Vėl atsibudo, kad kvartaluose prie uosto itin užterštas dirvožemis

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė trečiadienį vakarop pranešė, kad jos vykdomo aplinkos monitoringo metu atlikti dirvožemio tyrimai parodė, jog šiaurinėje miesto dalyje esančiuose Bomelio Vitės ir Didžiosios Vitės gyvenamuosiuose mikrorajonuose chromo koncentracija dirvožemyje viršijo leistinas ribines vertes iki 12 kartų. Tačiau šiame pranešime ji nutylėjo, jog tokiais duomenimis disponuojama jau keletą metų.

Didžiausi viršijimai dabar nustatyti ties uosto teritorija, einant toliau nuo uosto, koncentracijos palaipsniui mažėja.

„Dėl tokios taršos paplitimo geografijos, tikėtina, kad taršos šaltinis – uoste vykdoma veikla”, – rašoma savivaldybės pranešime.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Mėginiai buvo imti šių metų rugpjūčio 7 d. ir perduoti tirti laboratorijai. Šiuo metu savivaldybė sulaukė pirminių rezultatų, o galutinę ataskaitą tyrimus atlikusi VšĮ Pajūrio tyrimų ir planavimo institutas turi pateikti iki lapkričio 15 d.

„Siekdama, kad gyventojams būtų užtikrinta saugi ir sveika gyvenamoji aplinka, Klaipėdos miesto savivaldybė dėl šių tyrimų rezultatų kreipiasi į Vyriausybę, Aplinkos apsaugos agentūrą ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją. Savivaldybė reikalauja peržiūrėti užterštoje teritorijoje veikiančių įmonių taršos leidimų sąlygas ir neleisti vykdyti taršios veiklos, kuri keltų pavojų aplinkai ir gyventojų sveikatai. Savivaldybė savo ruožtu skirs padidintą dėmesį Vitės kvartalo gatvių ir šaligatvių valymui, lapų išvežimui, ugdymo įstaigų teritorijų priežiūrai ir kitiems darbams, kurie padėtų išvengti dirvožemyje ir ant kietųjų dangų nusėdusio chromo plitimo atgal į orą”, – rašoma pranešime.

Gyventojams rekomenduojama vaikščioti kieta danga dengtais takais (šaligatviais, asfaltuotais takais), nepurenti dirvožemio, neleisti vaikams žaisti žolėje, smėlyje, nevartoti šioje teritorijoje užaugintų vaisių ir daržovių.

Taip pat pranešama, kad ketvirtadienį bus kviečiami užterštoje teritorijoje įsikūrusių ugdymo įstaigų vadovai bei kartu su visuomenės sveikatos specialistais tariamasi, kaip užtikrinti saugų ugdymo procesą. Detalesnės rekomendacijos gyventojams bus pateiktos gavus galutinę dirvožemio tyrimų ataskaitą.

Ketvirtadienį taip pat organizuojamas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, į kurį kviečiami Uosto direkcijos bei ties užteršta teritorija įsikūrusių uosto įmonių vadovai. Dėl kaltininko nustatymo nutarta kreiptis į prokuratūrą.

Mėginiai dabar buvo imami ir padidėjusi tarša chromu nustatyta šiais adresais:

