Sakurų parkui Klaipėdoje iškilo grėsmė

Miestas, Svarbu

Klaipėdiečių laukiamo Sakurų parko įrengimo pradžia ne tik gerokai vėluoja, bet net neaišku, kada prasidės.

Sakurų parko vizualizacija.

Klaipėdos savivaldybė dar pernai nupirko paslaugą parengti Sakurų parko techninį projektą. Jo rengėjai tikėjosi, kad projektas bus baigtas ir statybos leidimas gautas pernai lapkritį. Todėl šių metų miesto savivaldybės biudžete jau buvo suplanuoti pinigai, skirti pirmiesiems Sakurų parko įrengimo darbams. Jiems buvo numatyta apie 7 tūkst. eurų, tačiau šie pinigai atiteko kitai priemonei, nes dar net nepradėta ruoštis skelbti konkursą išrinkti rangovą, kuris įrengtų parką.

Techninį projektą už 17 tūkst. eurų rengė bendrovė „Nacionalinių projektų rengimas“. Projekto vadovė, architektė Vinga Juškauskaitė teigė, jog pernai lapkritį, kaip planuota, pabaigti techninį projektą trukdė įvairios priežastys. Viena jų – ilgai užtruko gauti sutikimus iš gretimų sklypų naudotojų. Be to, keitėsi teisės aktai, todėl techninį projektą reikėjo perdaryti, kad jis juos atitiktų.

Anot V. Juškauskaitės, techninis projektas šiuo metu tikrai yra baigtas, atiduotas savivaldybei. Be to, jau gautas ir statybos leidimas įrengti Sakurų parką.

„Projektavimas užtruko, bet idėja tikrai nenužudyta, jei kas nors jos nenužudys. Tikimės, jog kitais metas galėsime pradėti įrengimo darbus“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Paklaustas, kas galėtų nužudyti idėją dėl Sakurų parko, valdininkas įvardijo Strateginio planavimo grupę. „Ji dėlioja kitų metų biudžetą, jo pajamas ir išlaidas. Visi mes labai daug prisiplanuojame, todėl tie planai yra mažinami. Turiu tokią baimę, kad Sakurų parkui pinigų gali nebūti, bet tikiuosi, kad tie mano nuogąstavimai nepagrįsti. Be to, lyg girdėjau, kad viskas gerai baigsis, kad pinigų kitais metais bus, tik darbus reikės išdalinti į dvejus metus, kad biudžetui nebūtų didelė našta“, – kalbėjo L. Dūda.

Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė keliuose neseniai vykusiuose miesto tarybos komitetų posėdžiuose prasitarė, jog naujų projektų galbūt nebus įmanoma pradėti, nes pinigų reikės labai pabrangusiam Dangės skvero rekonstrukcijos projektui.

L. Dūdos teigimu, Sakurų parko įrengimas gali kainuoti apie 800 tūkst. eurų.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog Sakurų parkas turi būti įrengtas teritorijoje tarp Žvejų rūmų ir Klaipėdos Naujosios Apaštalų bažnyčios (ties Taikos prospekto ir Naikupės gatvės sankryža).

Parke numatoma pasodinti apie 50 sakurų – dviejų rūšių, rožiniais žiedais žydinčių. Kadangi Klaipėda pasižymi aukštu gruntinio vandens lygiu, o šie augalai drėgmės nemėgsta, sakurų sodinimui būtų suformuojamos kalvos. Dar būtų sodinamos kalninės juodosios pušys, azalijos, rododendrai ir kiti augalai. Sklype esantys dideli vertingi medžiai (karpotasis beržas, platanalapis klevas, baltasis gluosnis, paprastasis lazdynas ir kiti) būtų išsaugomi.

Parke taip pat numatoma suformuoti penkialapio sakuros žiedo formos tvenkinį. Jo centre turėtų būti įrengta salelė su japoniška pušimi ir tradiciniam japoniškam sodui būdingu akmeniniu žibintu. Šalia tvenkinio planuojama poilsio aikštelė su suolų ir lauko akmenų kompozicija. Sala su poilsio aikštele būtų apjungiama mediniais tilteliais.

