Nemuno gatvės skauduliai: iškeldins visus?

Miestas, Svarbu

Savivaldybei nepavykstant susitarti su visais šalia bėgių esančių Nemuno g. 113 ir 133 butų bei patalpų savininkais dėl jų nuosavybės išpirkimo derybų būdu, prabilta apie galimybę patalpas paimti visuomenės poreikiams.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau ne vieną kartą rašė apie niekaip neišsisprendžiančią situaciją minėtuose namuose, kurių gyventojai skundžiasi dėl nepakeliamų gyvenimo sąlygų.

Klaipėdos miesto taryba dar 2011 m. balandį patvirtino detalųjį planą, pagal kurį šie namai turėjo būti nugriauti. 2012 m. miesto Taryba priėmė ir sprendimą, kuriuo sutiko Nemuno g. dalį, kurioje stovi šie namai, perduoti Uosto direkcijai, o Vyriausybės sprendimu ji uostui buvo perduota 2016 m. lapkritį. Dėl nepakeliamų sąlygų gyventojai buvo prirašę aibę skundų įvairiausioms institucijoms, žadėjo blokuoti traukinių eismą, viena iš jų bylinėjasi teismuose dėl esą patiriamo žalos atlyginimo. Kad viršijamos leistinos vibracijos ir triukšmo normos, patvirtino ir visi penkis kartus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atlikti matavimai. Susisiekimo ministerijos valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ buvo suvirinę bėgių sandūras, taip pat pastatė garsą sulaikančias sieneles, tačiau šios priemonė situacijos esą nepakeitė.

Pernai spalį miesto Taryba priėmė sprendimą pradėti neskelbiamas derybas su kiekvienu iš patalpų savininku. Kad būtų galima išpirkti butą, po tokių derybų galutinė jo kaina pagal Vyriausybės nutarimą negali daugiau nei 10 proc. viršyti nustatytos rinkos vertės. Abiejų šių namų atveju vidutinė rinkos vertė gavosi apie 600 Eur/kv. m arba 593 163 Eur. Pridėjus dar 10 proc., kartelė kilstelėjo maždaug iki 660 Eur/kv. m, o bendra suma – iki 652 479 Eur.

Kiek vėliau trys uosto kompanijos – Birių krovinių terminalas (BKT), „Klaipėdos Smeltė” ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega”, į kurias pro šiuos namus kursuoja traukiniai – sureagavo į savivaldybės administracijos direktoriaus prašymą „įvertinti galimybę prisidėti finansiškai” prie patalpų, esančių minėtuose namuose, išpirkimo. Prie jų dar vėliau prisijungė ir Centrinis Klaipėdos terminalas. Visos jos numatė galimybę prisidėti prie patalpų išpirkimo skiriant 20 proc. priedą prie rinkos vertės.

Tačiau ir tai nepadėjo – su 30 proc. priedu prie vidutinės rinkos vertės sutinka ne visi šiuose namuose esančių patalpų savininkai.

Penktadienį Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis aptarė šią problemą su uosto krovos kompanijomis.

Pasak Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija prezidento, BKT vadovo Vidmanto Dambrausko, iš pradžių prie gyventojų iškeldinimo nusprendusios prisidėti bendrovės buvo nusiteikusios lėšas skirti tik tuo atveju, jei savivaldai pavyks susitarti su visais patalpų savininkais.

„Visgi dabar pasitarę nusprendėme, kad prisidėsime ir tuo atveju, jei būstus po derybų sutiks parduoti ir tik dalis žmonių”, – sakė jis.

G. Neniškis po susitikimo teigė, kad dar kartą bus pratęstas terminas, per kurį gyventojai galės permąstyti, ar tikrai nesutinka su siūloma suma, kurią sudaro rinkos vertė ir 30 proc. priedas. Dabar numatoma jų atsakymų laukti iki metų galo.