Mėginių paėmimo vieta Rezultatas Ribinė reikšmė
1 Klaipėdos Vitės pagrindinė mokykla (J. Janonio g. 32) 618.9 mg/kg sausos masės >80
2 „Vaivorykštės tako” gimnazija (Sportininkų g. 11) 155.2 mg/kg sausos masės >80
3 Klaipėdos universitetas (Herkaus Manto g. 84) 80.2 mg/kg sausos masės >80
4 Klaipėdos universitetas, pedagogikos fakultetas (S. Nėries g. 5) 84.6 mg/kg sausos masės >80
5 Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (I. Kanto g. 7) 86.7 mg/kg sausos masės >80
6 Klaipėdos universitetas, tęstinių studijų institutas (Sportininkų g. 13) 312.0 mg/kg sausos masės >80
7 Klaipėdos paslaugų ir verslo mokykla, gimnazijos ir verslo skyriai (Smilties Pylimo g. 14) 128.4 mg/kg sausos masės >80
8 Klaipėdos paslaugų ir verslo mokykla, Paslaugų skyrius (J. Janonio g. 13) 193.5 mg/kg sausos masės >80
9 Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos, gimnazijos ir verslo skyrių stadionas (Smilties Pylimo g. 14) 168.9 mg/kg sausos masės >80
10 Klaipėdos lopšelis-darželis “Bitutė” (Švyturio g. 14A) 134.6 mg/kg sausos masės >80
11 Klaipėdos lopšelis-darželis “Traukinukas” (S. Daukanto g. 39) 109.2 mg/kg sausos masės >80
12 Klaipėdos Vitės pagrindinės mokyklos stadionas (J. Janonio g. 32) 1008 mg/kg sausos masės >80
13 Švyturio g. greta gyvenamo namo Nr. 14 644.2 mg/kg sausos masės >80
14 Švyturio g. greta gyvenamo namo Nr. 18 821.9 mg/kg sausos masės

>80

Tačiau, kad dirvožemio užterštumas šioje ir kitose miesto dalyse savivaldai neturi būti naujiena rodo 2017-2021 m. Klaipėdos miesto savivaldybės aplinkos monitoringo 2017-2021 m. programa. Joje rašoma, kad 2013–2015 metų laikotarpiu dirvožemio stebėsena buvo vykdyta 208 tyrimo vietose. Čia taip pat pateikiamos dirvožemio monitoringo vietos, kuriose buvo nustatyti ribinių verčių viršijimai. Chromo viršijimai tada buvo nustatyti šešiuose taškuose.

Beje, prieš porą mėnesių, pristatant Vitės pagrindinės mokyklos stadiono rekonstrukcijos projektą tiek Savivaldybės administracijos Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Inga Kubilienė, tiek Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė sakė susipažinusios su Nacionalinio visuomenės sveiktos centro pažyma, rodančia, kad stadiono gruntas visgi nėra užterštas, kaip buvo teigiama 2006 m. atliktame Klaipėdos miesto mokymo, mokslo ir sveikatos apsaugos įstaigų grunto geocheminės sudėties tyrime. Tačiau tada niekas iš žurnalisto kalbintų Nacionalinio visuomenės sveiktos centro Klaipėdos departamento specialistų teigė neprisimenantys apie tokią pažymą.

INFORMACIJA

Vilniaus savivaldybė savo puslapyje aplinka.vilnius.lt rašo, kad chromas pasižymi nefro- ir neurotoksinėmis, kancerogeninėmis, kumuliatyvinėmis, savybėmis. Jis gali būti plaučių, skrandžio, kvėpavimo takų, širdies – kraujagyslių sistemos sutrikimų, kepenų, inkstų, širdies raumens distrofijos, policetemijos, mažakraujystės, odos alerginių reakcijų ir daugelio kitų negalavimų priežastimi. Plačiau apie apsinuodijimą chromu ir jo pasekmes galima paskaityti čia. 

20 Comments

  1. Tamosauskas

    KAIP IR KAS ATSAKINGAS UŽ VAGONŲ ĮVAŽIAVIMĄ Į LIETUVA? NUO TO REIKIA PRADĖTI. KUO ROCYS UŽSIIMA?

    Reply
  2. Nieko tokio

    Isauso pilnatis. Dudorius papus nakti savo triuba ir chromas su visais furanais issisklaidys…

    Reply
  3. Ramunė

    Tai parodo visišką neįgalumą valstybinių institucijų prieš verslą, toliau džiaugiamės, kad uoste krovos apimtys didinamos mūsų sveikatos sąskaita. Kodėl savivaldybė valo gatves nuo sunkiųjų metalų mokesčių mokėtojų sąskaita, šį darbą turėtų atlikti krovos ir kitos uosto įmonės, juk jos yra taršos subjektai.

