (mirusiojo atminimo įžeidimas, ,,miško brolių“ įžeidimas, sovietinio genocido pateisinimas prieš ,,miško brolių“ veiklą) ir pateikė nuosprendį apmokėti neadekvačiai didelę sumą tuo tikslu, kad aš daugiau nedrįsčiau ir neturėčiau galimybės kokybiškai atstovauti savo rinkėjų interesus šiuo klausimu .Nuosprendis įsigaliojo ir pagal teismo nutartį aš privalau apmokėti šią baudą 2 mėn. laikotarpyje.

Šiuo laišku kreipiuosi asmeniškai į kiekvieną draugą su prašymu padėti surinkti teismo nustatytą sumą“, – rašoma V. Titovo paskyroje (kalba netaisyta – V. S.).

Politikas nurodo, jog rinkti paramą atidarė specialią sąskaitą banke ir paskelbė jos numerį. Tiems, kam patogu, pinigus gali pervesti ir į nurodytą elektroninę sąskaitą „Paysera“. V. Titovas laukia aukų ir grynais pinigais, juos galima atnešti politiko nurodytu adresu.

„Tai, ką matau per kelias dienas, labai optimistiškai žiūriu, kad gal pavyks surinkti visą sumą ir susimokėsiu laisvo žodžio mokestį“, – „Atvirai Klaipėdai“ sakė V. Titovas. Klaipėdos apygardos teismas jam skyrė susimokėti 10 tūkst. eurų baudą.

„Per kelias dienas sąskaitoje jau yra apie 1500 eurų. Labai stipriai mane palaiko žmonės ir tuo džiaugiuosi. Baudą turiu susimokėti iki gruodžio vidurio, todėl laiko dar yra“, – aiškino V. Titovas.

Paklaustas, kodėl nusprendė kreiptis į žmones, kad šie paaukotų pinigų, politikas aiškino, kad bauda yra neadekvačiai didelė, o jis neuždirba tiek, kad ją galėtų susimokėti per du mėnesius. „Jei nesusimokėsiu, būsiu perduotas antstoliams, o tada bus dar blogiau. Aišku, teismo sprendimą dar skųsiu aukštesnės instancijos teismui, kreipsiuos į Europos teismus. Jei jie mane išteisins, gal valstybė grąžins sumokėtą baudą. Esu nekaltas, Lietuvos teismai yra labai neteisingi, todėl visur ieškosiu teisybės“, – kovingai nusiteikęs buvo V. Titovas.

Klaipėdos apylinkės teismas savo nutartimi už kurstymą prieš bet kokią žmonių grupę bei pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą V. Titovui skyrė 12 tūkst. eurų baudą. Klaipėdos apygardos teismas, kuriam apeliaciją pateikė ir politikas, ir kaltinimą palaikęs prokuroras Simonas Genys, pakeitė tik tą nuosprendžio dalį, kuria buvo bendrinamos bausmės ir sumažino bendrą baudos sumą iki 10 tūkst. eurų. Anot teismo, prieš tai buvo taikomas netinkamas galutinės bausmės skaičiavimo būdas.

Prokuroras prašė nuosprendį pakeisti ir V. Titovui skirti beveik dvejų metų laisvės atėmimo bausmę ją atidedant, įpareigojant atsiprašyti nukentėjusiųjų. S. Genio nuomone, pirmos instancijos teismas nepagrįstai skyrė pačią švelniausią bausmę.

V. Titov prašė panaikinti „žiaurų ir nežmonišką nuosprendį” bei prašė jį išteisinti.

Bylą nagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad politikas yra nuteistas pagrįstai, nes menkino Lietuvos partizanų veiklos svarbą, skatino neapykantą šiai žmonių grupei.

Anot kolegijos, bauda – piniginė sankcija – yra adekvati, nors padarytos veikos ir sunkios. Ji grindžiama gera V. Titovo charakteristika, tuo, kad jis dirba ir kitomis jam palankiomis aplinkybėmis.

Dėl melagingų pasisakymų neva A. Ramanauskas-Vanagas yra atsakingas už 8 000 civilių žmonių ir vaikų nužudymą, todėl jo atminimo Klaipėdoje įamžinti negalima, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pernai lapkritį V. Titovą pripažino sulaužius Tarybos nario priesaiką. Jis, nelaukdamas apkaltos, pats atsisakė Tarybos nario mandato, bet per šių metų kovą vykusius savivaldos rinkimus vėl buvo išrinktas į naująją Klaipėdos miesto tarybą.

Ikiteisminis tyrimas dėl V. Titovo pasisakymų bei įrašų viešojoje erdvėje buvo pradėtas 2018 metų liepą pagal žurnalisto Andriaus Tapino pareiškimą Generalinei prokuratūrai.

8 Comments

  1. Petras

    Ateis laikas, kai Viačeslavas bus reabilituotas. Jis yra labai drąsus ir nesuinteresuotas asmuo, ginantis istorinę tiesą. Tai ne tik iškreipta istorija, bet ir persekiojama pozicija, žmogaus nuomonė. Kur yra Europos žodžio laisvė? Pasirodo, kad už jų mintis, savo nuomonę šioje šalyje galima sudėti į kalėjimą? Labai liūdna ir man gaila Lietuvos.

    Reply
    • Piotrai

      Tai grįžk į tėvoniją Rusiją, mažiausiai tavęs čia pasigesime. O visi, kovoję prieš ruskius okupantus, mums visada buvo, yra ir bus Didvyriai!

    • LIETUVIS

      Varyk i ruskyna ir ten gailekis matuskos savo! O tytui tai reik smegenu reabilitacijos, del to tu teisus, reabilituos ji kadanors, bangu gtv…

  2. Anonimas

    Galiu sėkmės.

    Reply
  3. Vytautas

    Tai ir vel rusai puola

    Reply
  4. Tomas

    Reto šlykštumo veikėjas

    Reply
  5. Nojus Vidutei

    Nusiraminkite, tikrai „surinks”, tai yra maskoliai perves daugiau nei reikia. Taip parodydami mūsų teismų ” neteisingumą” ir žmonių „vieningumą” prieš menamus persekiojimus. Rusijai ši suma-tik lašelis jūroje, o koks ažiotažas… Mes visad turime žinoti, jog Rusija niekad nesusitaikys su mūsų valstybingumu ir tokios akcijos tampa kasdienės. Nesiklaidinkime.

    Reply
  6. Vidutė

    Klausykite, šitas „veikėjas” daro politiką: stačiai tyčiojasi iš Lietuvai brangių didvyrių ir jų atminimo! Jau man darosi baugu, koks Klaipėdos rinkėjų mentalitetas, nejaugi surinks tuos 10 tūkstančių eurų? Tai ponasTitovas ir toliau galės tyčiotis iš mūsų tautos didvyrių..Gaila…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This