SGD laivo pirkimas: jau yra ir valdybos sprendimas

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ pranešė, jog jos valdyba priėmė sprendimus dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ arba kito tokio laivo įsigijimo ne vėliau nei iki 2024 metų pabaigos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Taip pat priimtas sprendimas jau dabar kreiptis į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT) dėl terminalo kaštų optimizavimo, siekiant sumažinti SGD terminalo infrastruktūros kaštus vartotojams po 27 mln. eurų kasmet jau nuo 2020 metų.

„Vertinimai rodo, kad SGD terminalas po 2024 m. kurs ekonominę naudą Lietuvai ir regiono dujų vartotojams. Būdamas patikima alternatyva dujų importui, SGD terminalas užtikrins konkurenciją dujų rinkoje ir prisidės prie šalies energetinio saugumo. Savo ruožtu – Lietuvai tai sudaro galimybes regioninei lyderystei energetikos sektoriuje, o KN – galimybę toliau aktyviai plėtoti valstybių sienas peržengiančią SGD vertės grandinę“, – pranešime spaudai cituojamas KN Klaipėdos SGD direktorius Arūnas Molis.

Galutinius sprendimus dėl konkretaus plaukiojančios suskystintų gamtinių dujų laivo-saugyklos pasirinkimo ir sąlygų tvirtins KN valdyba – planuojama, kad toks sprendimas bus priimtas iki 2022 metų pabaigos.

Siekdam  įgyvendinti sprendimus dėl saugumo dedamosios mažinimo, kuris galėtų būti atliktas jau nuo 2020 m. sumažinant saugumo dedamąją apie 27 mln. eurų, bendrovė planuoja iš Šiaurės investicijų banko (NIB) skolintis iki 135,5 mln. eurų. Paskola būtų skirta mokėtinam laivo-saugyklos nuomos mokesčiui finansuoti. Paskolos grąžinimas būtų užtikrinamas valstybės garantija, kuri jau suderinta su Europos Komisija (EK) ir taip pat turės būti patvirtinta Seime.

„Priimti sprendimai yra itin svarbūs, nes sudaro pagrindą bendrovei inicijuoti konkrečius veiksmus dėl SGD sąnaudų optimizavimo kuo įmanoma greitesniais terminais. Žinoma, tai yra tik vienas iš elementų siekiant bendro valstybės tikslo – saugumo dedamosios mažėjimo. Tam, kad jis būtų įgyvendintas kuo greičiau, bus itin svarbus sklandus sprendimų priėmėjų, įskaitant VERT, bendradarbiavimas“, – sako A. Molis.

Jis pabrėžia, kad KN siūlys VERT mažinti saugumo dedamąją su sąlyga, kad iki tol bus pasirašytas susitarimas su NIB dėl tam reikalingos paskolos ir aktyvuota valstybės garantija šiai paskolai.

KN valdyba bendrovei pavedė iki 2020 m. balandžio pabaigos su kredito įstaigomis susitarti dėl finansavimo laivo saugyklos išpirkimui, o iki 2021 m. gegužės pabaigos – užsitikrinti šių paskolų atitiktį valstybės pagalbos reikalavimams.

„Siekiame kuo greičiau ir efektyviau įgyvendinti SGD įstatyme numatytus veiksmus. Kadangi visas procesas, kuriuo siekiama bendro tikslo – užtikrinti ilgalaikio SGD tiekimo į šalį galimybes – išlieka itin kompleksiškas, nutarėme šiuo metu visus sprendimus palikti sutelktus KN ir skirti savo dėmesį tolimesniam, bet nemažiau svarbiam etapui, kuris susijęs su laivo-saugyklos įsigijimu“, – sako A. Molis.

Seimas pernai gruodžio viduryje Seimas jau pritarė, kad Lietuva pirktų SGD laivą-terminalą. Už tokias įstatymo pataisas tada balsavo  balsavo 99 parlamentarai, vienas buvo prieš, 17 susilaikė.

KN valdybą šiuo metu sudaro jai pirmininkaujantis Giedrius Dusevičius, Mantas Bartuška,Dainius Bražiūnas, Bjarke Pålsson ir Ian Bradshaw.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This