Senojo bravoro atgimimas džiugina ne visus

Miestas, Svarbu

Dešimtmečius apleistą buvusį bravorą tarp Herkaus Manto ir Šaulių gatvių pradėję restauruoti verslininkai sulaukė ne tik padėkų ir pagyrimų.

Šalia stovinčio daugiabučio Šaulių g. 23A gyventoja tikina, kad kartu su kaimynais vis tiek pasieks, kad vienas iš planuojamų atstatyti pastatų būtų gerokai žemesnis. Tokią poziciją ji dėstė pirmadienio vakare surengto viešo pristatymo metu, kai visuomenė galėjo susipažinti su nauju komplekse suplanuotu 93 kv. m. ploto paslaugų paskirties pastatu.

„Uostamiesčio projekto” vizualizacija

Pirmosios įkurtuvės – jau kitąmet

„Atviros Klaipėdos” aprašytus senojo bravo atgaivinimo planus dabartiniai jo savininkai – bendrovė „Clinicus Klaipėda” – pradėjo įgyvendinti pernai.

Pasak vieno iš jos savininkų gydytojo Roko Bagdono, pirmiausiai pradėtoje rekonstruoti, arčiausiai Herkaus Manto gatvės esančioje komplekso dalyje nauja klinika įkurtuves švęs jau kitų metų sausį ar vasarį.

„Prie Šaulių gatvės esančio bravoro pastato rekonstrukcijos darbus taip pat jau pradėjome – pastatas išvalytas, atkasinėjami pamatai, kad juos būtų galima sutvirtinti. O nauja statyba bus dar labai negreit. Norime atriboti įvažiavimą, padaryti uždarą pėsčiųjų pasažą”, – sakė R. Bagdonas.

Galutinis investicijų, kurių pareikalaus šis objektas, skaičius, anot R. Bagdono, dar nėra aiškus, tačiau net ir žinant jį viešinti sumos neketinama.

Komplekso projektavimu užsiimanti architektė Snieguolė Stripinienė patikslino, kad trijuose atstatomuose-rekonstruojamuose (buvusiame gamyklos, administraciniame pastatuose ir sandėlyje) ir naujajame numatoma paslaugų paskirtis.

O šalia Šaulių gatvės esančiame pastate po restauracijos numatoma viešbučio paskirtis.

„Vis tiek bus pagal mus”

Nors pirmadienio vakarą surengtas pristatymas buvo skirtas naujos statybos pastato projektinių sprendinių pristatymui, į jį atėjusi kaimyninio, Šaulių g. 23A namo gyventoja Tatjana Guščevskaja dėstė pretenzijas dėl numatyto gamyklinio pastato atstatymo. Pastarasis yra suprojektuotas ir šią liepą suderintas atskiru projektu.

„Užstatysit mums langus, neliks saulės. Nukris mano buto kaina du kartus ir jūs ją atlyginsit. Iki šiol buvo normalus kiemelis. Jūs neturite jokios teisės užstatyti. Darykit žemiau. Darykit vieną aukštą. Vis tiek bus pagal mus, o ne pagal jus”, – kalbėjo T. Guščevskaja.

Anot moters, nors statytojai planuoja tik du aukštus, tačiau jie aukštesni nei jos stalininiame name, kuriame ir taip gana aukštai lubos.

„Uostamiesčio projekto” vizualizacijos

Tačiau S. Stripinienė aiškino, kad dėl tokių šio namo gyventojų pretenzijų užsakovai jau sutiko projektuoti ne dviejų aukštų su mansarda, o tik dviejų aukštų pastatą – mažiausią, kokį leidžia detalusis planas.

„Nė vienas saulės spindulėlis neužstojamas, nes statyba bus iš šiaurės pusės. Dabar žiūrite į griuvėsius. Taip sutvarkius aplinką, jūsų buto vertė kaip tik padidės”, – teigė architektė.

Ji taip pat priminė aplinkybę, kad energetikų reikalavimu verslininkai turės rekonstruoti vamzdyną, kuriuo tiekiama šiluma į Šaulių g. 23A namą. Pastarasis dabar kažkodėl yra sumontuotas tiesiog ant vienos iš bravoro komplekso sienų, o verslininkai turės jam įrengti rūsį ir techninį koridorių.

„Mane domina, kad kuo greičiau susitvarkytų ši teritorija, nes ir gaisrų čia buvo, ir narkomanų buvo pilna. Šaulių gatvės 23A namas dabar yra šildomas per avarinės būklės šilumos tiekimo vamzdį, pakabintą ant „Clinicus Klaipėda” nuosavybės teisėmis valdomo pastato griūvėsio sienos. Kas yra šio avarinio vamzdžio savininkas neprisipažįsta nei „Klaipėdos energija”, nei savivaldybė. Nei „Klaipėdos energija”, nei namo gyventojai nesutiko kompensuoti vamzdžio perkėlimo išlaidų, tad „Clinicus Klaipėda” dabar privalomai turi suteikti labdarą gyventojų šilumos ūkiui sutvarkyti. Jei ir toliau čia liktų toks avarinis vamzdis, gyventojai gali likti šaltuoju sezono metu be šilumos tiekimo. Tokiu atveju jų butai taptų visai nelikvidūs nekilnojamo turto rinkoje”, – savo ruožtu sakė susirinkime dalyvavęs Marius Jonušas, taip pat turintis nuosavybės šiame komplekse ir esantis statytojo atstovu.