    Reply
  4. Se

    Nuojauta kužda, kad vieną dieną sprogs miesto valdžios neveiklumo pūlinys ekologijos klausimu. Šiaip, gyventojams reikėtų savarankiškai atlikti sveikatos tyrimus pagal paminėtus sunkiuosius metalus. Jeigu masiškai tyrimai sutaptų, tuomet jau su medicininėmis išvadomis galima būtų „snukius” biurokratams daužyti, ieškiniais savivaldybę, valstybę ir uostą užmėtyti. Būtų gerai, kad žurnalistai paskelbtų išvadas apie užterštumą, kad galėtume sužinoti kokių metalų savyje „ieškoti”.

    Reply
  5. GIRULISKIS

    GERAI KAD PRABUDOTE.BRAZAUSKAS PADOVANOJO LUBUI UOSTA. LUBYS PADOVANOJO GINTARO KRANTA.GINTARO KRANTAS UZGROBE SKAUTU GATVE.TEN GYVENA KUR ORGANIZUOJA JUROS SVENTES.JIE SAVES NESINUODIJA.DVASES UBAGAI LABAI ILGAI NORI GYVENTI.MUMIS NUODIJA SUNKIAISIAS METALAIS/.MES LEIDZIAME T.Y PRIVATUS VERSLAS.

    Reply
  6. Lietuvis

    Ot tai smagu, jau 20 metų kai liberalai vadovauja Klaipėdos miestui, ką išsirinkote tą ir turite, o jūs mieli gyventojai esate tik statistiniai vienetai, miesto išrinktiesiems jūsų , jūsų vaikų sveikata nerūpėjo, nerūpi ir nerūpės.

    Reply
  7. AKLAS KURMIS

    – na pagaliau ir mane išgirdo. ‼️Šaukiamas skubus savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdis‼️ KAŽKAS ATSITIKO. Pagaliau išdrįso šią viešą paslaptį pripažinti, tai tikrai gerai. Ši, „paslaptis” man žinoma senai. Kai 20 metų kalbama apie uosto krovos iškėlimą iš miesto – juokiamasi- reikia darbo vietų :). Kai piktinamasi LEZ plėtra į miesto centrą – numojama ranka-„uždengsime paslaugomis”?. Vykdant laboratorinius grunto tyrimus jau gerus 15metų žinoma ir konstatuojama, kad gruntas užterštas ir jį reikia „nuimti” ir utilizuoti. Tik, kiek tai kainuotų ir kur jį vežti? Todėl tai ir DIDI PASLAPTIS!!! Pamiršote, Gandrališkės (buvęs tankų dalinys) Sirijus ir kiti miesto centro medžių veikiantys ir apleisti zavodai? Ar kas tą gruntą kur nors vežė? Ir tada kur? Suplanuoti, bet apleisti nauji kvartalai ( Trinyčių, Pelenynų) Paupio, naujai kuriamas Rytinis antroje Dangės pusėje, Tauralaukio – visur gruntas užterštas. Žinau. Ir tai senai žinoma. Ar kas išveža tą gruntą utilizuoti ??? Beje, nenudžiuginsiu ir uosto kompanijų vadovų, gyvenančių Giruliuose – gruntas Giruliuose ne geresnis. Ma juos galas, bet kaip tada su smėliu paplūdimiuose 🙁 ? Dabar ir naujame, dar nepatvirtintame, miesto bendrajame plane, išsijuosia transporto koridorius miesto centre planuojame, gatves tik platiname, sankryžas keliais aukštais kuriame, … Bet, gal atsikvošėsite, gal Jums žmogeliai tai bus pagrindas pagaliau permąstyt ir uosto ir miesto bendruosius planus? Nors po tokios žinios, Derėtų! Ir iš pagrindų! ☝️Žinoti savo virtuvėje ir rašyti komentarus tai viena, bet išdrįsti pripažinti tai viešai – tai jau tikrai – DIDI ir labai svarbi ŽINIA. Tik, ar pakaks ryžto politikams …ir ar nebus pripažinta -„įsivėlė klaida”? Papasakočiau daug daugiau, bet aš tik kurmis ir sunkus tas mano, kurmio gyvenimas, tuose teršaluose ir dar tamsoje. Jei sužinos, dar kas galva su kokia lopeta nukirs. Kenčiu. Senai. Dabar eilė Jūsų.