Šiaurės vakariniame sklypo kampe numatoma suformuoti kalvą, po kuria būtų įrengtas tualetas. Takai, nutiesti iš plokščių akmenų ir sutvirtintos smulkių akmenėlių dangos, numatomi esamų takų vietose.

Poilsio zonos projekte dėstomos aplink sakurų medelius bei planuojamo tvenkinio šiaurinėje pusėje.

Lygiagrečiai Naikupės gatvės numatomos dviračių stovėjimo vietos. Šalia planuojamų dviračių ir pėsčiųjų takų bus įrengtos vaikų žaidimo aikštelės su specialia danga ir įrenginiais, skirtais įvairioms amžiaus grupėms.

Šalia tvenkinio planuojami mediniai suolai savo forma ir konstrukcija primenantys japoniško sodo „zigzaginį“ lieptelį. Tvenkinio tilteliai – taip pat mediniai su mediniais turėklais. Aplink sakurų kalvas numatomos suolų kompozicijos.

Ties pagrindiniu patekimo keliu į parką, o jis bus iš Taikos prospekto, siūloma įrengti tradicinius japonų „torri“ vartus.

Visą parko teritoriją numatoma apšviesti. Pagrindinių takų apšvietimui siūlomi modernaus stiliaus LED stulpiniai parko šviestuvai. Papildomai numatomi LED žemės prožektoriai sakurų medelių apšvietimui iš apačios. Prožektorių šviesos spektras esą turėtų paryškinti rausvą sakurų žiedlapių spalvą.

35 Comments

  1. Anonimas

    Silpnoki projektuotojai. Reikėtų daugiau teisės aktų pastudijuoti.

    Reply
  2. Klerkams

    Medžiai ir parkai gerai. Prižūrėkime tai ką turime, laistykime medžius bent kelis metus kol jie įsišaknija, pjaukime žolę ir valykime šiukšles. Pasižiūrėkite koks šiukšlynas prie Vydūno ir kitur. Debreceno aikštė visa paskendusi, nes ten neįrengta lietaus kanalizacija.

    Reply
    • klausimas

      Koks šiukšlynas prie Vydūno galima parodyti???? Už Viesulo teritorija jau tvarkoma vežamos šiukšlės, nauju takeliai ir t.t.

  3. ...

    Kuo blogos vyšnios? O kodėl užmirštamas obelų žiedų grožis?… norisi po sakura pritūpt ir kultūringai sriūbčiot arbatą? bet ar astebėjote – į prekybą išmetė aronijų vyno…?

    Reply
  4. Renaldas

    Savivaldybės planavimo subtilybės:
    2018 metų pradžioje strateginiame plane paskelbiama, kad Sakurų parko įrengimas kainuos 200’000 EUR;
    2019 m. pradžioje atnaujintame strateginiame plane kaina pakoregavo į 515’000 EUR ir metams (iki 2020 nukėlė darbų pabaigą);
    2019 m. gale Liudvikas Dūda jau kalba apie 800’000 EUR kainą.

    Per nepilnus 2 metus kaina nuo momento, kai Savivaldybės Strateginio planavimo departamento atstovai atnešė ant išrinktų tarybos narių stalo projekto investicinį planą ir paprašė balsuojant pritarti tokioms išlaidoms, kaina pakilo 4 kartus.

    Turite idėjų ką su tuo daryti?

    Reply
  5. Donatas

    Vietoj tų ,,sakurų”, geriau sodinkite lietuviškas vyšnaites.

    Reply
    • Anonimas

      Nusišneki, tau nieko turbūt nereikia, klumpi tu!

    • Geriau

      Lietuviškas pušaites!

  6. C7

    Paskaičius komentarus, reikejo tiesiog keliu suoliuku ir trinkeliu. Zodziu toks euroremontas kaip visuose Lietuvos kaimuose, kur aikstes prie maximu padare.

