Prašo parengti sprendimo projektą dėl pašto įsigijimo (atnaujinta)

Politika, Svarbu

Aštuoni Klaipėdos miesto tarybos opozicijai priklausantys politikai raštu kreipėsi į uostamiesčio merą, kad šis įpareigoti Savivaldybės administraciją parengti sprendimo projektą dėl centrinio pašto pastatų komplekso pirkimo.

Šį prašymą pasirašė Nina Puteikienė bei visi Tarybos valstiečiai – Arvydas Vaitkus, Vidmantas Dambrauskas, Romaldas Idzelevičius, Ligita Girskienė, Arūnas Tuma, Viktor Senčila ir Arūnas Andziulis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak šių politikų, Savivaldybės administracija įsigijus šias patalpas turėtų būti  įpareigojama sudaryti darbo grupę, apimančią Klaipėdos bendruomenes, kad būtų priimtas išdiskutuotas sprendimas dėl pašto įveiklinimo.

Registracija į Klaipėdos centrinio pašto pardavimo aukcioną buvo paskelbta spalio pabaigoje. Pastato pardavimo pradinė kaina yra 1,56 mln. eurų. Jei aukcionas nebus nutrauktas, jo rezultatai turėtų paaiškėti gruodžio 17 dieną.

Prieš porą dienų savo „Facebook” profilyje N. Puteikienė skelbė, kad Klaipėdos Karališkojo pašto iniciatyvinė grupė, kuriai ji irgi priklauso, susitiko su susisiekimo ministru Jaroslavu Narkevičiumi, o pastarasis ir jo komanda esą patikino, kad padarys viską, kas yra teisėta ir skaidru, kad Klaipėdos centrinis paštas nebūtų privatizuotas.

Lietuvos paštas nurodo, kad parduoda pastatų ansamblį, kuris susideda iš 2103,76 kv. m ploto centrinio pašto, 769,48 kv. m ploto telegrafo-pašto bei dviejų administracinių pastatų, kurių plotas yra 103,88 kv. m ir 80,55 kv. m. Pastatai yra įrašyti į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Aukcione taip pat parduodami ir kiemo statiniai bei garažas.

Po spalio 31-ąją vykusio susitikimo su Lietuvos pašto vadovė Asta Sungailiene, uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad lapkritį miesto politikams gali tekti apsispręsti, ar pirkti šį paveldo objektą.

Trečiadienė, reaguodamas į opozicijos pareiškimą V. Grubliauskas paskelbė savo „Facebook” profilyje trumpą tekstą: „Pramiegojote ponai, pavedimas jau duotas. Ir prieš 3 savaites” bei pridėjo atitinkamo pavedimo nuotrauką.

Beje, tiek A. Vaitkus, tiek N. Puteikienė spalio pabaigoje dalyvavo Susisiekimo ministerijoje vykusiame pasitarime dėl centrinių paštų pastatų, kuriame buvo pritarta kitokiam jų gelbėjimo scenarijui – „įvertinti galimybę pateikti svarstyti Seimui klausimą dėl lėšų skyrimo Vilniaus, Kauno, Klaipėdos centrinių paštų pastatams įsigyti”.

„A. Vaitkus pasiūlė priimti sprendimą, kad būtų stabdomas aukcionas, pažymėjo, kad pastatų įveiklinimo būdas yra AB Lietuvos pašto vadovės problema, o Vyriausybė, pagelbėjant Seimui, turi atrasti būdus, kaip išsaugoti turtą”, – rašoma šio pasitarimo protokole.

Tuo metu pasitarime taip pat dalyavęs Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis pabrėžė, kad turto bandoma atsikratyti jį visiškai nugyvenus, taip pat išsakė nuomonę, kad turi būti sustabdytas aukciono vykdymas. Jis taip pat nurodė, kad savivaldybė neturi lėšų pastatui įsigyti pirmumo teise, o ir įsigijus tokį pastatą neturėtų lėšų jam prižiūrėti.

Susisiekimo ministerija savo ruožtu po šio pasitarimo įvairias visuomenines organizacijas ir valstybės institucijas informavo, kad „šiuo metu ieško galimybių užtikrinti Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų centrinio pašto pastatų pritaikymą kultūrinėms, socialinėms, pilietinėms ar administracinėms reikmėms”.

Tuo metu pati Klaipėdos savivaldybė penktadienį pranešė, kad oficialiu rašyti paprašė stabdyti pašto pasatatų pardavimo aukcioną. Raštas išsiųstas AB „Lietuvos paštas“ vadovybei ir Susisiekimo ministerijai.

„Prašome Bendrovės stabdyti Klaipėdos centrinio pašto pardavimo aukciono procedūras iki kol bus priimti Lietuvos Respublikos institucijų galutiniai sprendimai dėl Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų pastatų perėmimo“, – rašoma
Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio pasirašytame rašte.

ISTORIJA

Klaipėdos centrinio pašto rūmai buvo atidaryti 1893 m. spalio 16 d. Jų projektavimą prižiūrėjo ir darbus stebėjo pats Vokietijos imperatorius Vilhelmas II.  

Paštas su bokštu nukentėjo per II pasaulinį karą. Pastato restauracija buvo pradėta 1969 m. Atkurti buvusį pašto interjerą imtasi kur kas vėliau – praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje.

