Daržų gatvės namo nugriovimas įvertintas 749 tūkst. Eur

Miestas, Svarbu

Kultūros paveldo departamentas (KPD) pranešė, kad iš šios institucijos, Klaipėdos savivaldybės ir atestuotų nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistų sudaryta komisija įvertino žalą, kuri buvo padaryta nugriovus uostamiestyje, Daržų g. 14, stovėjusį pastatą.

Anot KPS pranešimo, komisija konstatavo, kad „buvo sunaikintas didelę mokslinę, istorinę ir kultūrinę vertę turintis pastatas, dalis kurio statyta apie 1770 metus panaudojant Klaipėdos pilies plytas”.

„Prisidengiant 2014 m. išduotais leidimais statinio tvarkybai, tačiau tik imituojant paveldo tvarkybos darbus, šis pastatas vasaros viduryje neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo buvo nugriautas, galimai tikintis toje vietoje pastatyti naują statinį. Komisija nutarė, kad KPD Klaipėdos skyriui atlikus administracinio nusižengimo tyrimą ir tyrimo metu nustatytam asmeniui/asmenims, kuris/kurie atsakingi už nekilnojamosios vertybės sunaikinimą, bus siūloma atkurti iki sužalojimo buvusią būklę (panaudojant išlikusias raudonas keramines plytas) ir atlyginti tiesioginius ir netiesioginius nuostolius, kuriuos patyrė valstybė. Komisija jau paskaičiavo valstybei ir visuomenei padarytą žalą – ji siekia 749 tūkst. Eur”, – rašoma pranešime.

KPD direktorius Vidmantas Bezaras tikina, kad pastato savininkams turėti vilčių, jog tokių griovimo darbų organizatoriai nebus baudžiami, neverta.

„Istorinio pastato vertė – ne tik sienos ar tūriai, tai ir mokslinė vertė, patrauklumas turistams, galų gale, senamiesčio dvasia“, – teigia KPD direktorius.

Pranešime taip pat primenama, kad reaguojant į tai, jog kelių rekonstruojamų statinių „sugriuvimas“ Klaipėdos senamiestyje įvyko pagal panašią schemą, o „jų vykdytojus, savininkus ar įgaliojimus turinčių asmenų atsakomybę nustatyti pakankami sudėtinga, buvo kreiptasi į prokuratūrą ir STT”. Pastaroji pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Nugriautą pastatą Daržų gatvė 14 nuo šio pavasario valdė septyni asmenys: Grėta Petraitytė, Janina Želvienė, Bronius Želvys, Nijolė Grigalevičienė, Dovilė Želvytė, Marius Šeškauskas ir Jekaterina Šeškauskienė.

Taip pat informuojama, jog KPD sudarytos komisijos tęsia darbą ir skaičiuoja žalą kitiems griaunamiems vertingųjų savybių turintiems statiniams Vandens g. 26 ir 28.

13 Comments

  1. KVADAS

    KADA bus baudziami KVADO Klaipedos darbuotojai? UZ NEVEIKLUMA , VILKINIMA, PATYCIAS, SENAMIESCIO griovima? PASTATAS IR KITI pastati STOVI 30 metu griuvenos , nauja karta uzaugo prie siu griuvenu. PUTEIKIS ir kiti parankiniai tik politika ir reitingus darosi pavedosaugos pagalba. KAIP KVADAS saugojo pasta , kad tas eme ir griuti pradejo kaip indomu niekaip nesuprantu. KOKIOS CIA PROBLEMOS SAVININKAI atstato pastata o KVADO darbininkai sumoka bauda …. uz kuria tikslingai prikeliami griuvenos ar bent jau troba senamiestyje perdazo. KVADO darbuotojus varyti viesuju darbu senamiescio atstatyme , kazi ka jie aplamai sugeba…… susireiksmine vienos partijos atstovai….sukise savus I silta valstybine vieta…..

    Reply
  2. Per vėlu

    Buvo padaryti keli savininkų neapsižiūrėjimai. Pirma, reikėjo įkurti UABą ir jeigu KĄ, kad būtų galima jį padaryti atpirkimo ožiu. Dabar jau subankrotinti nebėra ko. Antra, namas sugriūti galėjo LABIAU netyčiau, tarkim senam senam (kaip tas namas) buldozeriui sugedo stabdžiai, atsitiktinai kliudė tą sieną ir mėšlas su šiaudais neatlaikė. Dabar jau nufilmuoti nebėra ko. Trečia, kaip matome iš google street, tų panaudotų pilies plytų buvo belikę tik viena siena. Buvo galima tyliai be garso permūryti naujom, o tas panaudotas nuvežti Puteikiui prie namų. Būtų visi patenkinti. Dabar jau Puteikis nebedirba ten.

