Aistros dėl Dangės skvero nurimo: brangu, bet gerai

Miestas, Svarbu

Staigiai kilęs triukšmas dėl itin pabrangusio Dangės skvero ir krantinių sutvarkymo projekto ramiai nutilo. Politikai, išklausę projektuotojų paaiškinimus, vieningai sutarė, jog pabrangimas yra objektyvus. Viešai vykęs šio klausimo svarstymas nesulaukė nė vieno visuomenininko dėmesio.

Sutvarkyti Dangės skverą ir krantines ne tik vėluojama, bet ir labai pabrango darbai.

Ažiotažas dėl projekto kilo, kai maždaug prieš mėnesį buvo koreguojamas Klaipėdos miesto strateginės veiklos planas. Korekcijoje numatyta, jog Dangės skvero ir krantinių sutvarkymo projektui reikia skirti 10,7 mln. eurų, o ne 5,8 mln. eurų, kokia buvo pirminė skaičiuotina projekto vertė. Kai buvo padarytas techninis projektas, paaiškėjo, kad sutvarkyti Dangės skverą ir krantines kainuos 9,6 mln. eurų.

Tuomet aiškinta, jog projektas pabrango dėl įvairių priežasčių, o galutinę kainą – 10,7 mln. eurų nustatė būsimi rangovai, kurie konkurse pasiūlė mažiausią kainą. 4,8 mln. eurų reikiamos sumos skirs ES, o beveik 6 mln. eurų reikės ieškoti miesto biudžete.

Sutartis su rangovais turėtų būti pasirašyta artimiausiu metu. Dangės skvero ir krantinių sutvarkymo darbai turėtų būti baigti per dvejus metus.

Projekto pabrangimas sukėlė triukšmą ir visuomenėje, ir tarp politikų. Pastarieji išsikvietė pasiaiškinti projektuotojus ir savivaldybės atstovus.

Tačiau pirmadienį vykusiame Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje, kuriame pateikti paaiškinimai dėl pabrangusio projekto, konstatuota, jog viską lėmė objektyvios aplinkybės.

Projektas bene labiausiai pabrango, nes nuspręsta skverą iškloti ne skaldyto granito, kaip buvo pirminiame projekte, o pjaustyto ir šiurkštaus granito plokštėmis.

„Tokia danga bus gerokai kokybiškesnė, ji neskilinės, nelūžinės, kaip Vilniaus Gedimino prospektas, tarnaus 40-50 metų. Tai ilgaamžis sprendimas“, – komiteto posėdyje aiškino projekto bendraautorius Algirdas Alijošius. Sprendimas pakeisti dangą projektą pabrangino beveik 3 mln. eurų.

Dangės skvero ir krantinių rekonstrukcija brangiau kainuos ir dėl to, jog nuspręsta iš savo vietos „patraukti“ fontaną, jį perkelti arčiau krantinių. Tai papildomai kainuos 230 tūkst. eurų.

Daugiau nei 542 tūkst. eurų pabrango mažoji architektūra, 507 tūkst. eurų – parko įrenginiai (suolai, vaikų žaidimų aikštelės, treniruokliai).

Konstatuota, jog krantinių nuo Biržos tilto iki Bastionų gatvės sutvarkymo (konstrukcinė dalis) kaina liko tokia pati, kaip ir pirminiame projekte – 2,2 mln. eurų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Išgirdę paaiškinimus, kodėl brangsta projektas, politikai priekaištų nebeturėjo. „Skvero danga bus labai gera. Puiku, kad atsisakyta skaldyto granito, nes neįsivaizduoju, kaip juo būtų paėjusios moterys su aukštakulniais“, – teigė komiteto narys Vidmantas Dambrauskas.

Komiteto pirmininkė Judita Simonavičiūtė samprotavo, jog projektuotojai galbūt „per daug sukišo į šitą parką“. Jai antrino ir Viktoras Senčila. „Parkas mažas, tik apie 3,5 hektaro, o jame tiek daug norite padaryt – ir vaikų žaidimų aikštelės, ir erdves jaunimui, ir kavines, ir takus. Ar ne per daug idėjų tokiam mažam plotui?“ – klausė politikas.

A. Alijošius tikino, kad parke išsiteks visi. Nors ir sukuriama daug skirtingų erdvių, visos jos bus atribotos viena nuo kitos, todėl, pavyzdžiui, jaunimas šeimoms netrukdys. „Visi sprendimai kviečia žmones būti šiame parke“, – aiškino projektuotojas.