    Reply
    • Tegul betonuoja! :D

      Buduliams yra gerai!

  7. jurgis

    Ko jūs vis verkšlenat kai įšsirenkat į miesto tarybą vagis ,merą muzikantą ir liberalus ,kol juos rinksite tol ir vargsite su jais visais neįšmanėliais

    Reply
    • Kažin ar būna tikri rinkimai?

      Tai ko 80 proc į rinkimus neina? Juk tuos rinko tik apie 15 proc rinkėjų.

  8. Tikrai..

    Nesvarbu, kad smirda.. Svarbu brangiai atrodo..

    Reply
  9. A.Velykienė

    Sakūrų parkui tikslinį finansavimą skyrė UAB „Smeltė”, šios lėšos tik šiam tikslui turi būti panaudotos. Tikiu, kad savivaldybės administracija įvykdys šį projektą.

    Reply
    • A.Velykienei

      dar liūdniau, verslas skiria lėšas, o politikai jas ištaško savo ambicijoms patenkinti. Suprantama bendrapartiečio liberalo Budino kliedesiai A.Velykienei šventa misija. Tikėkite, mes taip pat tikime, kas kuom norime.

  10. Berazumiai kiauragalviai supratimo neturi...

    Tai ko tuos požeminius garažus Atgimimo aikštėje iškertant visus medžius daro su tuo Bliūdu viršuje muzikiniui dėl parkingo… Per šitus brokus ir neliks pinigų….

    Reply
  11. Anonimas

    Jei i projekta nera itrauktas laistymas ir kitokia reikalinga prieziura sakuru medziams visam laikui. Nera ko ir pradeti. Nes pasekmes bus tokios pat kaip ir visur Klaipedoje pasodintoms sakuroms. Jos nudzius.

    Reply
    • to Anonimui

      O kodėl jau kelis metus nenudžiūvo ir žydi Debreceno -Taikos pr???

    • ezys

      Arba prie muzikinio teatro? 🙂 Gerkit ir jus daugiau vandens, o tai smegenys dziuva 😉

    • Tomas

      Ilgalaikės priežiūros klausimas turėtų būti užduodamas kiekvienam projektui: tiek aikštei, tiek šaligatviui ar takui. Nes šaligatvius/takus įrengia, o paskui juos pamiršta/ neprižiūri, jie apželia tiek žolėmis iš po trinkelių ir krūmais iš pašonių, o parko priežiūrai manau dar rimtesnių specialistų reikia

  12. Made in Klaipeda

    nei kinijoje nei japonijoje tokių rieduliais grįstų sodų ar parkų, takų neteko matyti. Akmenų sodus mačiau, bet čia parašyta, kad kūrė sakurų ir dar parką – sakūrų parkas su van litauen suoliukais, tilčiukais ir made poland „prožektorių šviesos spektras esą turėtų paryškinti rausvą sakurų žiedlapių spalvą.” Medžiai bus made in holland ir TOTAL = Litauen Homo Marazmus . Duosim forų ir Japan. Įdomu, o jei Merui teks pasikviesti kokį Japan ambasadorių? Čia gali tik Lukašenka… na ir mus.

    Reply
    • Aldona

      Puikus, subtilus, taiklus komentaras. Ploju atsistojęs

    • ezys

      O ka reiketu daryti, o didysis isminciau? Apsvieskite liaudi 😉

    • Bravo

      Super komentaras! Japonų ambasadorius užkabintų dūdoriui dar vieną medalį. Ko dėl to nepadarysi! O kainų didėjimas kartais – jau tradicija. Nieko naujo, už ką namai perkami, jei savivaldybėje labai “dirbi”?

  13. Japanememelender

    jei jau leidimas statybai yra, vadinasi samata patvirtinta. Klausimas – kiek įsamatinta ta pušis saloje? Ir ką natūroje gausime?