    Reply
  8. Ačiū

    Padėkokime A.Vaitkui, nuostabiam ilgamečiam Klaipėdos uosto vadovui už ypatingus darbo rezultatus – labiausiai taršų uostą Baltijos šalyse 🙂

    Reply
  9. Niekam tu nerūpi Klaipėda

    Klaipėda černobilis!

    Reply
  10. D

    O keliavalentis tas chromas? Ar bendras Cr + jonų skaičius duotas. Kiek to Cr +6 (šešiavalenčio) yra?

    Reply
    • Se

      Labai didelis skirtumas? Yra valgomas ir nevalgomas?

  11. BŪTINAI REIKIA DIDINTI KROVOS DARBŲ APIMTIS...

    …miesto centre! Tai Klaipėdos ateitis! Todėl būūūtinai reikia patvirtinti UOSTO BENDRĄJĮ PLANĄ, kuris numato keturis (4) kartus padidinti krovos darbų kiekius Klaipėdoje! Galų gale, mūsų uostas ne tik chromu turtingas…

    Reply
  12. ...

    Tauzyja ir tauzyja – tai ar sunku patikrinti kraują tų žmonių, kurie tose užterštose zonose braškių užsiaugina, pomidoriukų šiltnamiuose užveisę turi, o dar paskui iki pat Velykų graužia tose zonose užaugintus obuoliukus ir kriaušytes. Beje, jie visi labai myli mažus vaikus – nebūtinai anūkus ar proanūkius… vaikučiai noriai valgo blynelius su obuoliene, išvirta iš tų pačių – tiesiog „rojaus” obuoliukų.

    Reply
  13. Dainius

    Jei investuotojai sužinotų, koks gyvenimas yra Klaipėdoje, matyt nei LEZ’as nei Klaipėda ID nepritrauktų čia užsienio ar vidaus investuotojų… numirti. Situacija žinoma nuo 2006 metų! 13 metų šūdmalystės ir niekinio valdymo.

    Reply
    • Investitorius

      o kur tamsta matote tuos investuotojus? Gal žinote kur stovi kranų miškas mieste? Tik į gamyklas LEZ-e vienas kitas su visokiais deginimais, į uosto plėtrą taršiausiai krovai kurių krovinių niekas nenori, bet atsiperka per 2-3 metus na ir prekybiniai centrai nes pigi žemė ir daugiau nelabai kam jos reikia, o valgytojų dar 7-10 metų dar bus , atsipirks ir tinklo vertė dėl kv/m bendro ploto kils. Sklypas liks ir, jei ką, dar kokį paslaugų zavodėlį nesunkiai perdarys. Ką savivaldybė varganai dar renčia iš biudžeto ir EU lėšų tai ne investitoriai – čia mes „tvarkomės”. Čia tokių investicijų mums reikia? Jie puikiai žino ir jau senai (8-10 metų) iš Klaipėdos tik juokiasi. Deja, bet politinė valdančioji dauguma dar nenori to pripažinti ir vis dar mojuoja savo mėlynąja proveržio strategiją, kurią jau po „gimdymo” kitą dieną, derėjo išvietėje ant vinies pakabinti.