Pirmasis kariljonas Klaipėdos senojo pašto bokšte buvo sumontuotas 1987–aisiais, po dviejų dešimtmečių jis buvo pakeistas nauju, Olandijos varpų liejykloje „Royal Eijsbauts“ nulietu 48 lygaus profilio varpų rinkiniu, kuris sveria net penkias tonas ir garsėja itin kokybišku skambesiu bei tembru.

10 Comments

  1. Šposininkas

    meras su savo pavaduotojais jau nebesusigaudo kuris ką daro ir ką padaro. Įdomios detalės- kaip kokia panelė, meras per fb puikuojasi prieš tarybos narius su kuriais turėtų kartu dirbti. Prieš du metus pašta pasiuntė ant 3-jų raidžių, dabar vaidina didžiavyrį, nes pavedimą paslapčia parašė. Lenktynės raštui, bet ne Pašto pastatui. Pavedime nurodoma M1- suprask pirmas meras (yra ir daugiau?) ir tik 62 pavedimas kažkam nuo kadencijos pradžios. Akivaizdu kodėl bardakas mieste. Be viso kitko , pavedime nurodoma „…teisės aktų nustatyta tvarka…” – didi žinia, matomai išskirtinis atvejis šis, nes visi kiti pavedimai būna ne teisės aktų nustatyta tvarka?

    Reply
    • Rasa

      Nutraukti aukcioną gali tik pašto valdyba. Bet jei atsirastų pirkėjas, o vyriausybė nuspręstų perduoti paštą perduoti savivaldybei, tai aukcionas galėtų būti paskelbtas neįvykusiu dėl atsiradusių naujų aplinkybių. Tai čia ne tik nuo savivaldybės priklauso kaip klostysis pašto likimas. Pirma vyriausybė turės pastatus išpirkti (kuo aš labai abejoju), o paskiau perduoti savivaldybei. Bet ko dėl rinkimų nepadarysi. Pažiūrėsim ar tai neliks tik žodžiais.

  2. N. Puteikienė

    Meras įžūliai meluoja: dar lapkričio 10 d. vicemeras Cesiulis sakė (o meras tuo metu atostogavo): „Konkrečių Savivaldybės veiksmų iš principo būti negali be politinio sprendimo.
    Tad klausimas turi būti svarstomas Kolegijoje, Taryboje. Ar tai darysime, ar ne – neaišku. ” https://www.alfa.lt/straipsnis/50405504/del-klaipedos-pasto-rumu-traukiami-politiniai-ir-teisiniai-koziriai
    O dabar staiga ištraukiamas slaptas mero pavedimas? Nejuokinkit. Norint sustabdyti pašto pardavimo aukcioną, užtenka vieno mero rašto AB Lietuvos paštas vadovybei. Ir aukcionas sustabdomas, jeigu tik meras išreiškia poreikį pašto pastatui, O dabar jis vapa apie sprendimą dėl pašto įsigijimo, kurį teiktų tarybai gruodžio pabaigoje. Aha, kai bus pasibaigęs aukcionas. Ar mūsų meras toks gudrus, ar mano, kad mes visi tokie durni?

    Reply
    • Rasa

      Sustabdyti aukcioną gali tik pašto valdybą. Čia kiek suprantu Jūs visus “durniais” laikot? O valdybos paštas neturi per tokius pat nesi gaudančius įstatymuose.

    • Temidė

      Puteikienės įstatymai aukščiau visko.

    • N.Puteikienė Rasai

      Sustabdyti gali ir prokuratūra ir miesto mero teigiamas atsakymas. Kam gi priešingu atveju AB Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė sakytų, kad „penktadienį Klaipėdos savivaldybei buvo pateikta dar viena užklausa dėl galimybės pastatą išpirkti. Tačiau iki šiol oficialaus atsakymo nesulaukta?”
      Detaliau: https://www.ve.lt/naujienos/ve-rekomenduoja1/skaityk-dabar/apsigalvojo-miestas-ruosiasi-isigyti-centrini-pasta-1751258/

  3. manau

    kad paštas savivaldybei turi būti ne parduoras, o atiduotas.

    Reply
  4. Karolis

    Nuo kada valstybinė įmonė gali pardavinėti savo turtą apeidama turto banką? Parduodamų pašto pastatų kainas nurodo respublikos pašto valdyba. Kas tai, pašto valdyba ignoruoja valstybės įstatymus? Klaipėdos miestas atsiduria dviprasmiškoje padėtyje. Ar Klaipėdos centrinis paštas yra respublikos pašto privatizuota nuosavybė juridiškai? Tik tokiu atveju gali būti parduodamas turtas, nes jis priklauso valstybei. O dabar žaidžiama žodžiais : pašto valdyba parduoda Klaipėdos centrinio pašto pastatų kompleksą jei ne per aukcioną, tai pagal susitarimą-BET PARDUODA

    Reply
    • Anonimas

      Taip. Pašto pastatų savininkai yra AB “Lietuvos paštas”, o ne LR.

  5. Elena

    Ačiū tarybos opozicijai ,,valstiečiams ,, , Puteikienei , bei susisiekimo ministrui Narkevičiui . Liko tikėtis , kad paštas bus išsaugotas bei įveiklintas .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This