    Reply
  14. Elina

    Sodinkite,statykite,grąžinkite mūsų miestą,nes Klaipėda tikrai to nusipelno!Nieko neklausykit,darykit ką suplanavę,juk į Klaipėdą kiekvienais metais vis daugiau turistų atvyksta,o ir mūsų artimiesiems gyvenantiems užsienyje daug smagiau aplankyti savo vis gražėjantį miestą.

    Reply
    • Elinai

      jei taip gražinsime greit nei turistai atvyks nei artimieji belankys

    • Cha

      Nu taip, juodaodžių turistų traukos objektas

  15. Patarimas

    miesto politikams ir Merui. Dėl Jūsų atliktų darbų (jei netyčia kartais pavyksta) tikrai nėra tiek diskusijų kiek dėl pradedamų. Nebejuokinkite svieto ir nebeplanuokime nieko, ar taip ar taip šikis gaunasi. Kam jums tie projektai ir statybų leidimai, darom proveržį – pasiskelbkime PRASTŲ VIZULKIŲ MIESTU ir būsim pirmi ir ant Lietuvos ir ant pabaltijo, o gal ir EU. Kas čia važiuos ir kas čia tikrins.

    Reply
  16. Arūnas

    Tai invazinis augalas.Sodinkit šiam Klaipėdos kraštui tinkamus medžius.

    Reply
  17. Anonimas

    paskutinis isjunkit sviesa emigruodamas is klp

    Reply
    • ezys

      Aciu nereikia, kai tik paskutinis neadekvatus emigruos, sviesa vis dar bus reikalinga normaliems zmonems, kurie cia ir toliau gyvena ir gyvens 😉 (nesakau, kad visi kurie emigravo – neadekvatus, bet virsuje esanti komentara tirazuoja butent tokie, daznai net neemigrave)

  18. Miesto

    bėdžiams sakūrų teks palaukti dar ilgai. Dar ir Muzikinis ir Turgus ir Danės gatvė ir Danės skveras eilėje ir Atgimimo aikštė ir mokyklai mažajam kaimę pradėjo triūbas rausti ir sporto kompleksas P.Komūnos gatvėj. Su tokiais Zulco planavimais ir Indrės Butenienės strategavimais dar daug kas pabrangs. Dar miestelėnai ir pašto užsimanė. Gera hebrytė – vienas kabinetas strateguoja, kitas planuoja, trečias abejoja tik niekas nieko nežino. Užuojauta vyriausiajam strategui – mūsų abejonių Merui.

    Reply
  19. Anonimas

    Klaipėdos virsmas į Mažąją Japonija… ąžuolus sodinkite. Modifikuotų pagalių prismaigsto į žemę, penkios šakos, trys lapai ir džiūgauja kaip tie indėnai ugninio vandens paragavę…

    Reply
    • Lietuviškų nesodins

      Geras palyginimas☝️??
      Bet kur jie lietuviškus sodins, juk lietuviški yra pigūs, nieko gero neišeis… Todėl reikia dar daugiau iškirsti sveikų brandžių medžių, kad kuo daugiau susnom užsodinti. Susnos dvesia, vėl naujus sodinti, sodinti, sodinti!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Paaiškėjo Arūno Tumos išminties šaltinis*

Klaipėdos miesto tarybos narys, net merą gebantis pastatyti į jam priderančią tarnautojo vietą, Spyglio mylimas Arūnas Tuma pastaruoju metu demonstruoja ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vienur tęs pradėtus darbus, kitur - tvarkys broką

Atšilus orams, toliau bus tęsiami praėjusiais metais savivaldybės užsakymu pradėti įvairių miesto viešųjų erdvių sutvarkymo darbai. Tuo pat metu aiškėja, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Išlaidos savivaldybės viešiesiems ryšiams didėja 300 procentų“

Tokią repliką metė liberalas Saulius Budinas trečiadienį vykusio miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu, kai opozicijos atstovams nepavyko ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This