  14. Rasa

    Klausimas – kas atsitiktų su Klaipėdos miesto žmonių sveikata (ypač tų, kurie gyvena netoli uosto teritorijos), jei jame pradėtų liepsnoti pavojingos medžiagos? Manau, Alytaus pavyzdys rodo, jog situacija būtų liūdna. Tiesą sakant, ji tokia yra jau dabar. Pavyzdžiui, aš su šeima gyvenu netoli uosto. Praeitą sekmadienį (2019 10 27) buvo neįmanoma užmigti dėl stipraus mazuto (naftos) dvoko. Atsikėlus ryte kai kuriems šeimos nariams (ypač mažiesiems) prasidėjo pykinimas. Jie skundėsi, kad svaigsta galva ir nori vemti.. kaip matote, visiškai neaišku, kokių medžiagų prisikvėpuoja Klaipėdiečiai. Ironiškiausia, kad apie tai didelio triukšmo nėra, nes viskas vyksta tyliai (pavyzdžiui, sekmadieniais), o pas mūsų nematyti didelės degančių padangų krūvos.. tačiau galima numanyti, kad į organizmus taip pat reguliariai patenka sunkieji metalai ir kietosios dalelės. Taigi, tokia situacija yra dabar. O kas nutiktų, jeigu užkluptų didelė nelaimė? Klausimas lieka atviras.

    Reply
    • Klaipedietis

      Nu taip tie svoločiai viską daro savaitgaliais, naktimis kai jokios institucijos nedirba jie sąmoningai naudoja įstatymo landas kad galetu virinti pinigą ir nuodyti žmones ta pati situacija ir lez ir dumpiuose, ‘fanierkei’ ir kitur. Nesuprantu kodėl tuo neužsiima prokuratūra, stt galu gale VSD negi mes savo šalyje savo mieste nebepageidaujami ar viska pardavėm? Jau net mitingai rengiami žmonės privesti iki nevilties. Viena diena sprogs kantrybe ir neduok dieve po rnaka palkius koks aiplnkosaugininkas ar svaivaldybės atstovas

    • Se

      Jei neklystu , berods Aplinkos
      ministerija yra priėmusi teisės aktą, kuriuo remiantis taršos įmonės per metus kažkiek kartų gali viršyti taršos rodiklius ir nėra baudžiamos. Tai reiškia, kas jos tai gali daryti nuolatos.

  15. qw

    nu o ko norėt net a.kairio nesugebėjo atleisit, sėdi toliau sau! neturim aplinkosaugos jos tiesiog N$RA

    Reply
  16. Audra

    Cia nuo zuvies rukymo ar paprasciausiai nuo elektroniniu cigareciu … viskas okei ateis naujas HIGIENOS vadas ir israsys kaip NIDOJE pora simtu eu bauda ir bus viskas okei. Lieps apsaugos zonas patraukti …. nu mes jau gerai apsiruke …..Keista , kad rado daugiau… DAR NAFTOS dvoka pridekite. Saunus aplinkosaugininkai ir ju padejejai zvejus gaudo pagal DANE, o cia tarsa niekis ….. rado mat problema

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Iš uosto akvatorijos iškastą gruntą bus galima panaudoti uosto infrastruktūrai plėsti

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas pakeitė Grunto kasimo jūrų ir jūrų uostų akvatorijose ir iškasto grunto šalinimo taisykles, kuriomis papildė galimus ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Italijos ambasadorius susipažino su uostu

Nuo sausio pabaigos Italijos ambasadoriaus pareigas Lietuvoje einantis Emanuele de Maigret atvyko susipažinti su Klaipėdos uostu. Per pastaruosius 20 metų ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Mums rašo

Mano maišelis - gamtos draugelis

Klimato kaita – nebeišvengiama šių dienų tema. Apie tai, kas vyksta su mūsų planeta Žeme, jos gamtiniais ištekliais, užterštumu, nykstančiomis ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This