Klaipėdiečiai išklausė valstiečių ataskaitą. Kada išgirs kitų tarybos narių ataskaitas?

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė
2019-11-09

Komentarų: 9

Valstiečių žaliųjų sąjungos Klaipėdos frakcija Klaipėdos miesto taryboje lapkričio 4 d. kartu su Seimo nariu Dainiumi Kepeniu pakvietė klaipėdiečius į susitikimą. Frakcijos vadovas Arvydas Vaitkus susirinkusius informavo, kad pateiks trumpą ataskaitą, t.y. ką daro ir darys būdami opozicijoje.

Klaipėdiečiai laukia susitikimų ir su kitomis miesto Taryboje esančiomis frakcijomis, Tarybos nariais, o taip ir Seimo nariais. Martyno Vainoriaus nuotr.

Svarbiausia frakcijos užduotis – Klaipėdos miesto bendrojo plano tvirtinimas. Džiaugėsi, kad Finansų ir ekonomikos komitete jam pasisekė priimti nutarimą, jog naujai sudaryta projekto priežiūros darbo grupė kontroliuos Skulptūrų parko rekonstrukciją. Kai kurie Skulptūrų parke numatyti darbai A. Vaitkui atrodė labai keisti, pavyzdžiui, aptverti Skulptūrų parką. Tvoros paskirtis apsaugoti vaikus, kad neišbėgtų į judrią gatvę. Frakcijos vadovui toks tvoros motyvas, kuris kainuos 700 000 eurų, atrodė nerimtas.

Frakcijos narys Vidmantas Dambrauskas teigė, kad klaipėdiečiams aktualius klausimus sprendžia padedant kitiems opozicijos nariams, paminėjo Niną Puteikienę. Jai perėmus iniciatyvą dėl pašto pastato išsaugojimo, prisidėjus valstiečiams, buvo sustabdytas pašto pastatų perdavimas į aukcioną.

Valdančiųjų savivaliavimu laiko tai, kad komitetuose įprastą 6 narių skaičių pakeitė į 7 narius. Keisdami narių skaičių Tarybos komitetuose, valdantieji sudavė smūgį demokratijai, klaipėdiečių interesams. Klaipėdiečiai per rinkimus atidavė savo balsus ne tik Grubliausko komitetui ar konservatoriams, bet ir valstiečių partijai, kuri taip pat turi prisiimti sprendimų atsakomybę. Klaipėdiečiams opozicijos darbai aiškiai matytųsi, kai balsuojant komitetuose pozicijos ir opozicijos jėgos būtų lygios. Valdantieji komitetuose dirbtinai padidino savo atstovų skaičių, suvaržė valstiečių galimybes balsuojant turėti lygias jėgas su grubliauskininkais ir konservatoriais. Dėl to valstiečiai kreipėsi į administracinį teismą.

Valstiečių frakcijos vadovą taip pat nustebino savivaldybės įmonių pelningumo 33 % rodiklis. Ar čia buvo tik fakto konstatavimas? Ar bus daromi klaipėdiečiams naudingi mokestiniai pokyčiai?

Susirinkimo formatas buvo toks: pagrindinis laikas buvo atiduotas susirinkusiųjų pasisakymams ir klausimams.

Vieni klaipėdiečiai atėjo su konkrečiais klausimais. Pavyzdžiui, Valerija klausė, kodėl „Maximos” parduotuvė aptvėrė mašinų stovėjimo aikštelę ir vakarais transportą pasistatyti gali tik už mokestį? Kita klaipėdietė klausė, kada nebevažiuos krovininės mašinos Kalnupės gatve? Gyventojai nesutinka su apsauginių sienelių statyba, jie nori aplinkkelio.

Kita dalis atėjusių buvo įvairių nevyriausybinių organizacijų nariai. Klaipėdos bendruomenių asociacijos atstovas Gintaras Ramašauskas ne tik pasisakė, bet dar perdavė klausimus raštu. Smeltės gyvenvietės žmonių problemas išsakė jų atstovas. Jis pasisakymą užbaigė taip, jei niekas nesikeis, atvirkščiai, jo bendruomenės gyvenamojoje aplinkoje tik blogės gyvenimo sąlygos, tai imsis drastiškų priemonių. Asociacijos „Klaipėdos žalieji“ pirmininkė Liudvika Kuzminčiūtė pasidalino įspūdžiais, kuriuos patyrė aplankiusi kaimyninės šalies uostamiestį Ventspilį.

