Abejonių nekilo: V. Titovas pašalintas iš Klaipėdos miesto tarybos (papildyta)

Politika, Svarbu

Už sovietų nužudyto Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimo paniekinimą nuteistas Klaipėdos miesto tarybos narys Viačeslavas Titovas neteko mandato. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienio rytą vykusio posėdžio metu nutraukė politiko įgaliojimus.

Pats V. Titovas, išgirdęs VRK sprendimą jį pašalinti iš Klaipėdos miesto tarybos, buvo pasiryžęs ir toliau kovoti teismuose.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sprendimą priėmė vienbalsiai

VRK Rinkimų organizavimo skyriaus vedėja Reda Daniškevičiūtė paaiškino, kad savivaldybių tarybų narių įgaliojimai nutrūksta prieš terminą pagal apkaltinamąjį nuosprendį. Klaipėdos apygardos teismas tokį V. Titovui paskelbė dar spalio 17-ąją. Jis tą pačią dieną ir įsiteisėjo.

„Pati vakar kalbėjau su V. Titovu. Jis pradėjo aiškinti, kad tai politinė byla, jis nesutinka su sprendimu, bet mes į tuos dalykus nežiūrime. Iš V. Titovo supratau, kad jis skundo Lietuvos Aukščiausiajam Teismui dar nepateikė, bet tikriausiai kreipsis. Ta byla gali vykti metus ar dvejus, o įstatymas aiškiai nurodo, kada tarybos narys netenka mandato“, – teigė R. Daniškevičiūtė.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė taip pat konstatavo, jog procedūra paprasta – įsiteisėjo teismo sprendimas, įstatymas numato, kad tai yra pagrindas nutraukti tarybos nario įgaliojimus.

„O jei po kasacinio sprendimo kas nors pasikeis, grįšime į posėdį ir nagrinėsime situaciją“, – teigė L. Matjošaitytė.

VRK nariai bendru sutarimu pašalino V. Titovą iš Klaipėdos miesto tarybos. Jo vietą turėtų užimti komiteto „Titov ir teisingumas“ narė Ela Andrejeva, kuri, jei neatsisakys mandato, turėtų prisiekti artimiausiame miesto tarybos posėdyje.

Klaipėdos apylinkės teismas savo nutartimi už kurstymą prieš bet kokią žmonių grupę bei pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą V. Titovui buvo skyręs 12 tūkst. eurų baudą. Klaipėdos apygardos teismas, kuriam apeliaciją pateikė ir politikas, ir kaltinimą palaikęs prokuroras Simonas Genys, pakeitė tik tą nuosprendžio dalį, kuria buvo bendrinamos bausmės ir sumažino bendrą baudos sumą iki 10 tūkst. eurų. Anot teismo, prieš tai buvo taikomas netinkamas galutinės bausmės skaičiavimo būdas. Klaipėdos apygardos teismo apkaltinamasis nuosprendis įsigaliojo spalio 17 dieną.

Prokuroras prašė nuosprendį pakeisti ir V. Titovui skirti beveik dvejų metų laisvės atėmimo bausmę ją atidedant, įpareigojant atsiprašyti nukentėjusiųjų. S. Genio nuomone, pirmos instancijos teismas nepagrįstai skyrė pačią švelniausią bausmę.

V. Titovas prašė panaikinti „žiaurų ir nežmonišką nuosprendį“ bei prašė jį išteisinti.

Bylą nagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad politikas yra nuteistas pagrįstai, nes menkino Lietuvos partizanų veiklos svarbą, skatino neapykantą šiai žmonių grupei.

Anot kolegijos, bauda – piniginė sankcija – yra adekvati, nors padarytos veikos ir sunkios. Ji grindžiama gera V. Titovo charakteristika, tuo, kad jis dirba ir kitomis jam palankiomis aplinkybėmis.

Dėl melagingų pasisakymų neva A. Ramanauskas-Vanagas yra atsakingas už 8 000 civilių žmonių ir vaikų nužudymą, todėl jo atminimo Klaipėdoje įamžinti negalima, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pernai lapkritį V. Titovą pripažino sulaužius Tarybos nario priesaiką. Jis, nelaukdamas apkaltos, pats atsisakė Tarybos nario mandato, bet per šių metų kovą vykusius savivaldos rinkimus vėl buvo išrinktas į naująją Klaipėdos miesto tarybą.