„Po bus pasirašytos pirkimo-pardavimo sutartys su sutinkančiais, o dėl likusių tikriausiai bus pradėta nuosavybės paėmimo visuomenės poreikiams procedūra. Pagrindas jai vykdyti yra patvirtintas detalusis planas, numatantis šių namų griovimą”, – sakė G. Neniškis.

Žinia, vykdant turto paėmimo visuomenės poreikiams procedūra, jo savininkas jau gali tikėtis tik rinkos kainos, nebent jam pavyktų teismą įtikinti, kad savivaldybė dėl kokių nors priežasčių už nusavinamą turtą turėtų sumokėti daugiau.

20 Comments

  1. Jūratė

    Pirmiausiai-iš kur ištraukėt,kad mes butus parduodame?Vyksta derybos dėl gyvenimo sąlygų pagerinimo šių namų gyventojams.Jau senai įrodyta,kad dėl triukšmo ir vibracijos žmonės šiuose namuose gyvent negali ir turi būt iškeldinti.
    Lūšnos ar ne lūšnos-bet tai yra žmonių nuosavybė,vienintelis nuosavas stogas virš galvos.
    Man juokingai skamba-„2014 metais butą paveldėjusi moteris”….tai jau jeigu viešinot,tai reikėjo viską iki galo paviešint,kad butą ta moteris paveldėjo ne iš svetimo dėdės,o iš vyro.Galima pagalvot,kad kol vyras buvo gyvas tai žmona gyveno gatvėje.
    Visus mokesčių mokėtojus noriu nuraminti-mes irgi esam mokesčių mokėtojai.
    Kad ir kokiais bevadintumėt-bent jau mūsų name nėra nei vieno praskolinto buto.
    Gal sakysit normalu Europos Sąjungos šalyje gyvenimo sąlygų pagerinimu vadinti iškeldinimą iš atskirų butų į kambarius bendrabūtyje , dešimtmečiais pažeisti žmogaus teises į poilsį?
    Visi iškart pamatė-ogo,prašo 63000-70000!Taigi -mes NEPRAŠOM!!!!Mes taip atsakėm į pasiūlymą išeit gyvent „į neužterštą ir ramią „vietą.

    Reply
  2. Kaminkretys

    Kaip norit taip varykit 600eu už 1m2 yra mažai. 1100 ir visi ramus. Kaip paprasta. Arba vidurkį už kiek perka pati savivaldybė soc. butus.

    Reply
  3. Maziau tikekite daugiau zmones palaikykite

    Lengva zmones smerkti Jus komentatoriai kai patys nesusiduret.Netikekit viskuo kas parasyta.Pasidomekit kas remia „Atvira Klaipeda” gal tada suprasit kad esame juodinami.Gal jeigu tokie mandri keiciames butais? Pabandykit sitiek metu jus nervus pasigadinti. Kazin ar Jus noretumete iseiti uz 16tuks eu is nuosavo busto i bendrabuti su bendra virtuve,dusu,wc.Mano sveiko protingo proto zmogus ta puikiai supranta,nes yra siuloma neadekvati kaina.Komentatoriai gal man parduosit savo buta uz 20000tuks as mielai nupirkciau 😉 ir visi patenkinti butu 😉 nesvarbu kiek Jusu butas kainuoja svarbu va siulau tiek kiek man atrodo teisinga.Tai va kodel mes turime iseiti uz tokia suma.Savivaldybes siuloma suma nera normali,net bendrabucio kvadrato kaina 1000eu su bendrom patalpom o mums siulo 600 eu.Ar cia normalu?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Drąsusis/ioji anonime. Niekuo pernelyg daug domėtis nereikia, nes mes nieko neslepiame. Remia mus ir BKT, ir Bega, ir, žinokit, asmeniškai kai kurie šiuose namuose gyvenantys žmonės. Nes tikriausiai supranta, kad kartais žurnalistai rašo ir tai, kas asmeniškai nepatinka, bet skirtingai nei jūs, suvokia, kad dažniausiai gyvenime yra skirtingos nuomonės, požiūriai, kuriuos žiniasklaida privalo atspindėti. Beje, gal galėtumėte pavardinti, kur čia mes jus juodiname?