„Ar per 20-30 metų Klaipėdoje buvo koks nors parkas sutvarkytas kaip parkas? Ne. Tai čia yra pilotinis projektas. Kai darysime antrą kartą, jau būsime gudresni“, – tvirtino V. Dambrauskas,

Komiteto narys Audrius Petrošius projektui taip pat neturėjo priekaištų. „Matau krūvą objektyvių priežasčių, kodėl projektas išbrango. Ir laukiu nesulaukiu, kol projektas pavirs realybe. Ačiū visiems, kurie jį kuria“, – optimistiškai nusiteikęs buvo A. Petrošius.

Nors projekto pabrangimo peripetijos visuomenėje kėlė didelį pasipiktinimą, viešai jo išsakyti nepanoro nė vienas klaipėdietis. Vienas aktyviausių visuomenininkų Renaldas Kulikauskas savo laiške, kuris buvo publikuotas „Atviroje Klaipėdoje“, ragino klaipėdiečius ateiti į pirmadienio Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdį, pasiklausyti ir nuspręsti, ar politikai gina viešąjį interesą, ar mulkina žmones. Tačiau nei pats R. Kulikauskas, nei kiti miestiečiai posėdyje nepasirodė.

6 Comments

  1. LAAABAI BRANGI REALIZACIJA

    Pinigų gaila, bet kad to projekto sprendiniai yra kažkoks nesusipratimas. Ko ten tik nėra?.. Kažkoks mažųjų formų ir architektūrinių sprendinių jovalas. Aišku – laaabai brangus. Nebūtų gaila, jei būtų už ką, o dabar… Visa tai jau seniai apkalbėta. Beliko tik realizuoti. Kas ir bus padaryta. Liūdna.

    Reply
  2. Darbas

    Kai kas ne už sėdėjimą, o už konkretų darbą atlyginimą turi užsidirbt. Visi tie svarstymai vyksta darbo metu.

    Reply
  3. Panašu

    , kad Danės skveras buvo mums demokratijos išbandymas mieste kurį miesto tarybos narys įvardino – „…tai čia yra pilotinis projektas. Kai darysime antrą kartą, jau būsime gudresni…“, – tvirtino V. Dambrauskas. Buvusio milicininko negali kaltinti nei durnumu, nei cinizmu – patys tokio norėjome ir išsirinkome. Ir ne vieną jį. Lūkesčiai patenkinti. Patinka mums jie…

    Reply
  4. Joris

    Milijonas šen, milijonas ten- niekis, o va kai reikia sąžiningai atsiskaityti už ne pačių gyventojų valia pablogintų butų sąlygų savininkams Nemuno g., rasti kad ir ir vieną kitą šimtą tūkstantį jau Vyriausybės potvarkiai neleidžia… Tyčiosis Grubliauskas iš miesto ir miestiečių, kol jam leisim tai daryti. Pats laikas galvoti apie masinius protestus ir reikalavimus pasitraukti merui iš pareigų anksčiau laiko.

    Reply
  5. GintarasR

    O ko ten eiti pas jus? Į sąžinę jums paapeliuoti? Kam tas vargas, tegul geriau jums meras papasakoja kaip iš 17 miesto reikalavimų (DSS) dėl išorinio uosto statybos jis Vilniuje meistriškai „suderėjo” kad liktų 8, dauguma vien uostui bet ne miestui reikalingi ir tegul supažindina miesto visuomenę kokie tie jo laimėjimai Vyriausybėje, įskaitant Žalgirio stadijono atidavimą uosto veikloms. Kaip miesto „reikalavimai” buvo viešinami ir aptariami mieste, kaip meras gavo Tarybos ir miesto gyventojų patvirtinimą kad jis derasi teisinga linkme, kaip bus tie 8 miesto naujieji džiaugsmai tvirtinami Vyriausybėje jau šį trečiadienį, ir kaip uosto bendrasis planas šį trečiadienį bus tvirtinamas ir tikrai patvirtintas. Po to liks tik buldozerius užkurti ir užgyvensim kaip pasakoj su žadėtais 30 000 naujų darbo vietų.
    Davė vargšei Tarybai vatos pakramtyt su tuo Dangės skveru, kad rimti dalykai tyliau prasisuktų.
    Dokumentus prie p.31 ir 32 skaitykit, gali patikti : http://lrv.lt/lt/posedziai/lietuvos-respublikos-vyriausybes-posedis-81

    Reply
  6. Nuomonė

    Jei į tą parką vėl bus leidžiami jūros šventės mūgininkai, tai tos granito plokštės neatlaikys ir dešimties metų. Pripaišyta skaičių, žolynai išdeginti, plytelės iškraipytos. Ponai valdininkai, pirma išmokite tinkamai prižiūrėti, puoselėti ir saugoti tai ką turite, ir tik po to svaikite apie milijonų taškymą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Sporto bazių valdymo centro darbuotojai negauna algų*

Nors pinigų yra, bet nėra nėra kaip tų algų išmokėti. Nes policinė Klaipėdos valdžiai išmobingavo šios kontoros direktorių, o laikinai ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This