Jis pabrėžė ir aplinkybę, kad kol tokiu vamzdžiu tiekiama šiluma Šaulų g. 23A namui, tol švaistomos visų „Klaipėdos energijos” klientų lėšos, nes toks vamzdis dar šildo ir orą lauke.

Pristatomais sprendiniais dar domėjosi ir vienas Lietuvininkų aikštės daugiabutyje gyvenantis klaipėdietis, tačiau jis jokių pastabų statytojams ir projektuotojams neišsakė.

ISTORIJA

Istorikas Jonas Tatoris yra rašęs, kad šioje vietoje veikė alaus darykla „Bohemijos bravoras”, atidaryta XIX a. pabaigoje (jai priklausiusio pastato Herkaus Manto g. 38 pirmame aukšte buvo įsikūrusi firminė gėrimų parduotuvė). „Bohemijos bravoras” išaugo iš nedidelės pirkliui priklausiusios daryklėlės, 1890 m. jį perėmę kiti verslininkai pastatė naują didelį korpusą Šaulių gatvėje, kieme atsirado daugiau statinių. 1921 m. buvo pastatytas spirto varyklos korpusas.

Pasak istoriko Juliaus Žuko, 1922 m. „Bohemijos bravoras fuzijos būdu susijungė su 1920 m. Frankfurto prie Maino ir Berlyno verslininkų įkurta AB „Spiritas” (Spirit-Aktiengesellschaft) ir tapo Jungtiniu spirito ir alaus bravoru (Vereinigte Sprit- und Brauhaus AG). Tai buvo antra pagal dydį tokio tipo Klaipėdos įmonė. 1930-iaisiais per metus ji jau gamino daugiau kaip 600 tūkst. litrų alaus, įvairių spiritinių gėrimų, vaisinių vynų ir mineralinio vandens. 

Alaus daryklos pastatas (Šaulių g. 25) susideda iš dviejų skirtingų keturių ir dviejų aukštų tūrių, tarp jų – įvažiavimas į kiemą, uždarytas metaliniais vartais. Pastatas raudonų plytų mūro, puoštas vertikaliomis mentėmis, horizontaliais karnizais, ritmiškai išdėstytais segmentiniais langais ir kitomis detalėmis, būdingomis „medžiagų stiliui“ (Materialstil). Apatinių aukštų gelžbetonines perdangas laiko metalinės kolonos, į kurias atremtos metalinės sijos. Trečiojo ir ketvirtojo aukšto perdangos medinės.

Nuo 1945 m. statiniai naudoti vien salyklui gaminti, vėliau – tabakui sandėliuoti.

„Clinicus Klaipėda” nuotr.

2006-aisiais miesto spauda rašė apie žlungančius komplekso savininkės UAB „Raminora” planus čia įrengti „SPA ir kitos paskirties komercinės patalpas, o viršutiniuose aukštuose – butus, dengtą pasažą nuo Herkaus Manto iki Šaulių gatvės”. Jų esą nebebuvo galima įgyvendinti, nes pasikeistus Vyriausybei buvo atšaukti jau palaiminti turto mainai, kurių metu už pastatą Herkaus Manto g. 38 Teisingumo ministerija būtų gavusi nebaigtą įrengti pastatą J. Janonio gatvėje 6B.

„Clinicus Klaipėda” derybas dėl komplekso įsigijimo su senaisiais savininkai baigė 2016 m. pavasarį.

2 Comments

  1. VS

    Tatjana Guščevskaja turbūt negauna ir taip saulės, kitaip žinotų, jog Klaipėdoje jį šviečia iš rytų, pietų ir iš vakarų, bet ne iš šiaurės, kur išeina tie jos langai.

    Reply
  2. ezys

    Tatjana, jusu buto kaina ne nukris, o pakils (nes gyvensite prie sutvarkytos teritorijos, o ne bomzyno) – galesit statytojams atlyginti skirtuma 😉

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Pristato dar vieno „Trinyčių“ daugiabučio viziją

Architektai buvusią „Trinyčių” fabriko teritoriją valdančių verslininkų užsakymų parengė ir visuomenei pristato jau penktus projektinius pasiūlymus dėl daugiabučių statybų. Pirmieji ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristato antrosios buvusio dujų fabriko saugyklos viziją

Buvusias Klaipėdos dujų fabriko saugyklas valdančios A. Jankevičiaus individualios įmonės užsakymu parengti ir viešinami projektiniai pasiūlymai, numatantys antrojo iš šių ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This