Ikiteisminis tyrimas dėl V. Titovo pasisakymų bei įrašų viešojoje erdvėje buvo pradėtas 2018 metų liepą pagal žurnalisto Andriaus Tapino pareiškimą Generalinei prokuratūrai.

Kai įsigaliojo Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis, pagal kurį V. Titovas turi sumokėti 10 tūkst eurų baudą, politikas socialiame tinkle „Facebook“ lietuvių ir rusų kalbomis išplatino pagalbos prašymą. Jis prašo klaipėdiečių jam suaukoti pinigų sumokėti baudą.

V. Titovas džiaugėsi, kad žmonės jį aktyviai palaiko ir vos per kelias dienas paaukojo solidžią sumą.

Paklaustas, kodėl nusprendė kreiptis į žmones, kad šie paaukotų pinigų, politikas „Atvirai Klaipėdai“ aiškino, kad bauda yra neadekvačiai didelė, o jis neuždirba tiek, kad ją galėtų susimokėti per du mėnesius. „Jei nesusimokėsiu, būsiu perduotas antstoliams, o tada bus dar blogiau. Aišku, teismo sprendimą dar skųsiu aukštesnės instancijos teismui, kreipsiuosi į Europos teismus. Jei jie mane išteisins, gal valstybė grąžins sumokėtą baudą. Esu nekaltas, Lietuvos teismai yra labai neteisingi, todėl visur ieškosiu teisybės“, – kovingai nusiteikęs yra V. Titovas.

„Klaidingas sprendimas”

Pats V. Titovas, išgirdęs VRK sprendimą jį pašalinti iš Klaipėdos miesto tarybos, buvo pasiryžęs ir toliau kovoti teismuose.

„Va tokia pas mus demokratija. Mane išrinko tūkstančiai žmonių (V. Titovas per rinkimus sulaukė 773 rinkėjų reitingo balsų, visas komiteto sąrašas – 2927 balsus – autor. past.), o sprendimą pašalinti priėmė keli komisijos nariai. VRK priėmė klaidingą sprendimą. Manau, kad politiką galima pašalinti tik per apkaltos procesą. Aišku, kad VRK sprendimą skųsiu teismams. Noriu sulaukti posėdžio protokolo, tada pasikonsultuosiu su juristais. Jei reikės, kreipsiuosi ir į Konstitucinį Teismą, kad jis padėtų galutinį tašką“, – „Atvirai Klaipėdai“ telefonu teigė V. Titovas.

Jis pabrėžė, kad tie, kurie norėjo jį pašalinti iš miesto tarybos, nieko nelaimės, nes „ateis kitas žmogus iš mūsų komandos su tomis pačiomis vertybėmis“.

„Jei ir nebedirbsiu miesto taryboje, niekur nedingsiu, todėl atstovausiu klaipėdiečiams. Bet tikiuosi, kad teismus laimėsiu ir liksiu taryboje“, – vylėsi V. Titovas

Paklaustas, ar jis vis dar nusiteikęs skųsti ir Klaipėdos apygardos teismo apkaltinamąjį nuosprendį, V. Titovas pabrėžė, jog kasacinį skundą paduos dar šį mėnesį.

26 Comments

  1. VIRGUTE SPURYTE APIE TEISYBE

    TITOVUI IR VAITKUI ATIMKITE SKAUTU GATVE IS UZGROBUSIU TERORISTU .PRIDEDU TARASKEVICIU IR GRUBLIAUSKA , UZ TEISYBE LIETUVOJE BAUDZIAMI .

    Reply
  2. Teisybė

    Teisybė – yra. Lauk Titovą iš Lietuvos!!!

    Reply
  3. Edgaras

    Kas galit atsakyti – kokiu reikia būti nemokša kvailiu kad per 20-30-40 metų gyvenant Lietuvoje nuolat iš visų kampų girdint lietuvių kalbos – jos neišmokti?
    Juk visi suprantame ,mažiau daugiau pabuvoje įvairiose valstybėse nemokant jų kalbos koks durnelis-vargšelis esi. Ir ne tik. Juk prarandi ir darbą normalų ir žinias apie tą valstybę, ir t.t.t Sykį buvau liudininkė kaip turguje viena rusė ponia iškoliojo – tiksliau išsityčiojo iš moterėlės kuri jai negalėjo rusiškai paaiškinti apie bulves, burokėlius… Galiausiai ta ponia pasakė lietuviškai, „naraikia man tų litovcu kalbos makitis…
    Titovas iki šiol nemoka lietuviškai normaliai kalbėti. Daug kur LIetuvoje ypač Klaipėdoje nesilaikoma Valstybinės -lietuvių k. reikalavimo.
    Jau mačiau pirm. sveikatos centre užrašą ; bendraujama valstybine kalba….

