Vėl pamatavo kreiva liniuote

Nuomonės

Linas Poška
2019-11-13

Komentarų: 4

Paskutiniame rašinyje apie Laisvosios rinkos instituto kuriamus reitingus išreiškiau abejonę, kad šiais metais įstaiga pataisys savo tyrimų metodiką.

Liūdna, bet buvau teisus. Savivaldybių viešojo transporto organizavimo pažangumo skaičiavimo metodika liko ta pati, tai ir rezultatai panašūs – „shit in – shit out“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmąsias vietas tarp didžiųjų savivaldybių transporto dalyje užėmė, skliaustuose vertinimo balai iš šimto: Klaipėda (82), Alytus (80), Vilnius ir Kaunas (54). Tarp mažiukų šiemet pirmąsias vietas transporte dalijasi 13 savivaldybių, visos po 100 balų. Tarp jų – Palanga ir Klaipėdos rajonas.

Fundamentali instituto transporto dalies tyrimo metodikos klaida yra išankstinė nuostata, kad savivaldybei priklausantis vežėjas paslaugą teiks brangiau, prasčiau nei privatus, ir pagal tai instituto skaičiuojami balai. Kitaip tariant, institutas neklausia „kaip gerai katė gaudo peles?“ Jis klausia „kokios spalvos katė gaudo peles?“ Baltos – puiku, pridedame balų. Juodos – čia jau nelabai gerai, mažinsime vertinimą.

Tiesiogiai ta instituto nuostata išdėstyta reitingo gale esančiuose atsakymuose į DUK, ten specialiai nesupratingiems paaiškinta. Klausimas: „Kodėl savivaldybių indekse žemesnį vertinimą gauna tos savivaldybės, kuriose savivaldybei priklausančios įmonės vykdo komercinę veiklą?“ – Atsakymas: „Geresnį vertinimą gauna tos savivaldybės, kurios transporto […] sektoriuose užtikrina sąlygas verslo dalyvavimui. Privataus sektoriaus įtraukimas sudaro sąlygas mažesnėms kainoms ir aukštesnei kokybei.“

Klaida čia yra ta, kad tapatinami „šiltas su pailgu“. Mažesnes kainas ir aukštesnę kokybę iš tikrųjų užtikrina ne privatus sektorius savaime, tačiau veiksnūs civilizuotos rinkos mechanizmai (už aptarimo ribų palikime reitingų metodikoje kiekybiškai nevertinamas savivaldybių biudžetų dotacijas, kurios ženkliai veikia abu parametrus, bei sektoriaus valdymo profesionalumo dalykus).

Viešojo transporto kokybės parametrų daug, juos nagrinėjant rašinys taptų nebepaskaitomas, taigi palyginkime tik porą kainų.

Šiauliuose su jų 33 transporto balais (kokia gėda Šiaulių savivaldybei!) kelionės viešuoju transportu kaina yra 54 ct. Alytuje su jo 80 balų – 60 ct. Tikiu, kad privačios „Kautros“ paslaugos kokybė geresnė nei valdiško „Busturo“. Neabejoju, kad Šiauliuose paslaugos ekonomika jau verkiant reikalauja didinti kelionės kainą. Yra tiesos, kad dar pakėlus kelionės kainą iki 70 centų Alytaus biudžetas taupys dotacijoms leidžiamus pinigus.

Tačiau, kaip matome, gyvenimas į šipulius sumala tiek Laisvosios rinkos religinį tikėjimą privataus verslo galimybe sumažinti kainas keleiviams, tiek ir pačius jų reitingus.

4 Comments

  1. Ach2

    Gerbiamas Linai, komentaras apie netiesą buvo skirtas ne Jums, o pirmajam komentuotojui.

    Reply
  2. uchhh

    neteisybė: valstybininis/savivaldybinis viešas transportas – tai lesyklėlė valdžioje sėdintiesiems. Už visų pinigus „subsidijuoja” ir pinigai išgaruoja, nueina ne pagal tikrą poreikį… geriau nustotų švaistyti pinigus, o kelius tvarkytų ir leistų privatiems vežėjams vežti: ir pigiau būtų – kam reikia pigiau, ir brangiau būtų – kam reikia kokybiškiau ar greičiau. o dabar visi turi būti vienodi kaip prie socializmo: vienodą darbą dirbti, vienodai atostogauti, vienodai rengtis, o kadangi darbo vieta viena – norinčių „vienodų” penkti – tai pasilinksminkim kuris ant vienos kojo pašokinės…. liūdna. Labai gerai, kad bent vienas institutas yra kuris kažkiek kalba, kad bloga situacija

    Reply
    • Ach

      Netiesą rašote dėl pigumo. Pasižiūrėkite paskutinius duomenis dėl gatvių valymo mašinų – kiek norėjo Autobusų parkas ir kiek dabar paslaugas teikianti įmonė.

    • Linas Poška

      2Ach: Jeigu turite duomenų, kad gatvių valymo konkursas buvo neskaidrus – netylėkite, būkite pilietiškas, pateikite duomenis gerb. Vainoriui.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This