Sekramentų skaidrumas

Nuomonės

Rytas Staselis
2019-11-13

Komentarų: 0

Pamažu aiškėja, kuo skiriasi svarbiausi valdančiosios koalicijos vasarą suformuotų politinės valdžios institucijų bruožai nuo anksčiau matytų.

Jeigu nuo 2016 m. pabaigos, tarkime, Vyriausybė buvo pristatoma kaip „profesionalų“ sambūris (šis apibūdinimas greičiausiai buvo artimesnis ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui, o ne Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiui Ramūnui Karbauskiui), dabar jis aiškiai pakitęs ir prašosi apibūdinimo „nors ir durniai, bile savi“.

Negausius profesionalus koalicija išspardė lauk. Kartu su jais – ir kompetencijos likučius.

Dar vienas naujųjų laiko herojus – susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius. Nei iš šio, nei iš to ėmė ir išvaikė bendrovės „Lietuvos paštas“ valdybą ir iškūrė atostogauti.  Martyno Vainoriaus nuotr.

Ne tik dėl to, kad naujasis žemės ūkio ministras Andrius Palionis iš Seimo tribūnos ruonių šūdus, dėl kurių esą išsigimsta ir nyksta Baltijos menkės, vadina „sekramentais“, o naujasis parlamento Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas yra visiškai tikras, kad Lietuvoje gaminami automobiliai. Tai tik žiedeliai: ir Donaldas Trumpas – galingiausios pasaulio šalies lyderis – nupjauna grybą į pievas.

Nekompetencijos lygį liudija kiti požymiai. Alytaus – miesto, kuriame ką tik siautėjo milžiniškas naudotų padangų surinktuvės gaisras – meras Nerijus Cesiulis bėdoja, kad išspręsti gaisro atliekų išvežimo problemą jau po gaisro jam padėjo ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka. O ne aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, gražiai atsipiarinęs gaisro metu, net sėkmingiau už vidaus reikalų ministrę Ritą Tamašunienę, kuri atvyko į gaisravietę, matyt, paskelbti apie ugniagesių sėkmingą darbą ir gaisro likvidavimą ir toje pat vietoje gėdingai susimovė.

Nebeliko Alytuje nacionaliniu mastu transliuojančios žiniasklaidos – nebeliko ten ir p. Mažeikos. Et, atliekos! Jų buvo ir bus.

Dar vienas naujųjų laiko herojus – susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius. Nei iš šio, nei iš to ėmė ir išvaikė bendrovės „Lietuvos paštas“ valdybą ir iškūrė atostogauti. Tik dabar valstybės valdoma įmonė dėl to nebegali dalyvauti „Sodros“ rengiamame konkurse išnešioti po namus pensijas.

Ponas Skvernelis kukliai pagrūmojo pirštuku – ministras dėl sprendimų turėsiąs pasiaiškinti. Neabejokite, pasiaiškins. Jau koalicijos partneris – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis – aiškino, kad p. Narkevičius kurs naujus valstybės valdomų įmonių skaidrumo standartus.

Jeigu kurs panašius į tuos, kurie šiuo metu vyrauja Vilnijos krašte – vargas tau, skaidrume!

Šitai gerai liudija praėjusiąją savaitę Valstybinės mokesčių inspekcijos paskelbti duomenys apie gyventojų pajamų mokesčio (GPM) mokėtojų ligi gegužės 2-osios atliktas nuorodas, kuriems naudos gavėjams jie skiria 2 proc. savo sumokėto GPM. 16,5 tūkst. žmonių tokią paramą skyrė Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS).

Įdomu ne tai, kad į anos partijos sąskaitą subyrės daugiau nei 150 tūkst. eurų, o kad tik 9 proc. paramos teikėjų operaciją atliko elektroniniu būdu. Reiškia 91 proc. nešė grynus… Skaidrumėlis!

Jeigu dabar „Lietuvos pašto“ nauja valdyba gaus partinę-politinę ministro zadaniją optimizuoti bendrovės veiklą taip, kad Vilnijoje rastųsi daugiau pašto skyrių, kuriuose būtų galima įdarbinti daugiau LLRA-KŠS rėmėjų bei aktyvių narių, tos 2 proc. paramos bus dar daugiau. Sumažės tik grynųjų nešėjų, nes pašte yra kompiuterių, jais išmokoma dirbti.

Pone Narkevičiau, tamstos kompetencijos ribose AB „Lietuvos geležinkeliai“ galima ne tik dabartinę valdybą išvaikyti, bet ir būstinę perkelti į Šalčininkus. Bus dar daugiau pinigų.

Apibendrinant paskutinių naujienų kratinį, kyla pobjauris klausimas: ar už tokį valstybės stabilumą pasisakė prezidentas Gitanas Nausėda, kurio patarėjai tvirtino, kad būtent todėl šalies lyderis uždegė žalią šviesą p. Karbauskio ir p. Skvernelio sulipdytam ministrų kabinetui. Tiesa, tada dar kalbėta apie kitonišką, nei ligi šiol įprasta, politikos kultūrą, kurią puoselės p. Nausėda.

Prezidentas kol kas aktyviai blaškosi po užsienius. Jo lengvai nepaklausi.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This