Klaipėdos verslui – naujos galimybės

Svarbu, Transportas

Laivybą Nemunu norinti atnaujinti Susisiekimo ministerija prašo ir Klaipėdos valdžios pagalbos. Ši uostamiesčio verslininkus turėtų įtikinti krovinius iš Klaipėdos į Kauną ar Jurbarką gabenti ne sausumos keliu, o Nemunu.

Tokį prašymą išgirdo pirmadienį Vyriausybėje vykusiame pasitarime dėl laivybos Nemunu atnaujinimo dalyvavęs Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

Susisiekimo ministerijos nuotr.

Susisiekimo ministerija jau anksčiau pranešė, kad skirs beveik 30 mln. eurų upės vagos gilinimui. Kai darbai bus baigti, esą Nemunu bus galima atnaujinti laivybą, upę paverčiant atvira turistams, keleiviams bei krovinių baržoms.

„Anksčiau, sovietmečiu, iš Kauno, Jurbarko į Klaipėdą Nemunu, o paskui mariomis buvo plukdoma nemažai krovinių – ir smėlis, ir žvyras, ir grūdai. Norima, kad krovinių srautai būtų atkurti. Mūsų paprašyta apie tokią galimybę informuoti Klaipėdos verslininkus. Tačiau ir pasitarime pasakiau, kad tai padaryti galėsime, kai aiškiai žinosime, kada upė bus išgilinta, koks bus laivybos sezonas“, – teigė A. Barbšys.

Numatyta, jog nuo Jurbarko iki Nemuno žiočių upė bus išgilinta iki 1,5 metro, o tarp Kauno ir Jurbarko – iki 1,2 metro.

„Sakoma, kad Nemunu baržomis bus galima gabenti ir jūrinius konteinerius, ir suskystintųjų gamtinių dujų krovinius, ir trąšas, ir grūdus. Skaičiuojama, kad pervežti Nemunu krovinį kainuotų 83 proc. pigiau nei sausumos keliu, tačiau tai užtruktų. Pavyzdžiui, krovinį iš Klaipėdos į Kauną nuvežti sunkvežimiu reikia 3 valandų, o Nemunu tai gali užtrukti ir parą. Verslininkai patys turėtų pasiskaičiuoti, kas jiems naudingiausia. Aišku, mums nesunku juos informuoti apie tokią galimybę, bet turime aiškiai žinoti visas laivybos detales“, – teigė A. Barbšys.

Jo teigimu, Nemunu jau padaryti bandomieji plaukimai. Vienu metu barža gali gabenti 1000 tonų svorio krovinį, o tai atitinka 40 sunkvežimių. Pasitarime kalbėta ir apie tai, jog verslininkams, pasirinkusiems krovinius gabenti Nemunu, o ne sausuma, gali būti skirtos subsidijos.

A. Barbšys pasitarime išsakė Klaipėdos pageidavimą, jog legendinė „Raketa“, Nemunu plukdysianti keleivius, galėtų užsukti ir į uostamiestį. „Mes turime tokį norą, jį ir išsakiau. „Raketa“ kol kas negali startuoti, nes jai neleidžiama plaukti norimu greičiu – 60 km/h. Tačiau jos savininkai patikino, jog kai tik reisas bus atidarytas, jie nemato problemų užsukti ir į Klaipėdą. Tada maršrutas būtų ne Kaunas-Nida, o Kaunas-Klaipėda-Nida ir atgal“, – sakė vicemeras.

Preliminariai planuojama, jog Nemunas galėtų būti išgilintas ir keleivių bei krovinių laivybai pritaikytas iki 2023 metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This