    • Pasprinkit

      Kauno gatveje,oho koks prestizinis rajonas :D. Na pasakysiu taip nespresk apie knyga is virselio,bet tebunie luzna,bet tai musu nuosavybe,kodel mes turime eiti is savo namu i gatve?

  4. Kosmonautai

    O gal ant zemes reiktu nusileisti ?
    Pavyzdžiui, viena 2014 m. 113-ajame name esantį vieno kambario butą paveldėjusi moteris už jį nori gauti 63 000 eurų
    Minėtosios moters kaimynė, taip pat paveldėjusi čia esantį šiek tiek didesnį vieną kambario butą, už jį nori 70 000 Eur arba daugiau nei 2 200 Eur/kv. m.

    Reply
    • Tiesiog aš

      Užkliuvo jums tos dvi kaimynės….kodėl neužkliūva tai,kad jau daug metų pažeidžiamos teisės į poilsį be triukšmo ir vibracijos?
      Žinoma-ant bobučių kakot lengviau,negu ant ko nors aukštesnio….
      Žinoma jūs sutiktumėt uosto plėtros labui keltis iš atskiro buto į kambarį bendrabūtyje…

    • Mes kovosim

      Kosmonaute tu paziurekit skelbimus kiek kainuoja butai… Tada snekekite mes susitinkame ir su tuo kad nupirktu butus jie pasake,kad nepirks.Neprasom kazkokiu milijonu, o savivaldybe kokius butus socialinius perka neseniai buvo rasyta nupirko buta uz „120000 tuks” o cia is nuosavu butu nori isgrusti.Mes nepraseme,kad mus iskeltu,nes praseme,kad sumazintu triuksma…Ar mes kalti,kad uosto kompanija ir gelezinkeliai ispletojo savo veikla? Ar musu kas klause ar mes sutinkam? Taip iseina toj brangom „Gimtines zemeje” esame nieko verti? Kad is nuosavu bustu butumem isgrusti? Po to su tokias „bajeriais” nori,kad zmones nebegtu is lietuvos. Moku mokescius tokius valstybei,uz tai net nenusipelniau ramiai gyventi savo buste. Demokratiska valstybe skaitosi..zmones turi demokratistom valstybei istatymus diktuoti,o ne valdzia mums ir laikyti sudo gabalais.Kosmonate per tokius veikejus kaip tu ta lietuva ir ritasi i gylia juoda duobe.Zinok lazda turi du galus kirs kazka tau is abieju gal tada suprasi,kad vienintelis kosmonautas buvai tu.O mes kovosim uz savo turta.

    • 2 mes kovosim

      Oj tik nereikia gal? Butu kainas zinau. Toks nutriuses vieno kambario butas, apie koki kalba eina nekainuoja ne 30 tukstanciu. Bet uzsimane gauti dvigubai, nors net negyvena ten. Cia noras isspausti pinigus is valstybes, o galu gale ir is manes, kaip mokesciu moketojo. Ir ne del tokiu kaip as Lietuva i duobe ritasi, o del tokiu kaip jus, nes uzsimanet uz savo lusnas gauti kosminius pinigus, nzn kiek jus asmeniskai uzsipraset, bet esu beveik tikras, kad irgi kosmosa. O butu kainos vieno kambario nuo 30, dveju nuo 40, triju nuo 50. Zinoma, cia bus sena statyba kur nors Debreceno, Statybininku, Rumpiskes, bet juk jums netinka, jums duokit nauja buta centre… Sakau – nusileiskit ant zemes biski o ne kaltinkit visus aplinkui

    • Kovosim 3

      Oj tikrai mes neprasom butu centre ,net ir nenoretume.Rumpiskei gyvenkite patys kur nusikaltimai virsija visas ribas.Ar buvot ieja i vidu,kad vadinate lusnomis?Mokesciu moketoju pinigu oj oj tik nereikia asmeniskai is manes valstybe i menesi atskaiciuoja po 600 eu mokesciu,o kiek dar is kitu seimos nariu visi mes mokesciu moketojai,ne tame esme cia.Faktas tas,kad mes butu neparduodame juos nori nupirkti.Mums siulo kaina mes nesutinkame,nes musu Ju pasiulymas netenkina ir tiek.eikit pakomentuokit ten kur savivaldybe perka butus po 120000 tuks butus socialinius ar ne is jusu mokesciu moketoju pinigu?