Klaipėdiečiai mano, kad valstiečiai surinko mažiau rinkėjų balsų ir netapo valdančiaisiais vien todėl, kad su jų atėjimu būtų paspartinta maksimali uosto plėtra. Šiandien suplanuota uosto plėtra yra naudinga tik verslo magnatams, bet ne Lietuvos ekonomikai, o miestui tai tik mirtis. Todėl medžių naikinimas, taršos problemos – antrinis klausimas. Svarbiausia ir reikšmingiausia problema išlieka, ar bus pritarta maksimaliai uosto plėtrai Klaipėdoje? Ar bus statomas antras uostas Būtingėje?

Iš valstiečių tik vienas Vidmantas Dambrauskas, tiesa, jau po susitikimo teigė, kad darys viską, jog išorinis uostas Melnragėje nebūtų planuojamas. Arvydas Vaitkus pritarė, jog tarši krova turi būti iškelta iš miesto.

Ligita Girskienė norėjo sužinoti, ar reikia organizuoti susitikimus kiekvieną mėnesį, pavyzdžiui, pirmą mėnesio savaitę. Ar susitikimai turėtų būti teminiai ar pagal interesų grupes?

Klaipėdiečiai laukia susitikimų ir su kitomis miesto Taryboje esančiomis frakcijomis, Tarybos nariais, o taip pat ir Seimo nariais.

Ataskaitą turime tik iš vieno Seimo nario Dainiaus Kepenio. Jo darbai surašyti brošiūroje ir buvo dalinami per susitikimą.

9 Comments

  1. parašykite

    naujus Donelaičio „Metus” – ir bus ta norima ataskaita – kas ką ir kur bei su kuo dirbo” – brošiūrų leidimas nėa ataskaita, tai tik savireklama.

    Reply
  2. artiomas

    Klaipėdoje valstiečiai netapo valdančias, nes į rinkimus ėjo su maksimalia uosto plėtra. Klaipėdai, klaipėdiečiai savo sveikata moka už taršią krovą. Ją privalome stabdyti. Ji turi būti iškelta. Grubliausko komanda žadėjo, tačiau kaip matosi, tai tik pažadai.

    Reply
  3. Petras

    Feikines ataskaitas kaip karbauskininkai. Normalios partijos parodė savo atskaitą darbų. Todėl visi Klaipėdiečiai ir balsuoja už Grubliauska! O ne Feikines ataskaitas. Tokiu galiu nors šimtą prikurti.

    Reply
  4. juokiais puodas kad katilas juodas

    O juokingiausia tai kad pati autorė nepateikė kaip seniūnaitė veiklos ataskaitos už 2018 metus

    Reply
  5. Reikėjo paklausti

    Kodėl balsavo už požeminius garažus Atgimimo aikštėje iškertant visus medžius dėl parkavimo muzikiniui teatrui?!

    Reply
  6. Visi tegul atsiskaito, arba lauk!

    Kas nepateikia ataskaitos, tuos į teismą! ?

    Reply
  7. klaipėdietė,paslaugas iš Vitės valdų gavėja

    Tarybos nariai galėtų suorganizuoti ir daugiabučių gyvenamųjų namų butų savininkų susitikimą su namų administratoriais ir savivaldybės atsakingais už administratorių priežiūrą asmenimis . Vieni butų savininkai nebepajėgia kovoti su jų namus administruojančiomis Valdomis !

    Reply
  8. Kazimieiras

    Nu tai butingei butinai reikia terminalo butijai darbo butu

    Reply
  9. Arnas

    Del tvoros gryna nesamone, tai gal dar sunis prikabinam tai dar mokam ka smulkintis, sugalvojo pinigu plovima, o del uosto manyciau duokit klaipedieciam balsuot ar klaipedoi statyt ar butingeje manau butu vienbalsei, kad butingeje

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Dėl įgaliojimų merui susikirto Klaipėdos valdančiosios frakcijos

Bene pirmą kartą šios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos valdančių frakcijų nuomonės balsuojant ženkliai išsiskyrė: dalis valdančiųjų nepalaikė mero Arvydo Vaitkaus ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos prioritetas - smarvė*

Spyglys negali nepritarti visų sričių žinovės, aktyvistės, visuomenės veikėjos ir žymios politologės Virginijos Jurgilevičienės mintims, išsakytoms iš Klaipėdiečių tribūnos ketvirtadienį ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This