    Reply
    • Faktas

      Faktas, kad negrįžtamai sunaikintas 18 amžiaus paveldas. Neteisėti veiksmai yra, padaryta žala yra, priežąstinis ryšys tarp žalos ir neteisėtų veiksmų yra, todėl reikės atlyginti.

  3. Klaipėdietis

    Tokie skaičiai, tai atviras tekstas- Klaipėda, merdėk toliau. KVAD močiutė ir diedukai pūdo Klaipėdą, o atsiradus iniciatyvai, visapusiškai kenkia ir stabdo. Keiskit juos į pažangius, pasaulį mačiusius, inovatyvius ir paveldą gerbiančius žmones. Senamiestis trūnyja, nesutvarkytas, neprižiūrimas, neapšviestas ir nerestauruojamas. O tokie veiksmai, toliau žudys bet kokią iniciatyvą. Stagnatorių Puteikį pakeitė pilka moterytė bijanti iniciatyvos ir geriau viską stabdanti negu skatinanti. Gi gulint neapvirsi….

    Reply
    • Spraga

      Išsilavinimo spragos. Googlėje galėjo pasieškoti žodžių paveldas, vertė. Jei neturi pinigų restauracijai, nereikia įsigyti paveldinio turto.

  4. Anonimas

    Viena griuvena mažiau, visas senamiestis vien griuvenos užkaltais langais, reikia džiaugtis, kad bandoma atstatinėti, įnešti bent kiek gyvybės. Aišku turi būti ribos, atstatinėti pagal proporcijas, autentiškas formas ir tt

    Reply
    • matyt

      seniai buvai Klaipėdos senamiesty

    • Dalia

      Anonime, norint diskutuoti apie Klaipėdos paveldą, reikia turėti platesnį, nei parapijinį, mąstymą.

  5. architektas

    Įprastai komentarų nerašau, bet šiuo atveju, jau peržengta riba. KPD neveiklioji vedėja Adronė Puzonienė, parodė gebėjimus skaičiuoti… o kiek ji skoloj valstybėj už projektų vilkinimą?… Ir ji vilkina dėl savo ambicijų-patinka/nepatinka. Skirsto architektus į „patikimus/nepatikimus”. Dėl ko griuvo tas Daržų 14?…Būtent dėl jos vadovavimo KPD. Gėda pirmiausiai Audronei Puzonienei.

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu

    • Griovė

      Namas Daržų gatvė ne griuvo, bet buvo nugriautas.

  6. Arūnas

    Man atrodo, kad mūsų Klaipėdos m. paveldosaugininkams su galva negerai. Nei piršto patys nepajudino, kad tokie pastatai funkcionuotu, neštu nauda savininkams ir visam miestui. Užtat parodė savo neraštingumą skaičiuodami. Idomu būtų, kad pateiktu visuomenei savo skaičiavimo metodika. Kyla klausimas kodėl neskaičiuoja baudų mūsų valstybinei įmonei AB „Lietuvos paštas” už mūsų pastato nuniokojimą, nepriežiūra? Kodėl negirdime kažkokių jų suskaičiuotų skaičių? Gal todėl, kad bijo? Todėl, kad bijo, kad už tokį proto užkalkėjimą iš darbo išprašys? Kodėl?

    Reply
    • Anonimas

      Jei KPD atsakytu finansiskai uz projektu nederinima, vilkinima, priekabiavima, aiskiu salygu menustatyma- tada ir tokiom baudom galetu manipuliuoti, o ne dabar is pirsto lauzti ir gasdinti

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Nauji daugiabučiai: kaimynai nuogąstauja dėl eismo sprendimų

Verslo planus taip ir nepradėtos eksploatuoti vandentiekio siurblinės vietoje Kretingos gatvėje statyti daugiabučius kaimynai sako sveikinantys, tačiau jiems didelį nerimą ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Nenaudotos siurblinės vietoje statys daugiabučius

Bendrovė „Bilukas“, Klaipėdoje jau statanti gyvenamųjų namų kvartalą „Holivudas“ buvusios kino studijos vietoje, analogiškas statybas suplanavo ir netoliese, Kretingos gatvėje ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This