    • Anonimas

      Matau prieš akis du faktus – už 1 kambario lūšna prašoma 63 tūkstančiai ( išeina geras 4 kambariu butas Kauno gatvėje ) už kita tokį pat lušna 70 tūkstančių, čia jau protu nesuvokiama suma. Daugiau faktų neviešinta, taip ką remiuosiu jais. Kas galetu paneigti, kad kiti gyventojai ne užsiprašo panašios sumos už savo auksinius butus griūvančiam name?

  5. Pikta

    Jie matyt juokus krecia zmones nori kaip sunis ismesti i bendrabuti is nuosavu bustu.Idomu kur eiti uz 26000tuks euru 4 zmonem?4 kampuose lovas pasistatyti?Ne veltui zmones is tos Lietuvos bega paziurekit kokie cia istatymai ne tai,kad zmogui geriau butu,o kad tik labiau kazka nuskriausti.Na ka lauke ilgas kelias teismuose gal kazkur teisybe rasim 😉

    Reply
    • Būkim mandri be vardų

      ko zyzi?

    • Cinizmas

      Galit neabejoti, Europos žmogaus teisių teisme ar Eurojuste Hagoje jūs visus teismus laimėsite. Jums begyvenant cia pablogino jusu salygas ir dar kone priverstinai varo is tu paciu namu lauk. Bet nuzmogejimas koks! Ir dar randasi pritarianciu tam komentatoriu! Noretumet, kad po jusu namu langais savartyna atidarytu, sakytu, jusu butu rinkos verte gerokai kritusi, galima pasiulyti dvigubai maziau, nei nusipirksi ka panasaus rinkoje, tiesa, dar 10 proc primesim. Visi mes plosime katuciu, sakysim, na ir izulus jus, prasydami adekvacios sumos, kliausimes istatymais ir siusim jus velniop, jei ne toliau. Ne ciniska?

    • Aurelija

      Cinizmui. „Riporto” rajone kainos nėra didelės. Užtenka įeiti į skelbiu.lt ir rasite net už mažesnę kainą ir geresnės būklės. Tai arba Jūs kvailiais apsimetat, arba specialiai žmones klaidinat. Jūs bent jau buvot prie tų namų? Ten tie namai avarinės būklės ir ne tik dėl vibracijos.

  6. Nojus

    Aš tik galvoju, kai Savivaldybė perka butus socialinėms reikmėms, jų kaina pusantro karto ar dvigubai didesnė, kai tik reikia sąžiningai atsiskaityti su šių namų ar kad ir Bangų 11 namo savininkais, tai ji iškart tokia apgailėtina tampa. Taip nori nenori apie nuomilžius mintys pačios galvon lenda…

    Reply
    • 8

      Gi parašyta „Kad būtų galima išpirkti butą, po tokių derybų galutinė jo kaina pagal Vyriausybės nutarimą negali daugiau nei 10 proc. viršyti nustatytos rinkos vertės”

    • Nojus

      Bet jūs turbūt girdėjote, kad už gaunamus pinigus jie išgalėtų tik bendrabučio kambarėlį vietoj buto nupirkti. Norėtumėt, kad su jumis elgtųsi? Ar jie kalti, kad uostas geležinkelį po jų langais išplėtojo? Nupirkti jiems, aišku, ne naujus butus ir tai būtų sąžininga mūsų bendruomenės narių atžvilgiu.

    • Asta

      Na ne bendrabutį. Čia jau gyventojai perdeda.

    • Astaaa

      Kaip ne bendrabuti? Atrask buta dvieju kambariu uz 16 ar 20 tuks.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This