    Reply
  4. Fašistam galas!

    Laisves zodzio lai pajiesko rusijos! Ta „ISVADUOTOJU” palikuoni reiketu deportuoti is LIETUVOS!

    Reply
  5. Vatniku priesas

    VATNIKAM NEVIETA KALAIPEDOS TARYBOI IR NEVIETA LIETUVOI LAI KRAUNASI CIMODANUS IR LAI PUCIA I SAVO TEVISKE.

    Reply
  6. Kedys

    N. Venckienės sūnus taip pat kreipėsi į visuomenę su prašymu: „Prašau Lietuvos žmonių vienytis, rinktis į protesto akcijas, dalyvauti teismo posėdžiuose. Prašau Jūsų nebijoti išreikšti savo nuomonę. Lietuvos valdžiai yra nesunku užtildyti vieną žmogų, tačiau jie nenutildys šimtų ir tūkstančių“.

    Reply
  7. Gusia

    Titov maladec, kartais mums asmeniskai rublius uz teisibes rasima komentarose atvesdavo!

    Reply
  8. Rimas

    Neber zodzio laisves ir tiesos kuri netenkina valdzios kalbet negalima o komentatoriai kurie ji smerke matomai malaletkos kurie tiesos nezino arba paciu gimines su fasistais draugavo!!!

    Reply
    • Strikaitienė

      O, kas pats toks esi? Iš ko mokeisi istorijos?

    • kaunas

      Nemaišyk laisvo žodžio su šmeištu .Tas kosmonautas turi būti išsoustas iš Lietuvos,kaip gali būti tarybos narys pirmiausia lietuviškai išmoksta kalbėti,nkavedistų palikuonis.Pirmyn i tėvynę rusija ten ieškoti laisvo žodžio.

  9. Клайпедский Край

    Taigi ne miesto valdyba jam mandata dave, o zmones kurie uz ji balsavo. Tai kaip valdyba ta mandata turi teise atimti? Reiskia valdyba stoja pries tos zmones kurie uz ji balsavo? O tai taip ne vienas tukstantukas Klaipedeciu…

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      neskaitote, kas parašyta – už jį balsavo, deja, tik 773 rinkėjai… 🙂

    • Palmyrai

      Už Titov ir teisingumas balsavo 4616 žmonių. 773 yra reitingo balsai. t.y. žmonės nusprendė, kad Titov sąraše geriausiais ir t.t.

    • Kvailiui

      Kadangi tokį išgamą renka tik šūdo verti nevykėliai, tai kaip ir jokio skirtumo kas tą mandatą atima 🙂 Jie per daug dideli silpnapročiai, kad kažką sugebėtų padaryti. Jei turėtų proto, tokio priedurnio į valdžią nerinktų.

  10. Lina

    Žodžio laisvės kaina?

    Reply
  11. Milvudas

    Tytovai, esate šiukšlė.

    Reply
  12. Lietuvė

    Teisybė nugalėjo.Valio.Jis daro gėdą Klaipėdai.

    Reply
    • Rimas

      Durne tu teisybe pasake

  13. Slava

    Vysa teisibia pasake, mums Rūsams atveztems is rusisku jebenia vltvų, jis buvo bandytas.

    Reply
    • Mokinkis kalba

      Per tiek laiko neišmokti šalies kalbos ir istorijos kurioje gyveni yra gėda. Gal pasilaikykit savo mintis sau ir eikit…

  14. Sovietas

    Nu vsio! Paskutini karta balsavau uz Grubijanska ir jo padlaizius!

    Reply
  15. Vanagas

    Sufabrikuota siu laiku „budeliu“ byla pries V. Titova.
    Ka butent blogo jis padare? Uzkliuvo tai kad apie budelius teisybe pasake?

    Reply
    • slava

      visa teisibia, ne vysi gi po karo norejo grizt i savo jebenia rūsijoj, jei mes isvadavom tai reiskia galejom ir likt cia, o vietiniai tai jie bandytai.

  16. Patarlė

    Boba iš ratų- ratams lengviau

    Reply
  17. MArijus

    Vatnykų vatas taršo vėjas…

    Reply
  18. Tamosauskas

    ŽMONĖS NUTEISEMI UŽ TEISYBE?! SKAUTŲ GATVE TERORISTŲ UZGROBTA??

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This